Žandarmerija uklonila barikade

Autor 23.2.2012. u 15:16

Žandarmerija uklonila barikade

Pripadnici srpske žandarmerije noćas su uklonili barikade u međuzoni graničnih prelaza Jarinje i Rudnica između Kosova i Srbije. Prepreku na prelazu ranije su postavili pripadnici srbijanske neofašističke organizacije poznate pod nazivom “1389”, a koji su se nakon intervencije srpske policije povukli u unutrašnjost susednog Kosova

U međuzoni između graničnih prelaza Jarinje i Rudnica između Kosova i Srbije noćas je desetak pripadnika srpske žandarmerije uklonilo drveće sa puta i porušilo šator u kome su se nalazili ekstremisti iz srbijanske neofašističke organizacije “1389”.

Prilikom intervencije koja se dogodila odmah nakon ponoći u trajanju od oko sat vremena, pripadnici žandarmerije na glavama su imali fantomke i nisu bili odeveni u klasične uniforme te policijske formacije, već u civilna odela tamnih boja. Njima su se ubrzo pridružili i pripadnici redovne policije koji su u uniformama pristigli u policijskim džipovima.

Prema navodima srpskih novinskih agencija, tokom uvođenja reda na graničnom prelazu nije došlo do bilo kakvih incidenata, a kontrolu nad graničnom ispostavom Rudnica preuzeli su pripadnici žandarmerije koji usmeravaju saobraćaj ka kontrolnom punktu sa druge strane granice, ka Kosovu, javlja Blic. Ubrzo nakon toga uspostavljen je neometan saobraćaj na prelazu između dve države, a srbijanski ekstremisti povukli su se u unutrašnjost susednog Kosova gde planiraju, kako kažu u saopštenju koje su prosledili pojedinim medijima, da “sekirama obaraju nova stabla i podignu ponovo barikadu” znatno udaljenije od mesta prvopostavljene prepreke.

Podsetimo, jedan deo građana srpske nacionalnosti koji su nastanjeni na severu Kosova mesecima unazad koriste nelegalne puteve za odlazak u susednu Srbiju, a pod izgovorom bojkota institucija države u kojoj žive.

Izvor: Danas

Pojedini medji u Srbiji akciju žandarmerije od prošle noći preneli su pod posve neshvatljivom, sledećim naslovima: “Osobe sa fantomkama uklonile barikade na Kosovu” (Novi magazin), “Ljudi sa fantomkama uklonili barikade u međuzoni kod Jarinja” (RTV), dok su se oni skeptičniji zapitali nad činjenicom: “MUP Srbije noćas rušio barikadu na Jarinju?” (Vesti online).

Tagovi:
Autor 23.2.2012. u 15:16