Veleizdaja vukovarskih branitelja: Kada komunisti i Srbi slave

Predrag Lucić
Autor 5.6.2013. u 15:20

Foto: AP

Hoće li na biralištima postavit garderobe gdje će građani koji ispune svoju domoljubnu dužnost i glasaju za HDZ ostvarivat pravo navlačenja ratne odore?

 

Piše: Predrag Lucić

– Ja mislim, trafikant, da bi u ovoj demokratskoj zemlji uoči svakih izbora trebalo otvorit školu dostojanstvenog podnošenja poraza.

– Pa tko bi ti se upisao u nju?

– Svi koji imaju ikakve šanse da popuše na izborima. Dakle – ama baš svi.

– Čak i Bandić?

– I on je, ako se ne varam, izgorio na predsjedničkim izborima. Prema tome – i Bandić, iako se sada ne radi o njemu. Ta škola bi, dakle, bila obavezna za sve.

– Pa ne možeš ljude silom tjerat u školu…

– A tko ih tjera da se kandidiraju na izborima gdje većina njih – matematički, logički i zdravorazumski gledano – mora pretrpjet poraz?!

– E, baš si našao face koje pokreće zdrav razum…

– Baš me briga šta ih pokreće! Svatko od njih bi u trenutku predaje kandidature morao potpisat i upisnicu u tu školu koju bi organiziralo Državno izborno povjerenstvo, da nauče kako će se ponašat kad izgube izbore.

– Ali ne kandidiraju se oni zato da bi izgubili…

– Ali gube zato što su se kandidirali. Pa neka se, prema tome, nauče dostojanstveno gubit, a ne da se nakon poraza na izborima iživljavaju na biračima! Kao da su im oni krivi što nisu dobili dovoljno glasova i realizirali svoje mesijanske ambicije…

– A tko bi im drugi bio kriv nego birači koji nisu glasali za njih?

– Trafikant, molim te, umukni! Naslušali smo se u ovih dvadeset i kusur godina svakakvih svinjarija na račun biračkoga tijela, ali ovo što je sada napravio Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, e ovo je prešlo sve granice!

– Pa nije Stožer sudjelovao na izborima…

– Ne pravi se blesav! Stožer je otvoreno podržao HDZ i satelite, jednako otvoreno kao što sada za poraz u Vukovaru optužuje veleizdajnike među braniteljima i stradalnicima!

– Ma ne mogu vjerovat da bi se ti časni domoljubi išli služit takvim niskim udarcima…

– Evo slušaj pa se uvjeri! Dični Stožer za obranu hrvatskog Vukovara u svom priopćenju kaže: »Sada kada smo izgubili i ovu demokratsku bitku za Vukovar, kada komunisti i Srbi slave, pitamo sve one koji su nas optuživali i prozivali, kao i sve one Hrvate, sve građane, sve branitelje i stradalnike koji nisu glasali, a koji su govorili kako im je hrvatski Vukovar u srcu: Da li se bolje osjećate, da li vam je savjest mirna, možete li se sada pogledati u ogledalo, možete li mirno otići na groblje suboraca i branitelja, možete li dostojanstveno obući odoru koju ste nosili u Domovinskom ratu? Imate li dojam da ste zastranili? Nama ne trebate odgovoriti, odgovorite sami sebi – i živite sa time!«

– Čekaj, čekaj, pomalo… Dakle, svi Hrvati, svi građani, svi branitelji i stradalnici koji su iskoristili svoje demokratsko pravo da ne glasaju, a posebice pravo da ne glasaju za stožeraškog favorita Ivana Penavu, sada ispadaju spodobe koje se ne smiju ni pogledat u ogledalo, koje ne smiju bez grižnje savjesti obilazit grobove suboraca i branitelja? Pa šta taj Stožer planira: uvest sanitarni pregled savjesti prije odlaska na groblje i prije stupanja pred ogledalo? A ovo s odorama je naprosto genijalno… Hoće li na biralištima postavit garderobe gdje će građani koji ispune svoju domoljubnu dužnost i glasaju za HDZ ostvarivat pravo navlačenja ratne odore?

– Kao da bi to ikoga začudilo… Pa vidiš da ni nesuđeni gradonačelnik Penava izbore nije doživio kao izbore nego kao izgubljeni ideološki rat u kojemu su združena jugoslavenska i srpska opcija porazile hrvatsku opciju.

– Blago hrvatskoj opciji ako se svela na Penavu!

– I na Stožer, trafikant, i na Stožer koji još priopćava: »Stati, odustati i predati se nećemo. Uz nas je i dalje veliki broj građana Vukovara, branitelja i stradalnika Domovinskog rata, političke stranke Hrvatskog bloka, veliki dio građana Republike Hrvatske, koji su u zvaničnim anketama (preko 70 posto) rekli da su protiv dvojezičnosti u Vukovaru – uz nas je istina, poštenje, pravda i pravo. Mi ćemo zajedno sa svima onima kojima je hrvatski Vukovar i Republika Hrvatska u srcu nastaviti ovu borbu i u njoj pobijediti. Ne damo vam, gospodo – ne damo vam Vukovar!«

– Uz stožeraše je »istina, poštenje, pravda i pravo«? A šta je onda uz one koji nisu stožeraši i koji nisu glasali za Penavu: laž, nepoštenje, nepravda i protupravnost? I šta im znači to: »Ne damo vam Vukovar!«? Da će spriječit pobjednika izbora da samome sebi preda novi demokratski izboreni mandat?

– Otkud znam na šta su sve ti izborni luzeri spremni? Pitaj Karamarka! Ni on se, očigledno, ne miri s rezultatima izbora, jer – čuo si ga – tvrdi da su u Vukovaru pobijedili autobusi.

– Koji autobusi?

– Pa valjda oni iz Srbije.

– Ali zar i HDZ nije organizirao autobuse s vukovarskim glasačima iz cijele Hrvatske? I kako Karamarko zna tko je iz kojeg autobusa glasao za kojeg kandidata? Kako zna da u HDZ-ovim autobusima nije bilo ljudi koji su glasali za SDP-ovog kandidata?

– Stvarno ne znam otkud bi on to mogao znat…

– Možda je, u nedostatku te tvoje škole dostojanstvenog podnošenja izbornog poraza, završio ubrzani tečaj za konduktera.

– Pa šta će mu taj tečaj? Gdje može s njim?

– Ravno pred Banske kolodvore.

Novi list

Predrag Lucić
Autor 5.6.2013. u 15:20