(više-manje) Otvoreno pismo Sergia Sotrića Visokom predstavniku za BiH, gospodinu Valentinu Inzku: “Ne spavaj, mala zemljo moja – jer to je Euro- Rock´n´Roll”!

tačno.net
Autor 13.6.2013. u 16:24
Vi ste, gospodine (više-manje) VISOKI predstavniče Inzko, do današnjeg dana u BiH – za (više-manje) 4 godine vašeg, takoreći teškog “hamalskog” rada, punog “ličnih odricanja”, vašeg rada punog “krvi, znoja i suza”, zaradili „samo“ (više-manje) 2,4 MILIONA KM – 1,2 MILIONA EURA, a možda čak i nešto (više-manje) jače od toga. Gospodine Inzko, evo, pakujem vam uz ovo moje (više-manje) otvoreno pismo i ovaj CD, da i vi probate malo našeg domaćeg  Rock´n´Roll-a: Ne spavaj, mala zemljo moja – jer to je Euro- Rock´n´Roll!
Piše: Sergio Sotrić
Poštovani gospodine VISOKI predstavniče Valentine Inzko,

dok u “samoći” njemačkog izobilja očekujem vaš odgovor na moje (previše) otvoreno pismo od 08.06.13., koje je objavio i ovaj cjenjeni portal – Tačno Net, a ja vam ga i dodatno direktno uputio (za svaki slučaj – možda niste vidjeli na portalu – iako znam da redovno čitate tacno.net) i putem e-maila i putem faxa – i dok „kratim vrijeme“ ovog njemačkog radnog dana, VISOKO razmišljam o vama u dalekoj maloj zemlji Bosni i Hercegovini, VISOKO razmišljam o vašim (više-manje) VISOKIM problemima.

Ovim mojim VISOKIM razmišljanjima na temu VISOKOG predstavnika jedne male zemlje sa (samo) VISOKIM olimpijskim planinama, dadoh naslov:

“Primjeni Bonske ovlasti, VISOKI predstavniče! Naše bebe (ne) pripadaju (planinskom) svijetu!”

Znate i sami od kolikog je značaja jedan ovako VISOKO- dobar naslov, kako za čitaoca tako i za autora teksta. A ako se kojim slučajem i neki (nekorumpirani i neovisni) medij u BiH i odluči da javno objavi ova moja VISOKA razmišljanja, ovako jedan VISOKO- dobar  naslov može dobro poslužiti čak i onima koji mene kao autora mogu sa VISINE napadati za
(više-manje) VISOKE riječi. Ovome pismu zakačih i ovu lijepu VISOKO- planinsku fotografiju.
Pošto sam vam, gospodine Inzko, prošli put “svirao” možda malo oštrije (njemačke) tonove Ludwig-a van Beethoven-a, te vam na uvo “pjevao” i “njegovu” novu 9. Simfoniju:
„Odu Bosansko- Hercegovačke radosti“, ovaj put sam odlučio da se vratim prirodnijim tonovima, finim (planinskim) manirima i muzici Bosanskohercegovačkog Rock ´n´Rolla-a.
Nadam se, da će se to i vama, kao jednom (više-manje) Slovencu-Austrijancu – ljubitelju VISOKOG (planinskog) zraka u BiH, ipak puno više dopasti od Beethoven-ove devete.

Al´ vratimo se mojim VISOKIM razmišljanjima u ovoj “skoro nepodnošljivoj” svakodnevnici opšteg njemačkog privrednog rasta i “svakodnevnih protesta” njemačkih majki i beba zbog “nesnošljivo” VISOKOG njemačkog standarda.

