Viktor Ivančić: Ovo je invalidna NDH, s tim da se zdušno radi na njenom potpunom ozdravljenju

tačno.net
Autor 20.5.2016. u 09:45

Viktor Ivančić: Ovo je invalidna NDH, s tim da se zdušno radi na njenom potpunom ozdravljenju

Fašizacija društva toliko je ubrzana da možemo govoriti o Hrvatskoj kao nedorečenoj NDH. Ova vlast uzima NDH kao svoj ideal kojem svim silama teži, ali u tom je ometaju stanovite objektivne teškoće, odnosno međunarodna pravila igre kao što su demokratski izbori, konvencije o ljudskim pravima i slično. Međutim, tendencija je jasna, ovo je invalidna NDH, s tim da se zdušno radi na njenom potpunom ozdravljenju – rekao je Viktor Ivančić, kolumnist tjednika Novosti, na tribini pod nazivom ‘Uloga medija u fašizaciji društva’ održanoj u srijedu navečer u amfiteatru Doma mladih u Splitu.

Osnivač Feral Tribunea ocijenio je da se danas u hrvatskom društvu na djelu ‘stvaranje antifašističkog ugođaja za konzumiranje fašizma’.

– To znači da će ljudi iz vlasti otvoreno veličati ustašku ideologiju i ustašku političku praksu, ali će tražiti da ih se zove antifašistima odnosno protivnicima svih totalitarizama – objasnio je Ivančić.

Što se konkretno Splita tiče, kao ilustraciju stanja je naveo prošlogodišnji događaj kada su policajci po noći s maskama štemali s HOS-ovog spomenika riječi ‘Za dom spremni’. Pravna država, dakle, djeluje s maskom na licu.

– Prije ove tribine sam gledao deprimirajuću raspravu na Gradskom vijeću o spomeniku 72. bojnoj Vojne policije. U Lori ne da nema obilježja o tome da je to bio mali mediteranski logor gdje smo mučili jedan broj ljudi, već će se dati obilježje jedinici čiji su neki članovi to radili. To više nije poricanje, kao nismo znali da se to događa, nego poruka: mi znamo što se dogodilo i to je herojsko djelo. Oni koji su se bunili tražili su javni natječaj da spomenik bude estetski ljepši, nitko nije bio protiv samog spomenika! – naveo je Ivančić.

Na tribini koju je moderirala Mašenjka Bačić još su sudjelovali glavni urednik portala Forum.tmGoran Borković, Ana Brakus s portala Libela i donedavni novinar HRT-a Saša Kosanović.

Mate Prlić-dalmatinskiportal.hr

tačno.net
Autor 20.5.2016. u 09:45

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija