ZA MARJAN Pet tisuća Splićana podržalo akciju protiv gradnje u Park šumi

Autor 16.1.2011. u 08:49

ZA MARJAN Pet tisuća Splićana podržalo akciju protiv gradnje u Park šumi

Građani pod borovima koji Fani Horvat planira srušiti za potrebe restorana / foto: facebook
Na plaži kod Prve vode po nekim procjenama okupilo se oko 5000 građana u želji da poruče kako ne daju Marjan u ruke Željku Kerumu i njegovoj nevjenčanoj supruzi Fani Horvat.

Podsjetimo, Kerum je kao gradonačelnik donio odluku da “Latebra”, koju je osnovala Fani Horvat, može provesti urbanističko-arhitektonski natječaj za uređenje plaže i izgradnju ugostiteljskog objekta.

Latebra je još 2008. otkupljivala parcele, radilo se o brižljivo planiranoj “operaciji” koja je sve vrijeme skrivana od javnosti, a procurila je u medije posve slučajno.
– Želimo poručiti vladajućima da zaustave gradnju na Marjanu do donošenja Prostornog plana uređenje posebnih obilježja – pročitao je zahtjeve prosvjednika kolumnist Jurica Pavičić, naglasivši kako se ne bi više trebalo planirati nikakvu gradnju na štetu šume, kao i da plaže treba svesti na racionalnu mjeru, a ne da ih se koristi kao paravan za urbanizaciju Marjana.

Nedavni Pavičićev tekst o betonizaciji Marjana u aranžmanu  vladajućeg para u gradu potaknuo je Dušku Boban, splitsku umjetnicu, dizajnericu i profesoricu, da pokrene na Facebooku inicijativu za ovo nedjeljno okupljanje kod “Prve vode”, čemu su se pridružili Društvo Marjan i Građanska inicijativa Split.

Podršku je na svojim stranicama dala Torcida, kao i dubrovačka inicijativa “Srđ je naš”.
– Svaka vlast se služi podjelama da bi vladala, nemojmo nasjedati onima koji bi nas htjeli dijeliti na Splićane i nesplićane. Postoje samo građani ovog grada. A mislim da se i Kerumovi birači sada osjećaju prevareni, jer se ovdje radi o ostvarivanju osobnih interesa, a oni su vjerovali da će Kerum biti drugačiji od prethodnika. Iza ove inicijative ne stoji politika, nego svi građani koji ne žele ovu plažu prepustiti kafićima i ležaljkama – poručila je Duška Boban, najavivši kao će se i dalje organizirati akcije preko Facebooka.

Tajnik Društva Marjan, Srđan Marinić kazao je da su za sve krivi arhitekti i urbanisti koji svojim makinacijama pogoduju investitorima te najavio kako će Društvo Marjan i dalje nastojati da se obustavi gradnja na Marjanu koja je suprotna zakonu o zaštiti šuma.

Vjeko Santrić je poručio nadležnima kako imaju mjesec dana da uvaže zahtjeve prosvjednika jer će se u protivnom iduće okupljanje dogoditi ispred Banovine.
Cijeli skup kod Prve vode protekao je u civiliziranoj atmosferi, bez incidenata, a okupljeni su sa srdačnim aplauzima prekidali govornike, dok su neki od njih dobacivali i kako je ovo početak kraja Kerumovog samovlašća u Splitu.

slobodnadalmacija.hr

Tagovi:
Autor 16.1.2011. u 08:49

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija