Vizija koja postaje stvarnost

Autor/ica 23.7.2011. u 03:02

Vizija koja postaje stvarnost


Pred nekoliko stotina posjetitelja koji su s veliki isčekivanjem stajali pored Narodnog pozorišta u Sarajevu kao i projekcijom filma “Le Havre” redatelja Akija Kaurismakija, sinoć je svečano otvoren sedamnaesti po redu Sarajevo film festival dok je tačno u ponoć u državnoj rezidenciji Konak organiziran spektakularan vatromet kao poklon za sve građane Sarajeva.

Neposredno prije znaničnog otvorenja priređena je ceremonija na “crvenom tepihu” gdje su se prošetale mnogobrojne značajne ličnosti iz bosanskohercegovačkog života kao i specijalini gosti i istaknuta imena iz svijeta filma. Također prije same ceremonije otvorenja prethodilo je tradicionalno druženje na Festivalskom trgu gdje se uz piće dobrodošlice svim prisutnim obratio Mirsad Purivatra, direktor SFF-a kao i Davor Daraboš zamjenik predsjednika Uprave HT Eroneta, generalnog pokrovitelja 17. Sarajevo Film Festivala.

Purivatra je istakao da projekat kao što je SFF, odlična investicija i dugoročno ulaganje u nova glumačka imena kao i u filmsku industriju kada je u pitanju BiH ali i region te dodao: „Naša vizija postaje stvarnost“. 

Nankon Purivatre prisutnima se obratio predsjedniku uprave Atlantik grupe Emil Tadeschi kome je dodijeljena i nagrada Počasno “Srce Sarajeva”. U svom obraćanju Tadeschi je istakao da nagradu uzima sa obavezom da će pomagati mlade autore a dio profita vraćati tamo gdje ga ostvaruje.

Nagrada srce Sarajeva

Nagradu ‘Počasno Srce Sarajeva’ dodijeljena je i iranskom redatelju Jafaru Panahiju koji se predstavio sarajevkoj publici filmom “Bijeli balon” na prvi SFF-u davne 1995. godine.

Inače, ova nagrada se dodjeljuje pojedincima u znak priznanja za podršku razvoju Sarajevo Film Festivala kao i za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi.

Filmovi iz 44 države

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival sarajevskoj publici će ponuditi 220 filmova iz 44 države, s posebnim fokusom na region čiji će se mladi autori boriti za “Srce Sarajeva” u tri selekcije a to su igrani, dokumantrani i kratki film.

Napominjemo, ove godine publici će se u okviru festival prdstaviti autori Bela Tarr, zvijezde filma “Le Havre” Andre Wilms, Natalia Verbeke kao i  humanitarka Sanela Jenkins, Zana Marjanović i mnogi drugi.

Tagovi:
Autor/ica 23.7.2011. u 03:02