Vesna Pešić: Srbija nije zaslužila status kandidata i neka se suoči s tim

Autor 11.12.2011. u 08:40

Vesna Pešić: Srbija nije zaslužila status kandidata i neka se suoči s tim

I ovog puta smo probali da uhvatimo poslednji trenutak, kao da smo sedeli na ušima i nismo hteli da čujemo šta nam se kaže. Koga ova vlast misli da laže? – kaže za Danas Vesna Pešić, samostalna poslanica Narodne skupštine Srbije.

Kako komentarišete odlaganje odluke o statusu za mart, po ispunjavanju određenih uslova?

– Svakako da je loše za Srbiju to što nije uspela da ovog decembra dobije kandidatski status. Ali, podsećam da smo sve i dosada dobijali „na odloženo“. Setite se samo SSP-a i Prelaznog trgovinskog sporazuma. I to je odlagano jer se čekalo da ispunimo uslove. Sve to govori o tome da vlast u Srbiji uvek nekako „zabušava“ na štetu približavanju Evropi. I ovog puta smo probali da uhvatimo poslednji trenutak, kao da smo sedeli na ušima i nismo hteli da čujemo šta nam se kaže. Iskreno, ja sam i očekivala da će i ovog puta biti „odloženo“. Srbija ide veoma sporo ka EU. Nakon poslednjih izbora bili smo srećni jer smo dobili proevropsku vladu, a ona se prve dve godine ponašala suprotno obećanjima. Isključivo smo slušali o tome koga smo sve sprečili da prizna Kosovo, a onda smo izgubili na Međunarodnom sudu pravde i to je bio kraj. Ali, ni tada nismo ništa razumeli, nismo se trgli, nego smo nastavili po starom. Rezultat toga je ovo odlaganje.

Da li je vlast u Beogradu, i u kojoj meri, odgovorna za ovakav ishod?

– Naravno da je ona odgovorna, nema ko drugi da bude. Čekala je, kao nekada Milošević, do poslednjeg momenta, a ni onda nije ništa uradila. Umesto da te mangupe, koji su namerno sabotirali državnu politiku, kazni i razjuri, ona ništa nije uradila. Tadić je kasno pozvao da se napuste i uklone barikade, a zatim ih nije onemogućio. Vlast je prekidala dijalog, a nije bilo ni primene onog što je dogovoreno. Koga ova vlast misli da laže? Uvek je mogla da laže nas, ali ovog puta to nije prošlo, ni kod nas ni napolju. Ona je lagala kosovske Srbe o situaciji i dovela ih u zabludu da barikadama brane Kosovo. Ova, i svaka druga vlast, mora jednom da nauči da ne sme da laže ni svoje građane ni međunarodnu zajednicu. Jednom kada nauče da ne lažu i da umesto toga rešavaju problem, Srbiji će da krene.

Šta mislite o ponašanju Zapada, pre svega Nemačke? Imamo li prava da budemo besni?

– Ne, nema razloga. Angela Merkel je sve rekla još u avgustu, kad je bila u Beogradu. Ali, ni posle toga, ovde se ništa nije preduzimalo. Sve je išlo po starom. Što da se ljutimo na kancelarku, i zašto bismo od nje tražili da pogazi svoju reč, kada mi nismo uradili ono što je EU od nas tražila. Shvatite jednom da mi prvo moramo da postanemo pristojni ljudi i da se reč mora poštovati. Srbija nije zaslužila status kandidata, neka se suoči s tim da se lažima ništa ne postiže. Ugled prevaranta je poguban.

Da li ćete u parlamentu podržati eventualnu inicijativu opozicije za smenu vlade?

– O tome ne razmišljam, jer ja nemam nikakvog uticaja na zbivanja. Šta ima da se traži smena vlade tri meseca pred izbore? Neka se onda odmah raspišu izbori, glupo je da gubimo vreme na obaranje vlade.

Šta čeka Srbiju u narednim mesecima?

– Ja bih očekivala da vlast bez laganja kaže kakva je situacija na Kosovu, gde su napravljene greške, šta mora da se uradi da se one poprave i da odmah, bez odlaganja, krene u sređivanje situacije. Vlast mora da izađe s jasnim planom za budućnost i, konkretno, za rešavanje pitanja severa Kosova. Dosta je bilo laganja, neodgovornosti i sveukupnog našeg propadanja. Ne verujem da će to ova vlada biti u stanju da uradi.

Autor 11.12.2011. u 08:40