Veselje na zagrebačkom dočeku ratnog zločinca Darija Kordića prekinuo nepoznati muškarac: “Sotono, ubojice!”

tačno.net
Autor 6.6.2014. u 15:57

Veselje na zagrebačkom dočeku ratnog zločinca Darija Kordića prekinuo nepoznati muškarac: “Sotono, ubojice!”

Foto: Zeljko Lukunic/Pixsell – Dnevnik.hr

Ratni zločinac Dario Kordić pušten je danas na slobodu. Kordić je iz zatvora u Grazu, gdje je služio kaznu, prebačen u Beč, a danas poslijepodne je avionom stigao u Zagreb, gdje živi njegova obitelj. 

Dario Kordić je po dolasku na zagrebački aerodrom poljubio tlo, a prisutna masa obožavatelja ga je s oduševljenjem pozdravljala uzvikujući “Za dom”. Kordićevo obraćanje prisutnima, kako doznajemo, prekinuo je nepoznati muškarac dovikujući mu “Sotono” i “Ubojice”, a pripadnici Policijske uprave ubrzo su okružili ratnog zločinca kako bi ga zaštitili, a nepoznatog muškarca uklonili s mjesta događaja.

Sramotno je da su među prisutnima koji su s oduševljenjem i nestrpljivošću dočekali osumnjičenog ratnog zločinca zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u središnjoj Bosni, bile i brojne javne ličnosti poput Ivića Pašalića i dr., a Ilija Vučemilović nije krio ni suze radosnice. Ondje je također bio i vjerski službenik, sisački biskup Vlado Košić. Svi zajedno su pjevali stihove omiljenog im i diljem svijeta zabranjenog M. P. Thompsona – “Lijepa li si”.

Posjetimo, Dario Kordić jedan je od grupe bosanskohercegovačkih Hrvata iz centralne Bosne koji se 1997. godine dobrovoljno predao Sudu u Haagu. Kordić je bio potpredsjednik i član Predsjedništva Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne, a kasnije Hrvatske Republike Herceg-Bosne, a jedno vrijeme i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ-BiH).

Zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u centralnoj Bosni, Kordić je osuđen na 25 godina zatvora zbog kršenja zakona ili običaja ratovanja, teških kršenja Ženevskih konvencija, te progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubistava, nehumanih djela te zatvaranja kao djela zločina protiv čovječnosti.

tačno.net
Autor 6.6.2014. u 15:57