Većina građana Srbije bi Aleksandra Vučića za premijera!

tačno.net
Autor/ica 21.9.2013. u 10:07

Većina građana Srbije bi  Aleksandra Vučića za premijera!

Građani Srbije najviše povjerenja imaju u prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, za kog većina smatra da treba da bude premijer, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja javnog mnijenja.

Istraživanje koje su sproveli Međunarodni institut za bezbjednosti (ISI) i Centar za evropske studije bezbjednosti (CESS) iz Holandije pokazalo je da je Vučić najpopularniji političar i državnik, kom vjeruje 42 odsto ispitanih. Slijede Tomislav Nikolić sa 26 odsto, Ivica Dačić sa 15 odsto, Boris Tadić sa 11 odsto i Dragan Đilas sa devet odsto glasova.

Aleksandar Vučić je i političar s najmanje negativnih poena, navedeno je u saopštenju ISI. Da premijer Srbije treba da bude Aleksandar Vučić smatra čak 66 odsto ispitanika, dok Dačića kao premijera Srbije podržava 16 odsto, pokazalo je istraživanje. Čak 53 odsto građana Srbije smatra da su neophodni vanredni parlamentarni izbori.

Kad bi izbori bili održani danas, SNS bi osvojio 38,6 odsto glasova, DS 15,2 odsto, SPS 9,4 odsto, LDP 6,2 odsto, a Demokratska stranka Srbije 5,3 odsto glasova. Prema rezultatima istraživanja ISI, u ovom trenutku je veliki broj neopredjeljenih birača, njih čak 37 odsto, koji najvjerovatnije ili sigurno ne bi izašli na izbore.

Prema anketi, 53,7 odsto građana Srbije podržava ulazak Srbije u EU, dok je oko 18 odsto za ulazak zemlje u NATO. Protiv priznanja nezavisnosti Kosova je 74 odsto građana, 18 odsto je za, ostali ne znaju.
Istraživanje je rađeno na uzorku od 1.340 ispitanika s teritorije Srbije bez Kosova.

tačno.net
Autor/ica 21.9.2013. u 10:07