Pokušavam da VISOKO razmišljam i (više-manje) samog sebe pitam, gospodine Inzko:
da li je možda uzrok vašeg (NE)rada na vašoj (trenutnoj) funkciji (više-manje) VISOKOG Predstavnika naše male zemlje ipak u tome da vi, kao (strani) predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, kao Austrijanac-Slovenac, koji “užasno voli” VISOKI (planinski) zrak u BiH,
ipak možda niste dovoljno VISOKO plaćeni da (samo) radite svoj posao?
Vi, VISOKO uvaženi gospodin Valentine Inzko, primate mjesečnu platu od (više-manje) “samo” 50.000,00 KM (25,000,00 Eura). Ovaj vaš “zasluženi “VISOKI lični dohodak od 600.000,00 KM (300.000,00 Eura) godišnje je OSLOBOĐEN i od plaćanja poreza. Nisam obavješten ko je vas ovako VISIOKO od poreza “oslobodio”, a ostale gradjane BiH VISOKO poreski “zarobio”, tako visoko poreski “zarobio” da većina građana BiH još uvijek misli da je OSLOBOĐENJE samo jedan sarajevski dnevni list, stoga većina njih riječ OSLOBODJENJE nikad i nigdje ne bi dovela ni u kakvu (s)vezu sa BiH poreskim (ne)uređenjem.
Vi, gospodine Inzko, pored vaše VISOKO “mukotrpno zarađene” plate vjerovatno imate dodatno pravo i na VISOKE dnevnice, premije, troškove itd., al´ imajte, molim vas, ipak malo razumjevanja da ja danas ne želim da trošim vrijeme na ove VISOKO “nevažne sitnice”. Ja, gospodine (više-manje) VISOKI  predstavniče, želim danas da pišem o nekim VISOKIM temama, da pišem finim (planinskim) manirima o napr. (uzurpiranoj) Bosanskohercegovačkoj prirodi, napr. o našim VISOKIM olimpijskim planinama.
Danas želim da pišem i o Rock ´n´Roll-u, koji (priznajem) nije VISOKA muzika, kao što je to napr. 9. Simfonija – „Oda Bosansko- Hercegovačke radosti“ Ludwig-a van Beethoven-a (o kojoj vam pisah u prošlom pismu – na koje još čekam vaš odgovor). Iako Rock ´n´Roll nije njemačka muzika, iako je (neki tako kažu) Rock´n´Roll samo američka politika, ja se vraćam mojim VISOKIM razmišljanjima uz zvuke (neka mi oprosti Ludwig van Beethoven) električne gitare Bosanca Gorana van baška Bregovića.
Vi ste, gospodine (više-manje) VISOKI predstavniče Inzko, do današnjeg dana u BiH –
za (više-manje) 4 godine vašeg, takoreći teškog “hamalskog” rada, punog “ličnih odricanja”, vašeg rada punog “krvi, znoja i suza”, zaradili „samo“ (vise-manje): 2,4 MILIONA KM – 1,2 MILIONA EURA, a mozda čak i nešto (više-manje) jače od toga.
To je mislim ipak VISOKO udaljeno od toga, koliko bi jednom diplomati vaše VISINE bilo potrebno da svako jutro napr.: ustane, umije se, opere zube, obrije se, istušira se, obuče se, popije kafu, doručkuje, popije sok od svježe naranče, sjedne u udobnu limuzinu, uđe u raskošno opremljenu kancelariju, popije drugu kafu/kavu (i da ne nabrajam sve ostale “teške” dnevne obaveze i “prenaporne” aktivnosti, koje se protežu sve do u vašu VISOKU noć). Ako BiH sve vaše dnevne i noćne aktivnosti ovdje nabrojao – ovaj tekst bi na kraju ipak bio (više-manje) predugačak.
I kao što rekoh´, ova vaša VISOKA milionska zarada, gospodine Inzko, je ipak mislim VISOKO udaljena od toga koliko bi jednom diplomati vaše VISINE bilo potrebno, da se kao teško izrabljeni i potlačeni funkcioner firme/tvrtke zvane “Međunarodna Zaje(b)nica” ne otuđi od “proizvoda” svoga sopstvenog rada!
To je čak i onaj “vaš germanski” – VISOKO poznati Njemački filozof (kako se ono zvaše – ah, ja… davno je to bilo…) Karl Marx zaključio, pišući u 19. Vijeku, a 1867. godine objavivsi prvu od ukupno tri knjige njegovog kapitalnog djela: “DAS KAPITAL” (više-manje) VISOKIH predstavnika u BiH.

