Zadnja poruka demonstranata uoči protesta: Ovo je skup ljubavi, tražimo primjenu Bonskih ovlasti

tačno.net
Autor 11.6.2013. u 09:30

Zadnja poruka demonstranata uoči protesta: Ovo je skup ljubavi, tražimo primjenu Bonskih ovlasti

Na dan u kojem u Sarajevo, pred zgradu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dolaze da nas podrže znani i neznani građani i građanke iz cijele zemlje, nikada nismo bili odlučniji u našim zahtjevima: usvajanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju, formiranje državnog Fonda solidarnosti, odvajanje po 30% od plata poslanika i ministara za Fond, te garancije da #jmbg demonstranti neće biti krivično gonjeni.

Nakon dvije decenije manipulacije strahom, da bi se prikrila bezočna pljačka naše zemlje i nas, njenih građanki i građana, ujedinjeni smo u solidarnosti prema djetetu i njegovom Ustavom zagarantiranom pravu na život. U bh. historiji, 5. juni 2013. godine će zauvijek ostati zabilježen kao trenutak kada je ljubav pobijedila mržnju, a zdrav razum primitivna načela plemenskih zajednica. Pokazali smo jedni drugima da je dovoljno da budemo jedinstveni i već smo pobijedili.

Parlamentarke i parlamentarci koji se boje doći na posao jer se ispred zgrade igraju djeca, na to imaju pravo ali i odgovornost da se odreknu pozicija i plata, u zemlji s armijom nezaposlenih. Ako ne želite raditi, odstupite i dajte prostora ljudima koji će pravo na dostojanstven život staviti na prvo mjesto svojih politika.

Od Visokog predstavnika međunarodne zajednice očekujemo da ispuni svoje obećanje i nametne  Zakon o jedinstvenom matičnom broju, ukoliko domaći političari i političarke za to ne budu bili sposobni. Mi više ne želimo biti kolateralna šteta domaće i međunarodne politike. Umorni smo od privilegija bez odgovornosti i siti donošenja za naše živote važnih odluka po kafanama, umjesto u institucijama države. I jedno i drugo mi plaćamo. Ako je neko, krojeći državni model za ovu zemlju, osmislio i bonske ovlasti, želimo ih vidjeti primijenjene, u korist civilizacijskih normi i prava na život.

Mi, građanke i građani Bosne i Hercegovine, iz Sarajeva, Bihaća, Zenice, Banjaluke, Goražda, Cazina, Trebinja, Tuzle, Gradačca, Mostara, Ljubuškog, Čapljine, Širokog, Bugojna i drugih gradova, pozivamo vas da nam se danas u 11:55 pridružite na mirnim demonstracijama za #jmbg ispred zgrade državnog parlamenta. Roditelji s djecom, studenti, domaćice, radnici i radnice, nezaposleni i nezaposlene, penzioneri i penzionerke – dođite da na dostojanstven način pokažemo da nam je Belminin život vredniji od svih njihovih voznih parkova, rezidencija, aviona i jahti skupa.

Dođite nam kao građani i građanke, imenom i prezimenom, popijte kafu, dovedite djecu da se druže i crtaju, uključite se u naše aktivnosti, podijelite s nama vašu umjetnost. Da zajedno parlament i svijet podsjetimo da su bebe život. Da su bebe nada. Da su naša budućnost. Da za njih Bosna i Hercegovina ima još ljubavi.

Ujedinjeni za bebe, odlučni za  jmbg!

Tagovi:
tačno.net
Autor 11.6.2013. u 09:30