Zašto niko nije pomogao Sarajevu pod opsadom?

Autor 1.4.2012. u 14:28

Zašto niko nije pomogao Sarajevu pod opsadom?

“Ratno izvještavanje i ideja intervencije – 20 godina nakon opsade Sarajevu”, bila je tema današnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”, čiji je uvodničari bio novinar “Le Monda” i ratni izvještač iz Sarajeva Remy Ourdan.

Ourdan u Sarajevu boravi povodom konferencije “Mediji u ratu i miru: možemo li bolje?”, koja će 6. aprila okupiti više od stotinu ratnih dopisnika i drugih novinara iz BiH i svijeta, a danas je istaknuo da ratno izvještavanje nije povezano sa politikom i političkim izjavama, nego isključivo sa istinom, te da joj je bila posvećena većina izvještača koja je boravila u Sarajevu tokom proteklog rata.

Komentirajući konstatacije o zakašnjeloj međunarodnoj vojnoj intervenciji u BiH, Ourdan je rekao da je za mnoge ratne izvještače bilo izuzetno frustrirajuća činjenica da niko nije došao da pomogne Sarajevu, ali je naglasio da je njihov jedini zadatak da ispričaju priču.

Naglasio je da nema odgovor na pitanja koja se odnose na odgovornost medija za činjenicu da u tri i po godine rata nije došlo do vojne intervencije u BiH ili osjećaj odgovornosti izvještača zato što je do te intervencije došlo u septembru 1995. godine, kao niti odgovor na pitanje zašto je međunarodna zajednica na Kosovu intervenirala mnogo brže.

“Jedina stvar u koju sam siguran je to da je uvijek legitimno i važno govoriti istinu, a kako je ljudi izvana koriste to nije do izvještača. Mi smo samo mali pripovjedači”, rekao je Ourdan.

Predsjednik Asocijacije “Krug 99” Sulejman Redžić kazao je da je cilj današnje diskusije bila analiza o tome kojoj su mjeri Sarajevo i njegovi građani izvukli odgovarajuće lekcije nakon 1.425 dana opsade, čiji je cilj bio učiniti Sarajevo mrtvim gradom, poniziti njegove stanovnike, uništiti im ljudsko dostojanstvo i ponos, te ih obeshrabriti u pokušaju bilo kakvog otpora.

“Unatoč neopisivo teškim uvjetima za život, građani ratnog, multietničkog Sarajeva uspjeli su se organizirati u svim segmentima života. Bilo je to vrijeme istinskog altruizma i žrtve za prijatelje, komšije, saborce, vrijeme vjerovanja u pravdu i ostatak civiliziranog svijeta, te u savjest centara političke moći na međunarodnom nivou”, kazao je Redžić.

Prema njegovim riječima, u informativnoj blokadi u kojoj je Sarajevo bilo ratnih 90-ih godina prošlog stoljeća, jedina šansa da se sazna istina o opsadi i životu u logorskim uvjetima bili su izvještači, koji su radili za svjetske medije.

Kako je kazao Redžić, slike koje su svakodnevno odlazile iz Sarajeva snažno su utjecale na demokratsku javnost u svijetu da se pristupi vojnoj intervenciji, jer snage bh. otpora to nisu mogle same izvršiti.

Redžić je naglasio da Sarajevo i BiH moraju iskazati trajnu zahvalnost domaćim i stranim ratnim izvještačima, te je zbog toga Asocijacija “Krug 99” pokrenula inicijativu za podizanje spomen-obilježja izvještačima iz ratom blokiranog Sarajeva.

Tagovi:
Autor 1.4.2012. u 14:28