Veliki prasak

Autor 10.1.2012. u 17:40

Veliki prasak

U Ženevi je 10. januara potpisan sporazum koji omogućava Srbiji da postane pridruženi član Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN). Sporazum, koji treba da bude ratifikovan u Skupštini Srbije, potpisali su predsednik Srbije Boris Tadić i direktor CERN-a Rolf-Diter Hojer (Rolf-Dieter Heuer). Time će Srbija, posle višedecenijske pauze, ponovo biti deo ove renomirane institucije, koja je u javnosti najpoznatija po simulaciji Velikog praska i stvaranja kosmosa i potrazi za takozvanom “božjom česticom”.(EurActiv.rs, 10.12.2012.- Srbija opet u CERN-u)

Posle duhovnog okrepljenja u manastiru Visoki Dečani, na Kosovu i Metohiji, Boris Tadić je skoknuo i do Republike Srpske kako bi dokazao još jedno metafizičko-mistično prisjedinjenje sve-srpskih-teritorija na ex jugoslovenskim prostorima. Za svoj nesebičan trud i podršku RS-u predsednik Srbije Boris Tadić je dobio medalju od premijera RS Milorada Dodika. Na visokom priznanju piše: Srbin za medalju! RS je inače napunila dvadeset godina i oseća potrebu za emancipacijom. Boris Tadić potpuno razume tu potrebu jer je i on, po sopstvenom priznanju, jednom bio mlad… Predsednik je poželeo sreću mladoj RS i zahvalio se na gostoprimstvu.

Potom je naš Predsednik, pun entuzijazma i nacionalnog zanosa, odleteo u Ženevu da se nađe sa direktorom CERN-a i sa istim porazgovara o Velikom prasku i «božjoj čestici». Direktor CERN-a Rolf.Diter Hojer je bio zapanjen Tadićevim poznavanjem savremenih nuklearnih istraživanja kao i njegovim, kako se sam izrazio, vrlo smelim teorijama koje prevazilaze granice nauke i prelaze u domen metafizike.

Predsednik Tadić je odgovorio da on nije naučnik, ali da mu je Tesla «u krvi i srcu».  «Ovaj veliki srpski naučnik je svoje znanje ostavio u amanet svom narodu, a svaki Srbin/Srpkinja to oseća kao deo svog nacionalnog bića» – rekao je Tadić i skromno se nasmešio.  «Srbija je kroz svoju istoriju bila «veliki prasak» na Balkanu… Neki kažu «bure baruta», ali ja kažem da je to i suviše blaga metafora za Srbiju. Zato danas čuvamo svoju «božansku česticu» kao najveće blago» – blago je prozborio naš Predsednik, a škrta muška suza mu je zasijala u oku. Vidno potrešen gospodin Rolf.Diter Hojer je zagrlio Borisa Tadića i obećao Srbiji «poseban» status u članstvu Evropske organizacije za nuklearna istraživanja.

Autor 10.1.2012. u 17:40