Vratite nam ponos i dostojanstvo

Radomir Lazić
Autor 15.6.2014. u 12:36

Izdvajamo

  • Za nekih desetak časova počeće i ta istorijska, ona to zaista i jeste jer je prva na ovakvoj sportskoj manifestaciji, utakmica Bosne i Hercegovine, kao nezavisne države, protiv Argentine. I rezultat te utakmice će biti istorijski (zabilježen u pedantnoj statistici i arhivi FIFA-e).

Povezani članci

Vratite nam ponos i dostojanstvo

Vratite nam ponos i dostojanstvo. Ostalo je stvar inspiracije, trenutka i sreće.

Piše: Radomir Lazić

Za nekih desetak časova počeće i ta istorijska, ona to zaista i jeste jer je prva na ovakvoj sportskoj manifestaciji, utakmica Bosne i Hercegovine, kao nezavisne države, protiv Argentine. I rezultat te utakmice će biti istorijski (zabilježen u pedantnoj statistici i arhivi FIFA-e).

Očekuje se pobjeda jer „smo prošli kroz užasan rat, rane su još svježe, narod se još uvijek pati i pobjeda je jedino što im može donijeti nešto pozitivno u životu“.

Očekuje se pobjeda „jer je naš narod pokazao svoju strast i talenat preživjevši rat u opkoljenim gradovima i izbjeglištvu“.

Izjave su to onih koji su tom istom narodu, umjesto eventualne pobjede, bili dužni obezbijediti, a nisu, i neke druge radosti. Izjave su to onih koji o trošku tog istog naroda posjećuju svjetsko prvenstvo kao navijači neke druge reprezentacije.

Vječito jaukanje, naricanje i kukanje nad tragičnom istorijom i sudbinom kao opravdanjem za poraz. Vječita žrtva kao utješno mjesto na tablici na kojoj bi i neki drugi narodi, širom svijeta, imali pravo očekivati bolji plasman od nas.

Zemlju koju su neki drugi „reprezentativci“ predstavili kao najjadniju, najkorumpiraniju, najbijedniju u očima svijeta predstavite u ljepšem i boljem svijetlu.

Igrajte momci prije svega, fer i sportski, hrabro i srčano. Poštujte protivnika, poštujte odluke sudija, poštujte, ako bude tako, boljeg i spremajte se za narednu utakmicu i šansu koja vam se ukazuje. U igri za razliku od života, bar ovoga kojeg mi živimo, to je moguće.

Vratite nam ponos i dostojanstvo. Ostalo je stvar inspiracije, trenutka i sreće.

Radomir Lazić
Autor 15.6.2014. u 12:36

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija