Veliki protesti radnika u Sarajevu: Nećemo biti robovi kapitalizma

Predrag Blagovčanin
Autor 30.7.2015. u 13:49

Veliki protesti radnika u Sarajevu: Nećemo biti robovi kapitalizma

foto: P.B.

„Nećemo pristati na ovakav Zakon o radu“ poruka je koju su jednoglasno uputili predstavnici Sindikata radnika iz Sarajeva, Mostara, Tuzle i čitave Federacije BiH premijeru Fadilu Novaliću

Oko 3000 radnika iz Federacije BiH danas oko 10 časova okupili su se ispred zgrade Vlade FBiH kako bi spriječili današnje usvajanje Zakona o radu koji je u parlamentarnoj proceduri.

Za Šljivu Brekala iz Sindikata saobraćaja i veza FBiH novi zakon o radu predstavlja legalizaciju krešenja prava radnika u ovoj državi.

„Mi se zalažemo da sindikati imaju ravnopravno učešća sa ostala dva pregovarača Vladom i poslodavcima. Nismo za to da se bilo koja strana isključi iz ovog razgovora. Mi smo za dijalog i dogovor. Ništa nije toliko hitno da bi se donosile tako ishitrene odluke. Ova država je lako zapaljiva i ovaj narod koji je danas ovdje ima dosta problema. Sve strane moraju se dogovoriti i naći kompromis u protivnom ovakvi skupovi će biti svakog dana.“

DSCF3138

Šljivo Brekalo

Podsjećamo Dom naroda Parlamenta Federacije BiH ipak će se izjašnjavati o vladinom prijedlogu zakona o radu. Iako su radnici prvenstveno tražili da parlamentarci uopšte ne razmatraju zakon koji smatraju robovlasničkim, podršku tom njihovom zahtjevu dao je samo dio delegata.

Ismet Bajramović predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH koji je zajedno sa dva potpredsjednika Sindikata prisustvovao vanrednoj sjednici Doma naroda u obraćanju okupljenim radnicima rakao je da mirno protestvuju te da se delegatima daje 10 minuta da donesu odluku o zakonu a ukoliko se to ne dogodi okupljeni demonstranti će mirno ući u Parlamet.

Protesti se u ovom trenutku nastavljaju.

DSCF3123

DSCF3129

DSCF3141

DSCF3134

DSCF3126

Demonstranti koji su se danas okupili ispred Parlamenta FBiH blokirali su i centar Sarajeva i to ulicu Obala Kulina bana ispred Doma sindikata.

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je na današnjoj vanrednoj sjedinici Zakon o radu koji je posljednjih sedmica izazvao velike polemike u Federaciji. Zakon je usvojen sa 29 glasova za i tri protiv, a ranije su sa sjednice izašli delegati Naše stranke, SDP-a, SBB-a i Demokratske fronte. U svom izlaganju prije glasanja o Prijedlogu zakona o radu, premijer Federacije BiH Fadil Novalić je rekao da je ovo najliberalniji zakon o radu u Evropi, te da nam je liberalizam ponuđen kao nagrada. “Ako ne bude usvojen zakon onda nema zapošljavanja i nema pristupnih fondova”, kazao je on.

Predrag Blagovčanin
Autor 30.7.2015. u 13:49