Viktor Ivančić: Hrvatska je invalidna NDH

Boris Pavelić
Autor 29.4.2016. u 07:59

Viktor Ivančić: Hrvatska je invalidna NDH

Reustašizacija je tolika da se o današnjoj Hrvatskoj može govoriti kao o nedorečenoj ili invalidnoj NDH, ocijenio je utemeljitelj Feral Tribunea i kolumnist tjednika Novosti Viktor Ivančić u srijedu navečer u Zagrebu na tribini o slobodi govora, na kojoj je govorio i franjevac Drago Bojić, bivši urednik bosanskohercegovačke franjevačke revije »Svjetlo riječi«.

Tribinu su organizirali Centar za kulturu dijaloga i Hrvatsko kulturno društvo Napredak. Ivančić je ocijenio kako vlast, izjavom ministra kulture da fizički napad na pisca Antu Tomića ukazuje na odgovornost za javnu riječ, »legitimira ulično nasilje« i »huliganizira javnu scenu«. »Vlast preparira građane u borbene trupe, batinaške jedinice koje će se rješavati izdajnika i čuvati režim«, kaže Ivančić. »Hrvatska je invalidna NDH samo zato što postoje međunarodna pravila igre poput demokratskih izbora i konvencija o ljudskim pravima koje vlast nema snage potpuno sabotirati«, gorko dijagnosticira Ivančić.

Fra Bojić, koji je 2013. zbog intervjua smijenjen s mjesta glavnog urednika Svjetla riječi, kazao je kako Hasanbegovićeva izjava služi zastrašivanju. »Ona je mehanizam za stvaranje ambijenta u kojem nitko ništa neće smjeti kazati«, ocjenjuje Bojić, dodajući kako je smisao pojma »odgovornosti« u tome da se govori, a ne da se šuti.

Ivančić i Bojić govorili su i o govoru mržnje. Prema Ivančiću, pravna je definicija jasna, a politički, »govor mržnje je borba za moć«. Nacionalistički govor mržnje podrazumijeva da je etnička pripadnost etička kategorija. »Govor mržnje emocionalizira javnost i pretvara je u vojnu kasarnu. On je otporan na argument, jer razgovara kako bi ukinuo razgovor, kako bi smlavio ono o čemu govori«, definirao je Ivančić. Bojić dodaje kako vjernici »emotivno reagiraju na govor o Lepoldu Mandiću, ali će lako prijeći preko govora o manjinama. Vjernici bi se morali vratiti temeljnome Isusovu kriteriju ljudskih odnosa: bližnjemu. Bližnji nije pripadnik mog kolektiva, nego svaki čovjek. U tom smislu treba razlikovati što je govor mržnje, a što pravo na ironiju ili humor«, kaže Drago Bojić.

Novi list

Boris Pavelić
Autor 29.4.2016. u 07:59

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija