Vidovice i Kopanice ugroženi, teška situacija u Salašu

tačno.net
Autor 20.5.2014. u 07:41

Vidovice i Kopanice ugroženi, teška situacija u Salašu

U Bosni i Hercegovini je u utorak Dan žalosti povodom katastrofalnih poplava koje su odnijele, prema dosadašnjim podacima, više od 20 ljudskih života. Do sada je evakuisano pola miliona bh. građana.

Situacija na području općine Orašje i dalje je nepromijenjena. Naselja Vidovice i Kopanice su ugrožena, a mještani ističu kako nemaju vode nikako, te mole za pomoć.

“Radimo na terenu konstantno. Ima mnogo porodica, djece i starih o kojima treba brinuti. Molimo da nam dođe epidemiolog da nas uputi kako da se zaštitimo od raznih epidemija kako situacija ne bi izmakla kontroli”, rekla je Anđelka Jović iz Orašja.

Grad Orašje nije ugrožen niti poplavljen, za razliku od Domaljevca, Šamca, Vidovica i Kopanica. Pumpe koje su donirane iz Njemačke rade 24 sata i ispumpavaju vodu.

“Vide se znakovi poboljšavanja. Nivo rijeka opadaju”, kazala je Jović i apelovala još jednom da se pomogne građanima općine Orašje koji su ugroženi najgorim poplavama u historiji BiH.

Ostojićevo, Balatun, Batkovići, a građani koji su se priključili civilnoj zaštiti u spašavanju kažu kako je najgore u selu Salaš.

“Nivo vode je veći od Save i ako se ne probije nasip na Drini ostat će voda, koja je poput mora, duže od šest mjeseci. Uspjeli smo evakuirati stanovnike, no još ih ima koji su ostali i neće da idu.

Stoku su u pojedinim dijelovima izveli na prugu i kad je to poplavilo, uginulo je i dosta stoke. Bikove su pokušavali spasiti ali nisu htjeli izaći tako da je i njih dosta uginulo”, rekao je Nebojša Lazić iz Bijeljine.

Građani ove općine rade bez prestanka, bez odmora kako bi spasili ljude, životinje i imovinu. Srećom, pomoć u ljudstvu, hrani i vodi stiže na vrijeme. Stigla je i pomoć iz Foče i Mostara.

“Najveći problem je organiziranosti. Ljudi hoće da pomognu, ali treba ih usmjeriti”, rekao je Jović.
tacno.net,klix.ba, agencije

tačno.net
Autor 20.5.2014. u 07:41

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija