Vaso, tvoje lice zvuči poznato

Igor Serdar
Autor 11.11.2014. u 17:43

Vaso, tvoje lice zvuči poznato

Baš se ovog trenutka ne mogu odlučiti je li nama u Hrvatskoj bolje da je Vaso u pravu ili nam je bolje da Vaso laže. Što nama prosječnim građanima donosi HDZ-ova istina, a što nam donosi Vasina laž?

Piše: Igor Serdar

Sam je izveo „monodramu“ u stojećem stavu (stand up) s krupnim kadrom i jasnim tonom.

Posebna monodrama za svaki od tri dnevnika koje sam ja gledao, dakle tri puta jedno te isto…, a to mogu samo okorjeli profesionalci……., ili naturščici s ogromnom voljom. Čini se da je g. Brkić kao iz naših filmova o brkovima…, o bikovima…., zaista igra, svaka čast karakterni je glumac.

Da je ikad poželio estradnu karijeru bilo bi ga doista teško odbiti: bolji je od Hadžihafisbegovića i Bešlagića u prelasku rampe, a riječi su mu jasne kao kad Marko Perković pjeva.

Samo ima jedna sitnica: njegovo lice jest poznato – on je Milijan Brkić – glavni tajnik HDZ-a, najveće stranke u Hrvatskoj i glumio je samoga sebe, a dnevnik nije zabavna emisija.

To je informativna emisija u kojoj se izjava tajnika najveće stranke prenosi bez obzira koji je sadržaj, a prenosi i riječi Premijera države – ma koliko ga je moguće tužiti za klevetu i napraviti faul na glupi savjet malog žutog g……a..

Premijer je neki dan bio na sudu zbog izgovorenih stavova o postupcima jednog lokalnog čelnika pa ne bi bilo čudno da tajnik neke stranke bude (po istom principu) pozvan obrazložiti svoje izrečene optužbe.

Kad Premijer mora na sud pod prijetnjom kazne onda valjda i tajnik stranke može obrazložiti tvrdnju da je Premijer naručio hapšenje. Znam i da DO tuži samostalno kad ima elemente. Mene su tužili.

Današnje vrijeme nije ono vrijeme kad se nije hapsilo. Danas se uhićuje. Velike. Nedodirljive. Poznate.

Ili on ide u zatvor, (a u pritvor odmah) zbog očite klevete –  ili Premijer ide u zatvor zbog drastične povrede službene dužnosti…, kad ga smijene, optuže, dokažu mu, osude ga.

Lijepo reče jedan cijenjeni odvjetnik da u današnje vrijeme postoje službe koje su zadužene za provjere i postupanje u slučajevima kad Premijera optuže da naređuje hapšenja političkih protivnika. Službe provjeravaju i vjerodostojnost takvih teških optužbi, ali i Premijera. Tako kažu.

Pogotovo ako su gentlemanski rečeno – optužbe „ispod pojasa“ – što je naš slučaj HDZ-ove strategije za osvajanje vlasti na sljedećim parlamentarnim izborima: „Lupaj bilo kako samo da im nije lako“- to je moto ovog žalosnog vodstva koje sebe naziva desnom opcijom, a meni su asocijacija na samostalnu radnju desnice ruke i pohotne snove nezadovoljenih pojedinaca…, a možda i grupa….

Ne znamo kakva je kazna za tajnike političkih stranaka koji lažu. Vjerojatno nikakva. Zato i tako lako lažu. Vjerojatno će se kasnije ispričavati da su imali „nedostatno provjerene informacije“. Kao, nema veze, kao, „puj pike ne važi, kao, probni predizborni baloni, kao uzmeš u igri, kao dajte lovu i sredit ćemo vam dozvolu…., i kao sve ono što je već bilo prije……

Njima je to igrokaz, a nama horor. „Iluzionisti protiv hororaca“ mogla bi se nazvati ta mora kojom iscrpljuju i bacaju u beznađe čitav narod. Ovi kao znaju, a ne znaju, a ovi drugi kao mogu sve – samo da dođu do vlasti.

Nije tajnik najveće stranke „kiki-riki“ persona.

Niti je optužbu izrekao kao „osobni stav g. Vase Brkića“ – niti je Zoran Milanović „dečko s Trnja“.

