Volite li…

Ladislav Babić
Autor 1.6.2013. u 17:54

Volite li…

– Volite li svoju djecu?

– Kakvo pitanje, odaklem si ti pao? S kruške?

– Dobro, dobro, samo pitam – ne se odmah uzbuđivati! A želite li da vam dijete bude sretno?

– Nego što da želimo, momak – ta kruška mora da je bila povisoka. Sigurno si aterirao na glavu?!

– Onda ćete valjda voljeti i njegovu odabranicu, pretpostavljam?

– Jašta nego ćemo; kako bismo mogli voljeti svoje dijete a mrziti izbor duše njegove!

– Pa onda sigurno želite da i Ona bude sretna, zar ne?

– Oh, dete, dete – ti si se ozbiljno povrijedio kod prizemljenja. Kako bi naš sin bio sretan, ako odabranica srca njegova pati?

– Ali, Ona će zasigurno patiti ako vaše dijete prezire ili mrzi Njene roditelje. Neće li?

– Momak, momak, tko kaže da krv naše krvi neće voljeti Njene roditelje? Ta, bi li mogao dozvoliti da kćer njina bude nestretna, jer on ne voli Njene tvorce?

– Daklem, zasigurno želite da roditelji Njeni budu sretni zbog sreće svoga djeteta. Hoćete li ih i vi voljeti, tako da izabranica vašeg djeteta ne tuguje zbog žalosti svoga dragoga, jer njegovi roditelji ne vole Njene?

– Kud si bre ti zabrazdio! Pa to se podrazumijeva, nesretniče jedan. Nemaš li neku pametniju temu za portal?

 No,mogu li Njeni roditelji biti radosni, vide li kako im ponajbolji kućni prijatelj pati zbog neke nedaće?

– Ta, jasno da ne mogu, ugursuze nijedan.

– Znači, pretpostavljam kako želite da i spomenuti prijatelji budu sretni. Jer bi u protivnom (kad bi to doznali) Njeni roditelji bili tužni, što bi uzrokovalu Njenu neizmjernu žalost, a to vaš sin kojega volite nikako ne bi htio?

– Eh, baš si pogodio našu valnu duljinu. Dakako da bismo htjeli!

– Bi li spomenuti prijatelji bili zadovoljni kada bi znali da Njeni roditelji pate, s obzirom da su svijesni kako je vama svejedno za prijatelje njihova prijatelja, a to bi svakako značilo da vas baš brige i za njihovu vlastitu sreću? Počem bi njihova kći bila nesretna, jer roditelji Njena izabranika ne mare za Njene roditelje, a to bi svakako uzrokovalu nesreću vašega sina, akoli bi to spoznao?

– Stanider, stani! Tvoje kontuzije su preteške da bismo mogli pratiti tijek tvojih misli. Što li zapravo želiš kaz’ti? Može li to malo jasnije?

– Pa dobro, da skratim cijelu priču. Želim poručiti kako, volite li – ali zaista volite, a ne samo na riječima – svoje najbliže, morate voljeti i cijeli svijet. Ne poželjeti da se ikome desi nesreća. Da ma kojem čovjeku umiru, gladuju, budu iskorištavani, pate zbog bolesti,…, njegovi najbliži, bliski i daljnji prijatelji, čak i sasvim nepoznata ljudska bića. Jer, cijeli je svijet povezan međusobnim interakcijama, rodbinskim i prijateljskim vezama. Cijeli svijet je jedno selo, i svaka nesreća jednog čovjeka uzrokuje patnju njegovih bliskih, i bliskih prijatelja tih bliskih, i… – a onda u konačnici i vas samih.

– Znadete li koliko je koraka potrebnu u svijetu od 7 milijardi ljudi, da doprete do posve nepoznatog čovjeka iz sasvim proizvoljnog dijela svijeta? Poznajete li osobu A, onda i ona poznaje vas, a svakako i ona poznaje neku osobu B koja – vice versa – poznaje i osobu B. Preko ovih poznanstava, vi možete pristupiti svojim prijateljima, zatim prijateljima svojih prijatelja… I potrebno je svega 6 koraka da biste stupili u vezu s nekim nepoznatim Ching-Pong-Pingom iz, primjerice, Kine ili bilo kojeg drugog dijela svijeta. Svijet je zaista malen! Od nepoznatog djeteta, starice, žene, muškarca kojeg ubijaju u Siriji ili Afganistanu, krate mu temeljna prava u Kini ili Saudijskoj Arabiji, eksploatiraju u SAD ili Njemačkoj, mrze zbog druge vjere ili etnije u Hrvastkoj, Srbiji ili Bosni, dijeli vas samo 6 kratkih koraka! Tko kaže da sve pobrojane stvari ne rade prijateljima vaše odabranice, ili Njenim roditeljima možda? Daklem, ono što kažem – ako zaista nekoga, bilo koga na tom svijetu, volite iskrenom, nepatvorenom ljubavlju, vi morate voljet cijeli svijet. Svima, u cjelini, cijelom čovječanstvu morate željeti mir, sreću, blagostanje, ispunjenost i ljubav jer – nije li tako, možda će netko od vaših najbližih patiti što ste iznevjerili po(r)uke svetih knjiga i humanista koji su kroz vjekove prenosili tu poruku. Što nemate srca, jer ste naprosto izrod nad izrodima, koji ne poznaje ni sućut, ni toleranciju ni iskrenu ljubav prema sučovjeku.

– Eto, samo sam to htio reći. Kratko, jasno i glasno: volite se ljudi, želite li da i vas vole a svijet bude bolji. To je, za sada, nepotvrđena teorija, a u praksi – samo na vama je izbor!

 

 

Ladislav Babić
Autor 1.6.2013. u 17:54