Nijemac Karl Marx, koji je i sa očeve i sa majčine strane poticao iz jedne ugledne familije jevrejskih svećenika – jedne cijenjene građanske rabinske porodice (Rabbinerfamilie), imao je VISOKU sreću da nije živio u vrijeme VISOKOG (možda i najviseg) ratnog zločinca Adolfa Hitlera. Tako da je tada ovaj jevrejski Karl mogao da se slobodno predstavlja tadašnjoj “Međunarodnoj Zajednici” (koja tada još nije bila firma/tvrtka) kao Nijemac i da kao jevrejski Nijemac tih godina sa svojim filozovsko – Marxsističkim  teorijama “soli pamet“ i Nijemcima i Jevrejima i Muslimanima i svima, koji su ga tada htjeli slušati i/ili čitati.

Kasnije su Karla Marxa “otkrili” i ostali narodi, napr.: Rusi, Poljaci, Mađari, Rumuni, Bugari, Česi itd., kao i jedan mladi bravar- a kasnije Maršal – rodom iz Kumrovca (tada Austro-Ugarska). Ovaj Kumrovčanin se kasnije doživotno bavio i predsjednikovanjem izmedju ostalog i “vaših” Bosanaca i Hercegovaca. U njegovo vrijeme, građanima Bosne i Hercegovine nije upravljao nikakav strani VISOKI predstavnik. Ovaj Josip od oca Hrvata – Franje i majke Slovenke – Marije, tako nešto nikad ne bi dozvolio – da nama Bosancima i Hercegovcima zapovjeda nekakav strani VISOKI predstavnik i da taj predstavnik, za taj svoj (NE)rad još bude i VISOKO plaćen. Ma, ne budimo smiješni – to bi kod ovoga Broza bilo nezamislivo! Nešto je Staljin (sjećate se – onaj Rus, koji je između ostalog i vašu Austriju oslobodio od fašizma, a koji je tada bio VISOKA sila), krajem 40tih godina 20. vijeka /stoljeća pokušao sa VISINE Josipu da zakera, kao njegov- Staljinov socijalizam je VISOK, a kao Brozov ne smije da bude nesvrstan. Al´ ovaj Broz mu je samo rekao: “TI, Staljine, TO Bugarima i Madjarima prosipaj silu, TI, Staljine, TO Rumunima i Poljacima sa VISINE nameći, al´ovdje kod nas nećeš proći”…I sve tako u tom stilu… Staljin se dugo nije mogao avertiti od ovog “bezobrazluka”, a možda je upravo zbog ove velike sekiracije sa TITOM, ovaj tovariš ubrzo i umro. Bio je “nepristojan” prema stranim VISOKIM predstavnicima ovaj Maršal, kojeg su i Germani (potpuno bezuspješno) u II svjetskom ratu gonjali u brojnim ofanzivama po VISOKIM (olimpijsko-partizanskim) planinama Bosne i Hercegovine.

Možda ga zbog toga i prozvaše TITO. Uvijek je kod njega bilo TI uradi TO, a TI završi TO. TI Staljine TO, a TI John F. Kennedy TO, TI engleska kraljice Elizabeth II TO, TI Nijemac Willy Brandt TO, ti Kubanac Fidel Alejandro Castro TO. On bi svima tako podijelio domaću zadaću i nakon toga bi ovaj VISOKI nesvrstani državnik otišao na Brijune, da se odmori i da nahrani vlastite lavove i slonove iz svog vlastitog životnog carstva.

I nije kod njega bilo velike priče – TI-TO, a TI-TO – napr. Tuđmane, ti šuti, ko tebe šta pita? Ti Tuđmane nemaš pojma kako se gradi ugled u svijetu (Tuđman odmah ušutio ko´zaliven), a svi bi narodi odmah rado izvršavali, takoreći pjevajući “druže TITO mi ti se kunemo, da sa tvoga puta…..Tako je to bilo – šta bi god TITO naredio, narod bi vrlo rado uradio.

