Zašto i kome danas smeta Josip Broz Tito i ime Trga Maršala Tita u Zagrebu?

tačno.net
Autor 16.11.2016. u 08:54

Izdvajamo

  • Josip Broz Tito je sin hrvatskog naroda iz Hrvatskog Zagorja. Josip Broz Tito je priznati vojskovođa antifašističke koalicije, a njegov portret je 2014. godine bio četvrti na obilježavanju dana D u Normandiji prilikom obillježavanja 70. obljetnice iskrcavanja saveznika antifašističke koalicije. Njegovo zapovijedanje, taktika i strategija primjenjena u NOB-u, proučavaju se i danas na najpoznatijim Vojnim akademijama u svijetu. Portret Maršala Tita stoji među 5 portreta najvećih vojskovođa antifašističke koalicije u New Yorku i Washingtonu. Titovo ime nosi preko 80 ulica, trgova i institucija širom svijeta.

Povezani članci

Zašto i kome danas smeta Josip Broz Tito i ime Trga Maršala Tita u Zagrebu?

Smeta slugama stranih gospodara kako sadašnjim, tako i bivšim – ustašama, četnicima i ostalim fašistima, smeta šovinistima svih boja koji pod okriljem ekstremno konzervativnog dijela klera žele izbrisati iz povijesnog sjećanja hrvatskog naroda period koji je bez presedana, i koji zasigurno ne vole ni hrvatske građane ni Republiku Hrvatsku. Smeta svima onima koji današnju Republiku hrvatsku žele neovisnu kao što je neovisna bila Pavelićeva NDH.

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Jug Zagreb uručila je danas peticiju Gradskoj skupštini Grada Zagreba i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću protiv mijenjanja imena Trga Maršala Tita.

Pismo peticije prenosimo u cijelosti.

“Povijesne ličnosti su svjetionici u kojima sadašnji i budući lideri nacije traže inspiraciju ali i odgovore kada ih bespuća povijesne zbiljnosti stave na kušnju. Narod koji ne poštuje velikane svoje povijesti ne može računati niti na bolju sadašnjost, niti budućnost – poruka je članstva Udruge antifašističkih boraca i antifašista JUG Zagreb, koja broji preko 413 članova.

Josip Broz Tito je sin hrvatskog naroda iz Hrvatskog Zagorja.

Josip Broz Tito je priznati vojskovođa antifašističke koalicije, a njegov portret je 2014. godine bio četvrti na obilježavanju dana D u Normandiji prilikom obillježavanja 70. obljetnice iskrcavanja saveznika antifašističke koalicije. Njegovo zapovijedanje, taktika i strategija primjenjena u NOB-u, proučavaju se i danas na najpoznatijim Vojnim akademijama u svijetu.

Portret Maršala Tita stoji među 5 portreta najvećih vojskovođa antifašističke koalicije u New Yorku i Washingtonu.

Titovo ime nosi preko 80 ulica, trgova i institucija širom svijeta.

Za vrijeme Tita je odlukama AVNOJ-a i ZAVNOH-a utemeljena moderna Republika Hrvatska i njoj pripojeni oduzeti i poklonjeni dijelovi hrvatskog teritorija od strane Pavelićeve NDH.

Titova koncepcija naoružanog naroda, odn. Općenarodne obrane i društvene samozaštite, je jedan od temelja uspješne obrane neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske u Domovinskom ratu.

Josip Broz Tito se cijelog svog života zalagao za ljude, za demokraciju, za bratstvo i jedinstvo svih naroda, za jednakost svih građana bez obzira na naciju, vjeru, rasu i svjetonazor.

Za vrijeme njegova života i vođenja države od 1945. do 1980. godine bruto nacionalno bogatstvo povećano je za 23 puta, Hrvatska je dobila povijesne granice sa oduzetim dijelovima Dalmacije, Istre, Međimurja i Baranje, bila je ravnopravna i uvažena država-republika članica unutar jugoslavenske federacije, sa Ustavom zagarantiranom suverenošću, sve do prava na otcjepljenje.

Na njegovoj sahrani okupio se cijeli svijet, to je bio jedan od najvećih sprovoda u povijesti čovječanstva, priznajući mu zasluge za mir i napredak čovječanstva.

No mi se, kao domoljubi, trebamo zapitati kako bi izgledala naša Domovina ako bi obrisali Titov svekoliki doprinos iz njene povijesti?

Zašto i kome danas smeta Josip Broz Tito i ime Trga Maršala Tita u Zagrebu?

Smeta svima onima koji današnju Republiku hrvatsku žele neovisnu kao što je neovisna bila Pavelićeva NDH.

Zbog toga se članstvo naše Udruge oštro protivi namjeri promjene imena Trga Maršala Tita bez demokratske rasprave ili referenduma na kojem bi građani donijeli suverenu odluku.

Gospodo zastupnici Gradske Skupštine Grada Zagreba, gospodo dužnosnici Gradske uprave, budite na visini svoje časne dužnosti, te kao predstavnici građana grada Zagreba ne dozvolite da Vas izmanipuliraju.

Spriječite argumentiranom demokratskom raspravom promjenu imena Trga Maršala Tita u Zagebu sada i zauvijek.

U tome vas podržavamo”, stoji u pismu peticije Udruge antifašističkih boraca i antifašista Jug Zagreb.

N1

tačno.net
Autor 16.11.2016. u 08:54