Sjećate se kad je isti taj gospodin optužio Predsjednika također u središnjim informativnim emisijama?

Optužba je bila kao atomska bomba! Svi dnevnici su se tri dana bavili time. Sve naslovnice novina. Tada se nije dogodilo ništa. Niti Predsjedniku niti glasovitom ratnom heroju autoru medijske „bombe“.

Nažalost ne razumiju niti strane savjetnike, odnosno misle da su pametniji pa od stranih savjetnika iz germanskih krajeva uzimaju samo ono što misle da im paše…, neš ti profića….Plate pa ne koriste….

Nikome ništa, a nekoliko dana se u Hrvatskoj govorilo samo o „Vasinom ljubavnom trokutu“.

Sada se Hrvatska – po performansu istoga u dnevniku – bavi Premijerovim nalogom za hapšenje.

Neka mi svi politički štovatelji tajnika HDZ-a oproste što ga ovako nezgrapno napadam, ali sam je izveo „monodramu“. Ničim izazvan. Eto, baš je imo inspiraciju….

Samo ima jedna sitnica: njegovo lice jest poznato – on je Milijan Brkić – glavni tajnik HDZ-a, najveće stranke u Hrvatskoj i glumio je samoga sebe u dnevniku – ne u emisiji „tvoje lice zvuči poznato“….

Milijan Brkić ima zadatak pretvoriti se u ratnog heroja, tajnika HDZ –a i potpredsjednika buduće vlade Milijana Vasu Brkića…., idola male djece, omladine, intelektualaca, žena i staraca – to je zadatak. Optužiti Premijera otvoreno, iskreno, samouvjereno, direktno i egzaktno – „naši moraju vjerovati, a ovi drugi neka se zamisle“ – to su riječi s kojima je ispraćen na zadatak.

U dnevniku. To je ozbiljno. Može baciti ljude u depresiju. Može djelovati euforično. Histerično.

Tek poslije dnevnika je zabavni program. Tvoje lice zvuči poznato za aktere ima pjevače, glumce, zabavljače, estradnjake, kazalištarce, šminkere, maskere, voditelje…….

Niti HDZ-u, niti SDP-u nije svejedno je li Brkić laže. Heroj rata. Poznaje sustav. Obavještajac. Na sudu je jer je prepisivao diplomski, navodno. Nema visoko obrazovanje, ali je visoko pozicioniran u HDZ-u. Visoko je pozicioniran i u medijima – bio je na svim kanalima. Dao nam je svima misliti tu večer. Zato nam je svima i popio živce. Ipak je bio uvjerljiv. Zabrinuo je sve u Hrvatskoj.

Potaknuo je dodatne europske sumnje u „razbarušenost“ vođenja politike na tlu „država nastalih raspadom Jugoslavije“. Čak sam i ja upitan od nekih dugogodišnjih „vanjskih prijatelja„ je li tako nešto moguće…., da je hapšenje naručio Premijer?“ Stvarno neugodna situacija. Došlo mi da psujem.

Baš se ovog trenutka ne mogu odlučiti je li nama u Hrvatskoj bolje da je Vaso u pravu ili nam je bolje da Vaso laže. Što nama prosječnim građanima donosi HDZ-ova istina, a što nam donosi Vasina laž?

Ne znam odgovor na to pitanje, ali mogu maštati što će se desiti ako Milijan Brkić završi u zatvoru.

Heroj rata. Suborac. Invalid. Hrvat. Član HDZ-a. Obavještajac. Ranjen. U zatvoru.

Skoro kao da ima zaštitarsku firmu – ljude profesionalce koji znaju s oružjem, dovoljno novaca za djelovanje i ogorčene prevarene ljude koji su za Hrvatsku dali sve, a nisu dobili niti poštovanje.

Divide et impera. Službe KOS I UDBA imale su zadatak razjediniti hrvatski korpus. To rade i danas.

Zato zaista volim što general Gotovina postoji. I u ratu je govorio budalama da ne „lupaju bez veze“.

————————————————————————————————————————————

Autor je diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a radi kao savjetnik za odnose s medijima Grada Zagreba

Igor Serdar
Autor 11.11.2014. u 17:43