Vođa s porukom

Boris Dežulović
Autor 3.2.2016. u 14:39

Vođa s porukom

Foto: šg

Četiri milijuna Hrvata u izravnom prijenosu na sve tri i još nekoliko regionalnih televizija gleda novog premijera kako priča o svojoj vladi izabranoj nakon ‘sastanaka s vrlo kvalitetnim ljudima iz svijeta businessa’: sve je u tom kadru pomno režirano, a pored mikrofona – bočica Jane

U sveopćoj furtutmi proteklog tjedna, u karnevalskom mimohodu nacista, izdajnika, ministara, lopova, popova, biskupa, časnih sestara, kurvinih sinova i ostale mnogobrojne rodbine, pod efektnom dekoracijom od parola – izrađenih valjda od onoga stiropora što ga je novi ministar gospodarstva sklonio onomad iz Baumaxova skladišta – potpuno neprimijećen prošao je ključni detalj cijele priče. Nitko u državi nije ga uočio, iako su ga svi vidjeli: čak ni Ingrid Antičević – zrinka k. hrvatske politike, tragačica za natprirodnim pojavama i svjetskim zavjerama, što je sutradan u powerpointprezentaciji Tihomira Oreškovića u Saboru nepogrešivo otkrila masonske simbole – nije na konferenciji za novinare novog premijera primijetila ništa neobično.

Sve je, naime, toga četvrtka bilo onako kako takve stvari obično bivaju kad u konferencijskim dvoranama otmjenih zagrebačkih hotela mandatari novih hrvatskih vlada predstavljaju svoje kabinete. Klimatiziranom dvoranom aristokratski sivih štukatura svečano trepere ljubičasti tonovi skupog tepiha, tepihom rodili grozdovi fotoreportera i televizijskih snimatelja poput odrine oko jednostavne govornice s logotipom Sheratona, a za govornicom premijer Tihomir Tim Orešković predstavlja ministre nove vlade, svoj ‘Tim’s Team’, izabran – kako reče – nakon što je ‘u posljednjih petnaest dana imao više od šezdeset sastanaka s vrlo kvalitetnim ljudima iz svijeta businessa’.

Četiri milijuna Hrvata u izravnom prijenosu na sve tri i još nekoliko regionalnih televizija gleda novog premijera kako priča o svojoj vladi izabranoj nakon ‘sastanaka s vrlo kvalitetnim ljudima iz svijeta businessa’: sve je u tom kadru pomno režirano, složili se mandatarov sivi sako i još sivlja kravata boje Sheratonovih štukatura s raznobojnim mikrofonima raznobojnih televizija i radija, a pored mikrofona, u donjem lijevom kutu dugačkog, statičnog kadra – bočica Jane.

Svakako, voda za govornicom nije neuobičajena stvar, govorniku se znaju sasušiti usta kao da je povukao joint, a ne sebe samoga za jezik, ali bočica Jane za govornicom u Sheratonu nije se zatekla za slučaj da Tihomir Tim Orešković ožedni: cijeli njegov nastup i predstavljanje nove vlade na kraju je, naime, trajao svega par minuta, koliko jedna malo ambicioznija televizijska reklama. Cijeli njegov nastup i predstavljanje nove vlade stoga je zapravo to i bio: samo reklama za Janu.

Da nije, bila bi za govornicom Sheratona tek obična čaša obične vode, kako je to, najzad, vazda običaj u tim prilikama. Ovdje se, međutim, pazilo i na kadar i na poruku: nehajno na govornicu stavljena hladna Jana, staklena bočica zavodljivo orošena po svim ikonografskim kanonima beverageadvertisinga, pa pažljivo logotipom okrenuta prema kameri. Netko je dakle, da se ne zajebavamo, bočicu Jane pomno namjestio u kadar, etiketom prema gledateljima. A na etiketi logotip najnovije serije Jane, ‘vode s porukom’, one s anđeoskim krilima – ‘Otvorite srce anđeoskim porukama zahvalnosti: Jana, voda s porukom anđela’.

