Volimo i mi vas!

Petar Fehir
Autor 19.12.2017. u 09:37

Volimo i mi vas!

Foto: posusje.net

Ne vjerujemo da bi Predsjednica uložila svoj ugled i nemala sredstva samo na razvoj onih kleronacionalističkih skupina, kako je to bilo do sada, u onoj, kako i samo kaže, pogrešnoj politici. Stoga se iskreno radujemo, u ime onih obespravljenih i ugroženih koji zbog prijetnji ne smiju izaći na ulicu čim se smrkne. Da sad ne spominjemo imena i nepoćudne portale. Mostar će, time, kao njihov ”glavni grad” postati tolerantno mjesto, ugodno za život.

Mi smo uz vas – kliknula je Predsjednica KGK nakon sastanka s članovovima drugog saziva Savjeta Vlade za Hrvate izvan Hrvatske, SVHIH.

I dodala kako mnoga pitanja traže ”žurno političko i zakonodavno djelovanje” u ”zajedničkom hodu prema cilju koji sam nazvala globalnom Hrvatskom”.

Lamentirala je i o lošem položaju Hrvata izvan domovine, koji su neopravdano bili zapostavljeni. Odgovornost za to, prema mišljenju Predsjednice, snosi ”pogrešna politika, koja je u velikoj mjeri naškodila državnim i nacionalnim interesima”.

Predsjednica sigurno misli na dosadašnje, pa i sadašnju vlast u kojima je ona, duži niz godina, obavljala značajne funkcije.

No, od sada će, može se isčitati iz njenih poruka, biti bolje.

Najviše će taj boljitak osjetiti Hrvati u susjednoj BIH. Gdje Hrvatska ima posebni interes. To nas istinski raduje, jer će ovim novim kursom hrvatske politike nestati sve teškoće bosanskohercegovačkih Hrvata.

Hrvatskoj je sigurno u interesu da se, naročito u Hercegovini, razvija slobodno i demokratsko društvo, neopterećeno prošlošću. Tako i razne nevladine udruge, humanitarne organizacije, nezavisni mediji i građanaske inicijative mogu očekivati bolje uvjete rada i veću podršku. Posebno će se to, vjerujemo, odnositi na razvoj kritičkog promišljanja, koje će se na znanastvenim osnovama objektivno i transparentno moći suočiti sa svim izazovima BIH zbilje.

Ili smo nešto krivi shvatili?

Ne vjerujemo da bi Predsjednica uložila svoj ugled i nemala sredstva samo na razvoj onih kleronacionalističkih skupina, kako je to bilo do sada, u onoj, kako i samo kaže, pogrešnoj politici.

Stoga se iskreno radujemo, u ime onih obespravljenih i ugroženih koji zbog prijetnji ne smiju izaći na ulicu čim se smrkne. Da sad ne spominjemo imena i nepoćudne portale. Mostar će, time, kao njihov ”glavni grad” postati tolerantno mjesto, ugodno za život.

Gospođa Predsjednica je također istakla kako je zajedništvo Hrvata u i izvan domovine bilo ključno za stvaranje neovisne Hrvatske. Tuđman je, prema njenim riječima ”tu politiku počeo graditi još šezdesetih godina”.

Ni u to ne sumnjamo. Vjerujemo da je to krenulo i ranije, odmah nakon oslobođenja, jer je ravnopravnost svih naroda I narodnosti bio jedan od ključnih ciljeva države koju je gospodin Tuđman, još kao visokorangirani oficir, gradio zajedno s drugovima. A zalagao se, vjerujemo, i za ostala načela miroljubive koegzistencije – svih, pa tako i Hrvata u BIH.

Izabrani članovi Savjeta ugledni su građani u svojim sredinama. Sigurno se odlikuju visokim moralnim kvalitetama i spremni su jačati ugled hrvatskog korpusa na svim razinama. To se, u ostalom, i danas vidi prema njihovim (dijaspore) predstavnicima u hrvatskom Saboru. Posebno onog izabranog u BIH.

Pa kako onda čovjek u ove predblagdanske dane ne bi bio sretan. I ponosan na one koji ga vode. I vole.

I mi smo uz vas! I volimo i mi vas!

Petar Fehir
Autor 19.12.2017. u 09:37

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija