Veliki protesti radnika u Srbiji

tačno.net
Autor 17.7.2014. u 14:11

Veliki protesti radnika u Srbiji

Vođe i članovi Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost održali su protest u Beogradu, šetnjom od Trga Nikole Pašića do Skupštine Srbije, čime su se usprotivili usvajanju Zakona o radu i Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju.

Predsjednik Samostalnog sindikata građevinarstva Duško Vuković rekao je kako sindikalci odbijaju primjedbe po kojima sindikati hoće da ruše državu, jer su „sindikati i  radnici godinama gradili državu“.

Prema njegovim riječima, društvo i država su već dovoljno urušeni, a na protestu su se okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo činjenicom da drugi žele „da odlučuju o nama bez nas“.

Vuković je rekao kako se izmjenama dva sporna zakona „radnicima ispostavlja faktura za sve političke promašaje“.

Poziv Nikoliću da ne odobri zakone

Sekretar SSSS-a Zoran Mihajlović pozvao je radnike da državi poruče kako im je svega preko glave i da hoće raditi i živjeti od svog rada, ali da ne nailaze na poštovanje.

„Nećemo odustati od protesta sve dok ne donesu zakone po meri radnika“, poručio je Mihajlović.

Po mišljenju Aleksandra Titovića iz sindikata Nezavisnost, novi Zakon o radu je „antinarodni zakon“.

Učesnici protesta u šetnji do Parlamenta nakratko su zastali pred zgradom u kojoj su kancelarije predsjednika Republike Srbije, uz poruku Tomislavu Nikoliću da ne potpiše nove zakone.

Demonstranti nose sindikalne zastave i transparente na kojima su parole: „Vređate nam inteligenciju“, „Ništa o nama bez nas“, „Da li imate obraz?“, „Za dostojanstveni život građevinskih radnika“…

Dok traju protesti sindikata, poslanici Skupštine Srbije razmatraju skoro 200 amandmana na izmjeneZakona o radu i Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin smatra da se prijedlogom izmjena Zakona o radu u nekim dijelovima povećavaju radnička prava, olakšava poslovanje, ali i stvaraju uslovi za priliv investicija.

Po njemu, osnovni cilj izmjena Zakona o radu je povećanje zaposlenosti i obezbjeđivanje pravne sigurnosti, kako za poslodavce tako i za zaposlene.

„Ovaj zakon nikako ne ide na štetu radnika, već isključivo na zaštitu zaposlenih, koja je svakako pojačana”, rekao je Vulin.

Predstavnici opozicije oštro su kritikovali izmjene i dopune Zakona o radu, istakavši da je on katastrofalan, da neće povećati zaposlenost i omogućiti nove investicije i da će uvesti sistem jeftine radne snage.

Foto: Maja Krek

 Agencije

tačno.net
Autor 17.7.2014. u 14:11