Za političare komentar o imovini guvernera ‘škakljiv’

Autor 31.8.2011. u 02:13

Za političare komentar o imovini guvernera ‘škakljiv’

Teško je bilo u utorak, dan nakon što je Poslovni dnevnik objavio informaciju o nečistoj i netransparentnoj imovinskoj kartici guvernera Željka Rohatinskog, dobiti sugovornike s političke scene koji bi to i komentirali. Činjenica da guverner Rohatinski živi u kući na zagrebačkom Gornjem Bukovcu, koja nije prijavljena u imovinskoj kartici jer je u vlasništvu tvrtke njegove supruge, već je sama po sebi problematična, a nakon što smo ustanovili da je ta tvrtka (Romah d.o.o.) krajem srpnja prodana koncernu Agrokor, stvar postaje “delikatna i šakljiva”, kako nam je to obrazložio Dragan Kovačević iz HNS-a.

  Josip Friščić, prvi čovjek Hrvatske seljačke stranke (HSS), koji je proteklih dana bio uzburkao duhove tvrdeći da Državno odvjetništvo treba istražiti poslovanje HNB-a i njegovo pogodovanje poslovnim bankama, rekao nam je kako nije upoznat s tom pričom. Nakon što smo mu rekli o čemu je riječ, samo je kratko dodao: “Zakon vrijedi za sve jednako, pa tako i za guvernera HNB-a.” Gordan Maras, saborski zastupnik SDP-a, također nam nije htio komentirati slučaj. No Goran Marić, saborski zastupnik HDZ-a i šef saborskog Odbora za financije, podsjetio nas je da već godinama upozorava kako se HNB otuđio od nacionalne ekonomske politike. “U tijeku je proces preoblikovanja HNB-a iz državne u privatnu instituciju koja već godinama služi isključivo u svrhe kartelsko-bankarskog sustava te oligopolnih i monopolnih kompanija. Naravno da onda iz takvih neprirodnih odnosa proizlaze i ovakve neprirodne pojave. Nitko, pa ni državni dužnosnik ne može stanovati u nejasnim odnosima”, rekao nam je Goran Marić. On upozorava i na to da ako kuća nije u vlasništvu guvernera, on mora podastrijeti ugovor o najmu.

Zorislav Antun Petrović, iz Transparency Internationala nam je također rekao kako je “u interesu svakog dužnosnika da objasni gdje živi”. “To mora biti neupitno. Što je više podataka o tome gdje živi, to je manje prostora za špekulacije i zloporabe. Time se i onemogućava dovođenje u pitanje bilo koje odluke koju je dužnosnik donio”, rekao nam je Petrović. Šef Povjerenstva za sukob interesa Mato Kačan pojasnio nam je da prema zakonu dužnosnici bitne promjene u svojim imovinskim karticama ažuriraju na kraju godine u kojoj se ona dogodila. Ostaje ipak nejasno zašto nam je guverner odgovorio da je kuća u kojoj živi u vlasništvu suprugine tvrtke kad je ona već prije nekoliko mjeseci prodana. Inače, u imovinskoj kartici se navodi da je nominalna vrijednost tvrtke Romah dva milijuna kuna te, zanimljivo, da je ona stečena “novčanom pozajmicom”. Romahovi prihodi su lani iznosili 548.000 kuna, uz gubitak od 184.000 kuna. Preneseni gubitak Romaha, koji se navodi u podacima Fine, iznosi blizu milijun kuna.

Zašto Romah?

Agrokor želi špediciju
Ljudi iz branše kažu nam da tvrtka Romah, koju je sve donedavno vodila supruga guvernera Rohatinskog, nema nikakvu važnost na tržištu, a ne zna se ni tko su joj bili značajniji kupci. Drago Bago, direktor tvrtke Zagrebšped, kaže da na tržištu postoji šestotinjak špediterskih tvrtki. “Agrokor je očito odlučio preko Romaha razviti vlastitu špediciju, a za to su potrebna velika ulaganja i puno komitenata da bi se u konačnici i zaradilo”, rekao nam je Bago.

U interesu je svakog dužnosnika da objasni gdje živi
Z. A. Petrović Transparency Int.

Ako kuća nije u njegovu vlasništvu, neka pokaže ugovor o najmu
G. Marić, HDZ

 

poslovni.hr

Tagovi:
Autor 31.8.2011. u 02:13