Nije ta stvar nepoznata u svijetu marketinga, ona ima i svoj naziv – product placement iliti ‘prikriveno oglašavanje’ – i svoju cijenu: ‘Spectre’, recimo, posljednji James Bond, visokobudžetna je cjelovečernja reklama za čak sedamnaest velikih svjetskih brandova što se onako usput, slučajno pojavljuju u donjim lijevim kutovima kadra, a samo nizozemski pivarski gigant Heineken Bondovu je promjenu nezdravih navika i prelazak s elegantne čaše ‘shaken, not stirred’ martinija na zelenu bocu njihova piva platio lijepih četrdeset pet milijuna dolara. Ni francuski gigant Evian, primjerice, nije mnogo manje platio da u kultnoj HBO-ovoj seriji mafijaškom bossu Tonyju Sopranu u frižideru uvijek bude bočica zavodljivo orošene njihove vode.

Stvar, rekoh, ima svoj naziv i svoju cijenu, ali i svoja pravila. A nulto je, sveto pravilo televizijskogproduct placementa njegova najstroža zabrana u dječjem i informativnom programu. Prije šest godina, u vrijeme svjetskog rukometnog prvenstva u Hrvatskoj, RTL-u je tako zaprijetila kazna od milijun kuna zato što su njihovi stručni komentatori, bivši rukometaši Davor Dominiković i Vlado Šola, na košulje zalijepili bedževe s logotipima sponzora, nekakvog čipsa i jedne sportske kladionice, a godinu kasnije – eto i jednog zgodnog primjera s bočicom u prajmtajmu – urednica i voditeljica HTV-a LamijaAlečković suspendirana je zbog prikrivenog oglašavanja Chanela, jer je vijesti čitala u majici s printom bočice Chanelova parfema No. 1.

Nije poznato koliko je Agrokor platio prikriveni oglas svog proizvoda, visokobudžetnu reklamu s premijerom koji naciji šalje poruke uz Todorićevubočicu ‘vode s porukom’, emitiranu na svim televizijama u najprajmijem od svih prajmtajmova – u izravnom prijenosu dva mjeseca napeto iščekivane premijere nove vlade – ali zna se koliko nije: nije je platio ništa. Nije poznato ni na koliko je zbog prikrivenog oglašavanja Todorićeve vode suspendiran novi premijer Tihomir Orešković, ni koliko su milijuna kazne zbog toga platili HDZ i Most, ali zna se koliko nisu: nisu platili ništa.

8vnfl1jcevz4yvbf7lssiicb8do (1)

Orošena bočica hladne Todorićeve vode na premijerovoj govornici, Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Niti je tako Todorić platio reklamu, niti su HDZ i Most platili kaznu: orošena bočica hladne Todorićeve vode nehajno ubačena u dugački kadar s konferencije za novinare novog premijera nije, naime, bio tek jeftin – dobro, besplatan – product placement, već jednostavno program nove vlade. Shvatili smo to već u sljedećem trenutku, kad se u donjem lijevom kutu, nehajno ubačen u sastav Oreškovićeve vlade – među šatoraše, barakaše, revizioniste, špijune, homofobe, bogoslove i časne sestre – kao novi ministar financija zatekao Zdravko Marić, dosadašnji menadžer Todorićeva Agrokora i njegov izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala.

To samo za slučaj da se pitate tko su ‘vrlo kvalitetni ljudi iz svijeta businessa’ s kojima je razgovarao novi premijer.

Todorićev je marketing product placement tako podigao na višu razinu: nije prikriveno oglašavanje, shvatili ste, savršeno producirana i kadrirana bočica Agrokorove Jane nehajno stavljena na govornicu Sheratona prilikom predstavljanja nove vlade, već upravo Agrokorov ministar financija nehajno stavljen u reklamu za ‘Janu s porukom’, visokobudžetni televizijski spot za uveseljavanje žednog naroda, sa šatorašima, barakašima, revizionistima, špijunima, homofobima, bogoslovima i časnim sestrama.

Nakon Jane s banalnim porukama s magneta za Koeljindin frižider – ‘Misli pozitivno i cijeli svijet će se urotiti da ti pruži potporu’ – serije bočica s još banalnijim porukama američke samopomoćniceLouise Hay, i serije s ‘anđeoskim porukama zahvalnosti’, Jana je, eto, izbacila i limited edition‘vodu s porukom’, bočicu Jane nehajno odloženu na govornicu novog premijera, s logotipom pažljivo okrenutim prema kameri i snažnom porukom na etiketi.

Misli pozitivno i cijela država će se urotiti da ti dodijeli potporu.

Ili tako nekako.

Boris Dežulović
Autor 3.2.2016. u 14:39