ZADAH SMRTI IZ JEMENA ŠIRI SE BIHAĆEM

Prof. dr. Nedžad Bašić
Autor 30.6.2017. u 17:50

Izdvajamo

  • Kakve su zasluge kralja Selmana imali u vidu predstavnici akademske i vjerske elite u Bihaću nije teško odgonetnuti za onoga koji iole pažljivo prati dešavanja u Bosanskoj Krajini, koja ukazuju da BiH ne ide u dobrom pravcu, ako se nešto hitno ne promjeni.

Povezani članci

ZADAH SMRTI IZ JEMENA ŠIRI SE BIHAĆEM

Foto: akos.ba

U ime ubijene, osakaćene, protjerane, kolerom zaražene i izglednjele djece Jemena i dijece iz cijelog svijeta koja su izložena nečovječnom i brutalnom ubijanju i proganjanju od strane osionih gospodara života, u ime svih oni koji preziru ubijanje, sakaćenje, silovanje i izgladnjivanje djece, pozivam da se ukloni ploča sa imenom saudijskog suvererna sa zgrade Islamskog pedagoškog fakulteta, Univerziteta u Bihaću, te da se pokrene postupak smjene Rektor Univerziteta u Bihaću FADILA ISLAMOVIĆA, koji je zloupotrebljavajući svoj položaj Rektora dozvolio uključivanje Univerziteta u Bihaću u postavljanje ove ploče, kao izraz poštovanja i vjernosti prema saudijskom suverenu koji je označen jednim od glavnih vinovnika velike tragedije djece Jemena, što donosi nepodnošljivu sramotu i akademsku degradaciju Univerzitetu u Bihaću. 

jemen

Nikad i nigdje se u svjetu do sada nije desilo da jedna zgrada univerziteta ponese ime čovjeka koji je označen jednim od glavnih vinovnika jedne od najvećih tragedije djece  u savremenoj historiji čovječanstva. Nikad i nigdje se nije desilo da se na tako perfidan i podmukao način  akademska zajednica uključuje u rehabilitaciju okrutnog zločina prema djeci. Da ova agonija ljudskog morala bude još veća i apsurdnija sve se to dešava u zemlji u kojoj su djeca nedavno prošla kroz sličnu krvavu agoniju čije će se posljedice još dugo osjećati. Šta sve može da podnese ljudski moral teško je predvidjeti, ali da se to baš desi u zemlji u kojoj se desila jedna od najvećih tragedije djece u istoriji čovječanstva, u Bosni, to je teško ko mogao predvidjeti, i to sve u aranžmanu akademske i vjerske elite bosanske Krajine, koja je vjekovima važila za zemlju hrabrih i poštenih ljudi. I sve to da prođe bez i jednog glasa protesta studenata i profesora bihaćkog Univerziteta, kojima se na ovakav način nameće teška moralna izolacija i vječita krivnja. Ovaj sramni čin humaniziranja zločina nad djecom ostao je bez osude građana Bihaća, bez osude političkih stranaka, bez osude humanitarnih organizacija, i ono što posebno iznenađuje bez osude vjerskog poglavara bosanskohercegovačkih muslimana Reisa i njegovog kabineta. Koliku i kakvu će cijenu platiti BiH za ovako neodgovorno i bahato ponašanje krajiške akademske i vjerske elite, tek će se vidjeti.

Po podacima UNICEF oko 1.400 djece ubijeno je u Jemenu usljed smrtonosnog pohoda armade kralja Selmana, miljenika Dekana Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, Muftije bihaćkog i rektora Univerziteta u Bihaću Fadila Islamovića,  koji su organizovali i sproveli dodjelu priznanja čovjeku kojeg cijeli svijet proziva za masovno ubijanje i izgladnjivanje djece u Jemenu.  Prema najnovijim podacima UN ubijeno je više od 11.400 ljudi, a više od  3.3 miliona ljudi, uključujući 2.1 milion djece, od kojih je oko 460.000 ispod 5 godina starosti, izloženo je najbrutalnijem obliklu izgladnjivanja sa visokim rizikom smrti usljed raznih infekcija i kolere. Svi ovi podaci potvrđeni su od brojnih kredibilnih humanitarnih organizacija uključujući tu i „Save the Children“,  „Watchlist“,   „Children and Armed Conflict“ koje su zatražile od Generalnog Sekretara UN António Guterres da kralja Selmana i njegovu vojnu armadu stavi na listu odgovornih za smrtonosno nasilje nad djecom u vrijeme ratnih sukoba.

Znao je to Rektor Univerziteta u Bihaću, znao je to i Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Bihaću, znao je to i bihaćki Muftija. Znali su oni i da je EU zatražila od svih zemalja članica da prestanu isporučivati oružje i municiju kralju Selmanu kako bi ga zaustavili u njegovom smrtonosnom pohodu na djecu Jemena. Znali su oni i to da mala beba Asma Fahad Ali al Ameri, stara svega tri mjeseca, nije preživjela smrtonosnu mržnju kralja Selmana, kada su odlučivali da mu se licemjerno dodvore i dodjele mu priznanje koje se može dodjeliti samo onima koji imaju zasluge za ljudsku humanist i čestitiost.

Kakve su zasluge kralja Selmana imali u vidu predstavnici akademske i vjerske elite u Bihaću nije teško odgonetnuti za onoga koji  iole pažljivo prati dešavanja u Bosanskoj Krajini, koja ukazuju da BiH ne ide u dobrom pravcu, ako se nešto hitno ne promjeni.

Lista ubijene djece u posljednjem napadu Selmanove armade u Jemenu (The Bureau of Investigative Journalizam, Namir Shabiby and Nasser al Sane,  Febrtuary 9, 2017)

Name Age
1. Asma Fahad Ali al Ameri 3 months
2. Aisha Mohammed Abdallah al Ameri 4 years
3. Halima Hussein al Aifa al Ameri 5 years
4. Hussein Mohammed Abdallah Mabkhout al Ameri 5 years
5. Mursil Abedraboh Masad al Ameri 6 years
6. Khadija Abdallah Mabkhout al Ameri 7 years
7. Nawar Anwar al Awlaqi 8 years
8. Ahmed Abdelilah Ahmed al Dahab 11 years
9. Nasser Abdallah Ahmed al Dahab 12 years
Prof. dr. Nedžad Bašić
Autor 30.6.2017. u 17:50