Vešović: Potpisujem Nikolaidisa, civilizacijski iskorak bio bi i da je Bole upotrijebio dinamit

Autor 16.1.2012. u 14:41

Vešović: Potpisujem Nikolaidisa, civilizacijski iskorak bio bi i da je Bole upotrijebio dinamit

Bio sam kolumnista, više ne znam tačno koliko vremena, ali neću slagati ako kažem godinama, u sarajevskom listu Start koji je, uz moje tekstove, redovno objavljivao molitvu koju citiram po sjećanju: “Da sam vjernik, svako jutro bi se ovako molio: Bože, ukini Republiku Srpsku. Ne dozvoli da barbarstvo, zločin i etničko čišćenje budu trajno nagrađeni”.

Stoga nije čudo što sam uživao u blistavom tekstu koji je Andrej Nikolaidis 11. januara 2012. godine objavio u e-Novinama, pod naslovom “Šta je ostalo od velike Srbije“. U svom tekstu Nikolaidis je briljantno prikazao čudovište stvoreno “nožem, žicom i Serebrenicom“.

Ali ovaj put ne mogu ostati samo na pohvali piscu, nego moram otići korak dalje: potpisujem svaku riječ u ovom odlomku – zbog kojeg je Nemanja Kusturica Nikolaidisa nazvao “podgoričkim talibanom“, a teroristom ga proglasilii četnički list Dan, kabinet Boris Tadića, Milorad Dodik i Koča Pavlović, koga odmila zovu Koka, jer šmrče kokakin, a inače je portparol Nebojše Medojevića, zvanog Medo Zemunac:

“Šta bi u BiH slučaju bio istinski civlizacijski iskorak? Očito da globalne, naddržavne i nadnacionalne institucije pravdu pretpostave pragmi, etiku koristi, pa sprovedu ukidanje, ako je potrebno i nasilno, Republike Srpske.

Bez brige, slavljenici, to se neće desiti. Tu granicu zapadna civilizacija neće preći. U tom smislu je tačna tvrdnja koju vole ponavljati srpski lideri: da su oni nepriznati i nevoljeni graničari zapada, oni koji civilizaciju brane od divljih hordi sa istoka. Oni, kao i hrvatski desničari, sebe vole nazivati predziđem hrišćanstva. Gotovo da je tako – s tim što se u Republici Srpskoj ne brani hrišćanstvo, nego hipokrizija i zločin kao temelj zapadne civilizacije.

Civilizacijski iskorak bio bi i da je Bole upotrijebio dinamit i puške koje je sakrio u dvorani u kojoj su glavari, duhovnici i umjetnici proslavljali dvadesetogodišnjicu postojanja RS. Da je Bole, recimo, nezadovoljni radnik, koji je shvatio da su nacionalni i vjerski antagonizmi samo maska pod kojom elita skriva temeljni antagonizam svakog društva, onaj klasni. Da je Bole, recimo, rekao: jesam Srbin, ali sam i radnik, stoga ću u zrak dići one koji su me opljačkali – ne bi li to bio civilizacijski iskorak? Bila bi to, još, i poetska pravda.

Ali to je, avaj, razlika između fikcije i stvarnosti: fikcija, naime, za razliku od stvarnosti, ima smisla. Ovako, Boletu će suditi za poetsku pravdu u pokušaju“.

Dakle, od trenutka kad u e-Novinama iziđe moje priopćenje, Marka Vešovića treba smatrati koautorom ovog odlomka, što znači da sam spreman, ako Andrej bude uhapšen zbog terorizma, da se Dodikovim organima, nadležnim za tu rabotu, dobrovoljno predam zbog MIŠLJENJA koje je, da je sreće, trebalo Marko Darinkin lično da napiše i potpiše, ali me moj mladi, iznimno daroviti kolega po peru preduhitrio. Oteo mi ove riječi iz usta.

reagovanje prenosimo sa prijateljskog portala e novine

Autor 16.1.2012. u 14:41