Vatikanske ugovore potrebno je revidirati

Autor/ica 14.12.2011. u 14:13

Vatikanske ugovore potrebno je revidirati

Don Ivan Grubišić, saborski zastupnik: “Zalažem se za razvoj građanskog društva, za slobodu vjernika i Crkve, ali sam protiv bilo kakvih privilegija po svjetonazorskoj osnovi. Crkva i državni predstavnici moraju se naći za istim stolom i iznova pravno regulirati svoj odnos, vodeći pri tome računa da se Hrvatska nalazi u iznimno teškim gospodarskim uvjetima. Smatram ipak da Kukuriku koalicija neće imati snage za taj korak.”

Don Ivan Grubišić, koji zbog oštrih kritika upućenih političkom i crkvenom vrhu već godinama uživa simpatije vjernika i ateista, jedno je od većih iznenađenja prošlih izbora. Njegov Savez za građansku i etičku Hrvatsku tijekom predizborne kampanje obećao je kako će se boriti za dokidanje svih političkih povlastica, a umirovljeni svećenik dotakao se tema o kojima političari s dugogodišnjim stažem nisu htjeli progovoriti, i tako s dva osvojena mandata ušao u Sabor. U razgovoru za H-Alter, Grubišić progovara o mogućoj suradnji s pobjedničkom koalicijom, o dokidanju prava glasa Hrvatima iz BiH, reviziji vatikanskih ugovora, reakcijama iz crkvenog vrha te medijskim špekulacijama o njegovoj mogućoj kandidaturi za gradonačelnika Splita.

Mislite li da će vlada Kukuriku koalicije, koju ste uz HDZ nazvali interesnom grupom, imati imalo sluha za vaše zahtjeve?

Ostaje za vidjeti hoće li se dogoditi promjene koje je Savez za građansku i etičku Hrvatsku tražio, ili će Koalicija raditi tek na kozmetici. S druge strane, smatram da se s ovim  izborima nije dogodila demokratska smjena, već zamjena fotelja. Naime, i u novom sazivu Sabora ostali su mnogi potrošeni zastupnici koji su svojim dosadašnjim radom građanima Hrvatske učinili više štete nego koristi. S druge strane, neovisna  lista Saveza zalaže se za korjenite promjene i demokratske smjene. Gajim određenu nadu da će pobjednici imati sluha za naše zahtjeve, ali nisam baš uvjeren da će se umjesto njihovog voluntarizma uvažavati snaga argumenta i činjenično stanje.

Tijekom predizborne kampanje naveliko su se izbjegavale teme o bolnim rezovima. Smatrate li da će nova Vlada ipak provesti rezanja određenih prava nauštrb građana?

Teško je afirmativno odgovoriti na ovo pitanje. Hrvatska će se bez bolnih rezova jako teško izvući iz krize. Svakako su nam potrebni ozbiljni rezovi i smanjenje potrošnje na svim razinama, a posebice pri ukidanju političkih privilegija.

U kampanji ste progovorili o temi koju mnoge stranke također izbjegavaju. Riječ je o dokidanju prava glasa Hrvatima iz BiH.

Kod nas se svih ovih dvadeset godina razvijalo politikantstvo i interesi, a ne politika kao briga za opće dobro. Mnogo se toga prelamalo preko leđa Hrvata u BiH, a pri tome se zaboravlja kako oni nisu dijaspora, već konstitutivan narod te države. To je razlog zašto moja lista nije išla na izbore u BiH. Naravno, smatram da se našem narodu u toj državi treba pomagati na razne načine, ali preko legalnih institucija, a ne preko onih koji sve trpaju na svoje račune. Za rješavanje ovog pitanja nedostaje  političke volje od strane HDZ-a, ali i SDP-a.

U svom javnom djelovanju oduvijek ste bili kritični spram odnosa Crkve i političkog vrha. Tvrdite kako bi bilo bolje da se vjeronauk, umjesto u školi, održava u crkvi te kako je potrebno revidiirati vatikanske ugovore. Mislite li da je napokon došlo vrijeme za te promjene?

U Hrvatskoj postoji puno problema na relaciji Crkve i države, odnosno stranaka na vlasti. Čini mi se kao da smo se vratili dva stoljeća unatrag. Razumijem neke probleme koji su postojali devedesetih, ali ovo što se kasnije događalo, a nastavilo se sve do danas, ne mogu ni razumjeti, a niti prihvatiti. Zalažem se za razvoj građanskog društva, za slobodu vjernika i Crkve, ali sam protiv bilo kakvih privilegija po svjetonazorskoj osnovi. Smatram da Kukuriku koalicija neće imati snage da ove probleme redefinira na pravnoj osnovi u skladu sa suvremenom situacijom. Ni jedna država na svijetu nema ugovore kakve Hrvatska ima s Vatikanom pa se Crkva i državni predstavnici moraju naći za istim stolom i iznova pravno regulirati taj odnos, vodeći pri tome računa da se Hrvatska nalazi u iznimno teškim uvjetima koju je uzrokovala velika gospodarska kriza.

Dio klera napadao vas je i ranije, a na vas su se obrušili i u predizbornoj kampanji. Zamjeraju vam što ste ušli u politiku, a s druge strane pojedini svećenici s oltara šalju nerijetko radikalne političke poruke. Mislite li da je ta činjenica utjecala na rezultate izbora?

Oni su željeli uputiti birače da ne daju svoj glas mojoj listi, a dogodilo se nešto sasvim suprotno – narod je upravo tada “poludio” i dodijelio mi 66 000 glasova. Lakše je biti  navijač, pa i s oltara, nego li ravnopravno ući u igru. Za hijerarhiju Crkve to je sasvim normalno, dok se meni podmeće, javno me se proziva s oltara i šalju se izjave medijima. Mene, koji želim učiniti nešto dobro za narod, sotonizira se, i to u rukavicama. Takva rabota je kontraproduktivna za samu Crkvu.

Nedavno se povodom odlikovanja novinara Drage Hedla od strane predsjednika Josipovića, oglasila Iustitia et pax. Kako komentirate njihovu reakciju?

Uglavnom su sve reakcije iz Crkve ideološkog karaktera. No tu se Crkvi ne može pomoći, jer zbog previše bahatosti i umišljenosti ona smatra kako uvijek ima zadnju i pravu riječ. Crkvi očito smeta ideologija, a pri tome ne vide da ona opstaje u društvu upravo radi ideološkog diskursa i življenja na visokoj nozi, dok sirotinja preživljava nad kantama za smeće.

Kako komentirate ulazak u Sabor splitskog gradonačelnika Željka Keruma?

Željko Kerum je vrlo lukav čovjek. Slikovito rečeno – mislim da se Kerum bolje oženio nego li se Jadranka Kosor, odnosno HDZ, udao. On je sada u Saboru zahvaljujući tom braku. Mene je pak narod izabrao neposredno.

Iz vaših recentnih izjava dalo bi se iščitati kako pretendirate na njegovu poziciju, odnosno kako ćete se možda kandidirati za splitskog gradonačelnika na lokalnim izborima 2013. godine. Hoćete li to uistinu učiniti?

Ne zanima me nikakva izvršna vlast, pa tako ni fotelja splitskog gradonačelnika niti bilo kakvog ministarstva. Isključivo želim biti tamo gdje se donose zakoni i odluke.

H-alter

Autor/ica 14.12.2011. u 14:13