Vojni režem ubija djecu: Poginule 52 osobe, među kojima i petero djece

tačno.net
Autor 8.7.2013. u 08:18

Vojni režem ubija djecu:  Poginule 52 osobe, među kojima i petero djece

Egipatska vojska izvela je oružani napad na demonstrante okupljene ispred zgrade državne garde u Kairu, a prema prvim informacijama život su izgubile najmanje 52 osobe, među kojima petero djece, javio je dopisnik agencije Anadolija.

U pucnjavi je povrijeđeno najmanje 300 osoba, saopćeno je iz Stranke pravde i slobode, koja je svrgnuta sa vlasti.
Hiljade pristalica vojnim udarom svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija sinoć su se okupile na trgu Rabiatu’l-Adeviyye, a potom su u ranim jutarnjim satima odlučili da pređu do zgrade državne garde u Kairu, gdje su bili meta oružanog napada vojske.

Zvaničnik Muslimanske braće Mohamed el-Baltaci je izjavio da je vojska prvo suzavcima napala ljude koji su jutros klanjali sabah-namaz, a da su kasnije otvorili vatru iz oružja. Izrazivši bojazan od rasta broja stradalih, on je pozvao sve strane da se suzdrže od eskalacije sukoba.

Iz medijskog centra Muslimanske braće su pozvali javnost na pomoć, jer je vojska, kako navode, blokirala mjesto incidenta i ne dozvoljava medijima, pa čak ni medicinskim ekipama da rade svoj posao.

Egipatska vojska je saopćila da su demonstranti ispred zgrade državne garde pokušali izvesti napad na vojsku i da je u sukobu poginuo jedan, a ranjeno 40 pripadnika snaga sigurnosti.

Predsjednik egipatske stranke Jaki Egipat i bivši kandidat za predsjednika te zemlje Abdulmunim Ebu-l Futuh je pozvao privremenog predsjednika Adila Mansura da podnese ostavku, jer ga smatra odgovornim za jutrošnji napad vojske na narod.

tačno.net
Autor 8.7.2013. u 08:18