Sa vama Austrijancima, gospodine Inzko, ovaj, uvijek izuzetno elegantno odjeveni, gospodin državnik nije puno razgovarao. Ne znam zašto? Pretpostavljam da mu niste bili dovoljno interesantni? Mala ste zemlja (više-manje) samo 7-8 miliona stanovnika… Moguće je da je Tito razmišljao u stilu: izvinite, Austrijanci, nemam sada vremena za vas (premaleni ste, brate, za moj svjetski ugled), moram ovamo da vidim šta je sa sa Kinom, Japanom, Brazilom, Egiptom, Amerikom, Francuskom, Njemačkom, Engleskom itd. Možda se i varam, a možda ga je i onaj vaš Austrijanac Kurt Josef Waldheim (kasnije generalni sekretar UN) naljutio? Pričali su “zli jezici” da je ovaj vaš VISOKI Kurt bio u II svjetskom ratu… ma znate na šta mislim… (kako ne znate?) Uglavnom, ostade zapisano da je vaš zemljak Kurt Josef Waldheim 9. Maja 1945. „otpusten“ iz Njemačke vojske (Wehrmacht), da je morao “predati“ njemačku uniformu. A znate i sami, VISOKI predstavnice Inzko, da Tito Austrijance, koji su tek 9. Maja 1945. predali njemačku uniformu, nije mogao ni smisliti. To mu je bila “velika mana”. TITO nije mogao da zaboravi svim vašim Kurtovima, Josefima, Waldheimima i kako li se sve vec nisu zvali ovi Austrijanci, koji su sa njihove strane vrlo brzo zaboravili da Adolf Hitler u stvari nije bio Nijemac, nego upravo jedan mali Austrijanac u VISOKOJ njemačkoj uniformi.

Ovi gore pomenuti Bugari, Mađari, Rumuni, Poljaci i mnogi drugi su danas “primljeni” u EU. Bosna i Hercegovina još nije niti pozvana, a kamoli “primljena” u EU, ali je BiH dobila za “utjehu” stranog VISOKOG predstavnika – kao napr. (još uvijek) vas gospodine Inzko.

Al´ što me na vrijeme ne prekinuste, VISOKI uvaženi predstavniče (evo, slučajno pogledah na sat)? Ja se skroz “udaljih” od “stvarne” teme! Uvijek tako kad se sjetim našeg TITA i vremena njegove “diktature”, sjetim se kako smo MI tada bili VISOKI predstavnici u svijetu, pa se zanesem ko´da sam u VISOKOM nesvrstanom transu….

Ma, pustimo TITA na miru u Kući Cvijeća! Nego da se ja vratim ovom njemacko-jevrejskom-filozofu iz 19. vijeka/stoljeca. Karl Marx je sve vaše VISOKE probleme, gospodine Inzko, već davno predvidio i zapisao u njegovom djelu (3 debele knjizurine) “DAS KAPITAL” (više-manje) VISOKIH predstavnika u BiH. Sve tu stoji crno – na bijelo! Al´ ko će´to danas čitat´- hiljade stranica – ko za to danas ima vremena? Ja bih danas tom Karlu po mostarski rek‘o (da je taj Marx još danas živ): “ma bjeri´ Karl, nek´ti babo Marx čita hiljade stranica njemačko-jevrejske filozofije! Jebi mater svoju – skrati malo taj VISOKI KAPITAL! Evo, hajmo´vako, Marx, nas dvojica po mostarski: koliko bi jednom stranom diplomati VISINE napr. jednog VISOKOG Valentina Inzka bilo potrebno novaca da se kao teško izrabljeni i potlačeno-ugnjeteni funkcioner firme/tvrtke „Međunarodna Zaje(b)nica“ ne otuđi od “proizvoda” svoga rada?” Koliko, Marx? Reci mi kratko-jasno, Karl – koliko?

Nemoj me dušit´i peglat´na hiljadama stranica! Nemam ja vremena za te šupljake! To se može puno kraće kazat´, moj Marxe – Karle jedan njemački (ko ti samo to blesavo ime dade)!
´Ta ćeš ti…veze nemaš…´Vako bola`…da ti brato tvoj objasni…´Vako to bola´ kaži:

