Zapaljen prelaz Jarinje, Thaçi krivi Beograd

Autor/ica 28.7.2011. u 00:10

Zapaljen prelaz Jarinje, Thaçi krivi Beograd

Premijer Kosova Hashim Thaçi izjavio je da Beograd stoji iza incidenta paljenja graničnog prelaza u Jarinju u sredu uveče.
 
“Nažalost, u poslepodnevnim satima, kriminalna grupa pod vođstvom srpskih paralelnih struktura, motivisana od strane vlasti u Beogradu, napala je prelaz 1 i 31“, kazao je Thaçi na konferenciji za novinare.
 
On je dodao da neće biti kompromisa, da će se reciprocitet Kosova i Srbije sprovoditi te da iako trenutno postoje poteškoće, neće biti vraćanja nazad.
 
„Nema povratka i srpski scenario za podelu Kosova nikada se neće sprovesti“, izjavio je on.

Prema njegovim rečima incidentom na prelazu i javno je demaskirana politika Beograda prema Kosovu, koja je politika vandalizma i bez ikakvih vrednosti.

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao da se nasilje na Jarinju odmah prekine i uspostavi mir.

“Huligani koji izazivaju nasilje nisu oni koji brane ni građane ni državu Srbiju”, poručio je Tadić i pozvao Srbe sa Kosova na uzdržanost.

Jedan od lidera Srba na severu Kosova, Krstimir Pantić, potvrdio je da je granični prelaz 1 u Jarinju zapaljen oko 19:15. U izjavi za RSE, Pantić je izjavio da odgovornost za ovo snosi KFOR.

 „Mi smo komandanta KFOR-a upozorili da su tenzije toliko velike da mi ne možemo da kontrolišemo narod, da može da dođe do različitih scenarija. Zamolili smo ga da u okviru svoga ovlašćenja deluje, da evakuiše pripadnike granične policije i carine sa prelaza, međutim Biler nije želeo ili nije smeo da to učini tako da se desilo to što se desilo“, kazao je Pantić.

EULEX je izrazio zabrinutost zbog trenutne situacije na severu Kosova i poziva sve strane da se uzdrže od incidenata i da ostanu mirne u ovom trenutku, piše u saopštenju ove misije.

Stotine srbinaksih mladića na graničnom prelazu između Srbije i Kosova, Jarinje, 27. jul 2011.

U saopštenju se dodaje da je EULEX pojačao svoje policijske patrole na severu, kao i da je u bliskom kontaktu sa KFOR-om.

Grupa ljudi zapalila je u sredu granični prelaz 1 u Jarinju u severnom delu Kosovu, potvrdio je za RSE Brahim Sadriu, portparol kosovske policije.

Situacija na severu Kosova je napeta od kada su kosovske vlasti u ponedeljak uveče uspostavile kontrolu na graničnim prelazima u tom delu zemlje, a kako bi se sprovela odluka Vlade Kosova o primenjivanju recipročnih mera sa Srbijom, kojom je zabranjen ulaz robe iz Srbije na Kosovo.

Tagovi:
Autor/ica 28.7.2011. u 00:10