Vijeće Evrope: Ili će se BiH osloboditi institucionalne košulje ili slijedi suspenzija

tačno.net
Autor 22.9.2013. u 09:38

Vijeće Evrope: Ili će se BiH osloboditi institucionalne košulje ili slijedi suspenzija

BiH bi mogla biti suspendovana iz Vijeća Evrope ukoliko ne bude suštinskog napretka u provođenju odluke u predmetu “Sejdić-Finci” prije izbora u oktobru 2014. godine, navodi se u nacrtu rezolucije koji je Vijeće Evrope objavio na svojoj web stranici.

U nacrtu rezolucije navodi se da BiH ne provodi određene sugestije i zahtjeve Vijeća Evrope i upozorava da će, ako ne bude promjena do izbora u oktobru 2014, članstvo BiH u ovom tijelu biti dovedeno u pitanje.

U dokumentu se navodi da je Monitoring tim za BiH predložio da Parlamentarna skupština zatraži od Vijeća ministara da razmotri suspenziju BiH ako ne bude suštinskog napretka u provođenju odluke “Sejdić-Finci” prije izbora u oktobru 2014. godine.

Rezolucija će se naći na dnevnom redu Vijeća Evrope narednog mjeseca i očekuje se da će je Parlamentarna skupština usvojiti.

U tekstu, u kome se većinom izražava razočarenje situacijom u BiH, se ističe da je ova institucija tražila da Ustav BiH bude promijenjen, kao i Izborni zakon, i uklonjene odredbe o diskriminaciji. Nakon donošenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić- Finci” 2009. godine, Vijeće Evrope pojačalo je insistiranje na promjenama, ali rezultata nije bilo.

“Skupština ponovo naglašava da je provođenje odluke “Sejdić-Finci” prvi korak u pravcu sveobuhvatne promjene Ustava. Ona je potrebna da se BiH oslobodi institucionalne košulje nametnute Dejtonskim sporazumom i uputi prema modernoj i funkcionalnoj demokratiji koja je kompatibilna s evropskim principima, u kojoj svaki građanin, bez obzira na nacionalnost, uživa ista prava i slobode”, navodi se u nacrtu rezolucije.

Skupština posebno razmatra restriktivna pravila za utvrđivanje kvoruma, vrlo često korištenje entitetskog glasanja i nejasno definisano pravo “vitalnog nacionalnog interesa”.

Umjesto da ti mehanizmi sprečavaju preglasavanje, oni se sistematski zloupotrebljavaju kako bi se blokirao proces odlučivanja – navodi se u jednoj od tačaka rezolucije.

Zbog stalnog odbijanja vlasti da prihvati zahtjeve i preporuke Vijeća Evrope, izvještači za BiH preporučili su i da naredna parlamentarna delegacija iz BiH ne bude prihvaćena.

U nacrtu rezolucije navedeno je i da vlasti u BiH treba upozoriti da im je ostalo još vrlo malo vremena za akciju, te se ističu zakonske norme prema kojima se Izborni zakon ne smije mijenjati godinu dana prije izbora.

“Potpuna neodgovornost stranaka koje predstavljaju tri glavne etničke grupe dovešće do potpune izolacije zemlje. Ona samo preživljava zahvaljujući kreditima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), dok je ekonomska i finansijska situacija sve gora, a nezaposlenost iznosi 44 posto, navodi se u nacrtu rezolucije.

 Srna
tačno.net
Autor 22.9.2013. u 09:38