Zagreb Pride – “Za budućnost bez fašizma”

Autor 15.6.2011. u 02:15

Zagreb Pride – “Za budućnost bez fašizma”

AKTIVISTI Građanske akcije pridružit će se 18. lipnja sudionicima gay pridea u Zagrebu kako bi “svojim dolaskom pokazali solidarnost sa svojim sugrađanima drugačije seksualne orijentacije”.

“Fašističko divljanje u Splitu na splitskom Prideu pokazalo je da je dolazak na takvu manifestaciju u stvari borba za osnovna ljudska prava”, priopćili su iz Građanske akcije.

Aktivisti su posebno pozvali studente, a napose studente Filozofskog fakulteta da “ponovno svojim izlaskom na zagrebačke ulice daju kritični zamah ovoj manifestaciji građanske solidarnosti”.

“Dragi sugrađani, pokažimo svoju veličinu u podršci onima koji su najranjiviji i koji trebaju našu pomoć. Izađimo na zagrebačke ulice u što većem broju i pokažimo lice jedne suvremene, slobodarske i solidarne Hrvatske”, pozivaju u priopćenju. 

“Za budućnost bez fašizma”

Podršku LGBTIQ populaciji i Zagreb Prideu dao je i plenum Filozofskog fakulteta. “Prošlog vikenda u Splitu smo svjedočili još jednom nasilnom izljevu fašizma prema rodnim manjinama, ‘drugačijim’ stavovima i praksama te javnom zahtjevu za osiguranjem jednakosti u društvu. Nadležni i ovaj put nisu osigurali zaštitu ugroženih, niti su jasno pokazali volju za sprečavanjem napada na sudionike povorke, još jednom pokazujući da je u ovom društvu nedopušteno samo nasilje usmjereno prema političkim i ekonomskim elitama”, izvijestili su putem svojih internetskih stranica.

Plenum FF-a stoji iza stava da je jedina ispravna i prihvatljiva reakcija na splitske događaje nedvosmislena osuda proklamiranog i prakticiranog fašizma. “Nažalost, takva osuda je izostala u javnim reakcijama lokalnih čelnika, a predstavnici najveće vjerske zajednice u državi nisu se libili dovoditi u pitanje odgovornost fašista za onakvo nasilje”, ističu studenti.

S obzirom na ove stravične događaje i već ustaljenu praksu podrške zagrebačkom Prideu, ističu studenti, plenum Filozofskog fakulteta i ove godine, ponosno staje uza sve one koji se danas bore za budućnost u kojoj će svi biti jednaki bez obzira na svoju seksualnu orijentaciju, rodnu pripadnost ili izvedbenost, ali i bez obzira na svoje socijalno stanje.

“Pridružujemo se službenom pozivu Zagreb Pridea na Povorku ponosa koja će se održati 18. lipnja i pozivamo sve akademske radnike i studente da sudjelovanjem u povorci iskažu solidarnost s LGBTIQ populacijom. Budućnost je, doista, naša – bez fašizma i ugnjetavanja po bilo kojoj osnovi”, zaključuju.

Dolazak na Pride jučer je potvrdila i Društvena mreža građana.

index.hr

Tagovi:
Autor 15.6.2011. u 02:15