Za primjenu takozv. Bonskih ovlasti mi trebamo ipak puno više domaće ljubavi i VISOKU međunarodno-političku LOVE,
Za primjenu Bonskih ovlasti mi ipak trebamo platiti puno više naše sopstvene LOVE!
Eto vidiš Bog-Alah te ubio Marxe jedan Karlovski! Jeb‘o ti majku svoju (izvinite, al´ovako se po mostarski psuje – morao sam prenijeti u originalu – da bude autentično – inače ja lično se ne izražavam ovako)! Čitav tvoj “DAS KAPITAL” (više-manje) VISOKIH predstavnika u BiH, sve tvoje debele filozovske knjižurine, blesavi Marxe, Mostarac ti sroči u jednoj rečenici, pa se ti prodaj nekim drugom VISOKOM predstavniku! Al´ mene nećeš vise zajebavt´ – meni nećeš više šuplje´priče slagat´…´Ta nisam ti ja VISOKI germansko – jevrejski filozof!
Ja sam (samo) Mostarac – Evropski Rock ´n´Roll-ac!
Poštovani (više-manje) VISOKI predstavniče, ove, od Austro-Ugarske u ne tako davnoj prošlosti  anektirane male zemlje BiH, gospodine Inzko, ja sam ubijeđen da mi Bosanci i Hercegovci trebamo biti puno iskreniji i prema nama samima. Trebamo konačno priznati i sopstvenu VISOKU odgovornost!
Trebamo i mi , iako nama u direktnom poređenju sa vama niko za taj “posao” neće platiti ni jedne banke, ni jedne KM, ni jedan Euro, trebamo i mi jednog finog jutra napr.: ustati, umiti se (ako smo uspjeli platiti račun za vodu), oprati zube (ako imamo za kaladonta), obrijati se (ako još nismo zadnja fukara i još imamo za žileta), istuširati se (hladnom vodom – struja je za nas skupa), obući se (ako još imamo šta), popiti jednu tanku kafu /kavu, doručkovati (iz kontejnera), popiti čašu hladne vode, ne otići na posao (ko još danas radi u kod nas u BiH), otići pješke (a ne vozati se u nekakvim udobnim germanskim limuzinama) do najbliže demonstracije građana ispred nekih VISOKIH zgrada, nekih VISOKIH institucija i KONAČNO reći nama samima – KONAČNO sami sebi u lice skresati napr.:
OHR je “O ličenje H eroja R adA” (ovo je moja “umjetničko-pjesnička” slobodna formulacija)
PAROLA JE OHR-A
ŠTO VIŠE PARA
TO VIŠE NERADA!
ŠTO NAM JE VIŠE OVOG´ OHR-A
TO NAM JE U BUDUĆNOST MANJA VJERA!

Ili tako nešto slično – kao što smo ranije napr. pjevali na ORA (Omladinskim Radnim Akcijama – ja sam učestvovao na dvije – a vi, gospodine Inzko, na koliko ste vi omladiskih radnih akcija- ORA – učestvovali?). Svi zajedno – sve nacionalnosti – svi vjernici i svi ateisti… svi zajedno u glas…Tako bismo mi trebali sami sebi iskreno u lice skresati!

Ali gospodine (više-manje) VISOKI predstavniče Inzko. Ovo su samo neka moja VISOKA razmišljanja, dok se dosađujem u ovoj Njemačkoj, zemlji do bola ugodnih limuzina i “užasno dosadnog” VISOKOG standarda. Ne morate vi sve ovo moje napisano uzeti zdravo za gotovo. Ovo je samo moj pokusaj VISOKOG razmišljanja na temu VISOKOG predstavnika jedne zemlje sa (samo) VISOKIM olimpijskim planinama, pod naslovom (ako neko kojim slucajem bude dovoljno lud da ovo moje pismo uopšte javno objavi, a pogotovo ne mogu vjerovati da je iko u BiH dovoljno lud da ovo moje pismo objavi baš i pod ovim mojim naslovom):

“Primjeni Bonske ovlasti, VISOKI predstavniče! Naše bebe (ne) pripadaju (planinskom) svijetu!”

Ovo je između nas dvojice, gospodine Inzko: jel´dobar ovaj naslov? Šta kažete…? Sto vam Mostarac sroči… pa to ne bi mogao ni… ma niko na svijetu! Ma neeema teorije! A nisam ni filozof, niti sam Jevrej, niti sam Austrijanac… Nisam, majke mi moje, nisam TITA mi! Ja sam (samo) Mostarac – Evropski Rock ´n´Roll-ac! Ma, bjeri tamo… Marx – ja čitavu tvoju njemačko-jevrejsku filozoviju spakujem u jednu rečenicu!

Očekujući vaš VISOKI odgovor, i na ovo i na prošlo pismo i uz VISOKI naklon, pozdravljam vas iz ove zemlje Njemačke, zemlje bez ijednog jedinog stranog VISOKOG predstavnika, zemlje pune „dosadnih jedinstvenih“ matičnih brojeva za sve novorođene bebe – zemlje „dosadnog“ blagostanja… Zemlje u kojoj je čak jedna žena po imenu Angela Merkel jedina koja je u ovoj zemlji VISOKA, a gdje su sva ostala muška raja ko´miševi mali.

Al´´ta ću – guram nekako – ima uvjek “gore”, uvaženi (manje-više) VISOKI predstavniče!
Eto, i sami vidite kako je kod vas u zemlji (samo) VISOKIH olimpijskih planina: 2,4 MILIONA KM = 1,2 MILIONA EURA, a mozda čak i nešto (više-manje) jače od toga za (više-manje) 4 godine (NE)rada.

Uvijek ima gore od gorega, uvijek ima neko VIŠI i od VISOKOG (predstavnika), uvijek ima i onaj SVEVIŠNJI, koji sve gleda i sve pamti!

(manje-više) VISOKO srdačno vas pozdravljam.

Sergio Sotric

P.S.

Ehhhh (manje-više) VISOKI predstavniče… U citavoj ovoj (visoko-nisko-uzduž i poprijeko) priči zaboravih totalno da sam vam ovaj put htio pisati i o Rock´n´Roll-u. Nema veze, imam ovako jednu (rezervnu) temu za sljedece pismo… Evo, iz mojih VISOKO skupih njemačkih zvučnika trešti ovaj Goran van baška Bregović. A što svira električnu gitaru ovaj Brega, moj VISOKI predstavniče… Čudo jedno!

Evo,  pakujem vam u ovo pismo i ovaj CD sarajevskog benda “Bijelo Dugme”. Malo Rock´n´Rola – Made in BiH! Ma šta ne treba? Ma, nemojte me ljutiti, VISOKI predstavniče, treba – kako ne treba! Evo, da probate malo i vi Austrijanaci ovog našeg domaćeg  Rock´n´Roll-a! Svjež ko duša – ma i mrtva bi ga usta… Što´no´kažu…

Ma nemate se vi meni na čemu zahvaljivati moj dragi (više-manje) VISOKI predstavniče! Mi Mostarci i Austrijanci smo uvijek raja bili! Uvijek nerazdvojni! I u bivšoj Austro-Ugarskoj, i u današnjoj “neovisnoj-suverenoj” BiH! Mi Mostarci i Austrijanci – stara raja bili i ostali! Moramo mi VISOKO paziti jedni na druge!

Evo, samo da vam malo pojačam jednu pjesmu sa ovoga CD-a:

Ne spavaj, mala zemljo moja BiH,
muzika dok´svira,
jedan ludi ritam
nikom´ne da mira…
EVROPA je legla i odavno spava
niko neće znati da si bila s´nama
čekat´cu te jos trenutak,
mala moja zemljo BiH,
a… onda… odoh VISOK račun plaćat´ sam.
JER TO JE MALA MOJA…
“EURO- ROCK´N´ ROLL”…”EURO- ROCK´N´ ROLL”!!!
Mala zemljo moja BiH
TO JE “EURO- ROCK´N´´ROLL”!!!

A sad slušajte ovaj solo nakon refrena… ova gitara… a sto pičiiiii ovaj Brega… Čudo jedno! Isto ko´nekad u Sarajevu! Kad smo svi zajedno živjeli naš domaci Rock`n`Roll… Isto ko´ u ona VISOKA vremena, kad´smo živjeli bez stranih VISOKIH predstavnika!

A sad slušajte molim vas ovaj dio pjesme… ove srpske gitare… slušajte ove hrvatske klavijature….slušajte ove bošnjačke bubnjeve…

JOJ MILINE, BOŽE MOJ! JOJ LJEPOTE, SVEMOGUĆI ALAHU!

Izvinite, gospodine Inzko, moram prekinuti pisati… ne mogu više… evo, da vam još malo pojačam… slušajte ovo…

Mala zemljo moja BiH
TO JE “EURO- ROCK´N´ ROLL”…TO JE “EURO- ROCK´N´´ ROLL”!!!

Piiiičččiiiii Breeeeeeegaaa!
Nek´nas čuje i Njemačka i Austrijaaaaa!

Čujes li nas i ti SVEVIŠNJI?

tačno.net
Autor 13.6.2013. u 16:24