Zašto se HDZ panično boji povratka Ive Sanadera?

Autor 11.6.2011. u 10:19

Zašto se HDZ panično boji povratka Ive Sanadera?

rh HDZ-a uznemiren je najavom povratka u Hrvatsku nekadašnjeg predsjednika stranke Ive Sanadera , a neki od njegovih članova čak razmišljaju da ne bi bilo loše zbog toga promijeniti datum izbora i pred birače izaći već krajem ljeta. Oni si postavljaju pitanje je li u ovakvoj situaciji baš toliko pametno zbog potpisivanja sporazuma s EU otezati s parlamentarnim izborima do kraja studenog ili čak i dalje od toga. 

 – Eventualnim pomicanjem izbora na neki raniji termin izbjegla bi se sapunica Sanader. Što bi se datum izbora više pomicao to bi si otežavali situaciju jer bi novine opet bile pune priča o Sanaderu i HDZ-u, izjavio je za naš list jedan od HDZ-ovih ministara.

Vrh HDZ-a se boji da bi Sanaderovi iskazi u USKOK-u do kojih bi došlo uoči ili tijekom predizborne kampanje sigurno iscurili u medije i tako dodatno naštetili ionako nevelikim izgledima HDZ-a da eventualno pobijedi na izborima. 

Pristao zbog EU?

Kako tumači njegov hrvatski odvjetnik Goran Suić, Ivo Sanader se predomislio zbog negativnih konotacija da pismom svog odvjetnika Europskoj komisiji pokušava zaustaviti pregovore s EU. 

– Odluka da se ne protivi izručenju samostalna je Sanaderova odluka. Pismo koje sam uputio Europskoj uniji izazvalo je tumačenja da Sanader želi zaustaviti ulazak Hrvatske u EU, što naprosto nije točno. Sanader je započeo i vodio pregovore i u želji da otkloni bilo kakve negativne konotacije, a pogotovo mogućnost da mu itko imputira da zaustavlja pregovore s EU, kazao nam je jučer Sanaderov odvjetnik Goran Suić. 

  Sanader još nije uputio podnesak sudu u Linzu kojim bi povukao žalbu na odluku prvostupanjskog suda o izručenju. Suić je demantirao i nagađanja da je Sanader sudu u Austriji ranije podnio zahtjev da ga se pusti na slobodu uz jamčevinu, te da je ova njegova odluka rezultat odbijanja tog zahtjeva.

Trenutno je aktualni datum izbora zadnja nedjelja u studenom ili prva u prosincu, a o tim je terminima u nekoliko navrata prije mjesec dana javno pričao i predsjednik kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Andrija Hebrang.  Tad je on bio otklonio mogućnost održavanja izbora odmah nakon ljeta koja se tada po prvi puta zavrtjela u javnosti. 

  Osobna razina 

 Članovi vodstva HDZ-a s kojima smo jučer razgovarali smatraju da je glavni razlog Sanaderovog povratka  želja da se naudi HDZ-u, te da se radi o pokušaju osobne osvete zbog izbacivanja iz HDZ-a, ali i svega što mu se kasnije dogodilo. 

– Čini mi se da je stvar u osobnoj razini. Nakon što smo zaključili pregovore HDZ-u se konačno dogodilo nešto pozitivno. Malo smo se maknuli s dna. I sada on to želi poništiti i zabetonirati nas na dno, smatra jedan od ministara iz redova HDZ-a.

Međutim, jedan član užeg vodstva HDZ-a smatra da se u ovom slučaju ipak radi o Sanaderovom manevru na koji je bio primoran s obzirom na činjenicu da bi ga Austrija ionako prije ili kasnije izručila Hrvatskoj. 

– HDZ je spreman na ovu situaciju jer smo znali da će do nje jednog dana svakako doći, smatra taj član HDZ-a. 
  Osim ovih političkih bojazni u dijelu vodstva HDZ-a postoje i one osobne prirode, odnosno strah oko toga hoće li Sanader nekog od njih i osobno teretiti u svom iskazu pred USKOK-om. 

Čišćenje stranke

– Osobno se Sanaderovog povratka i onoga što će reći USKOK-u bojim samo zbog eventualne štete koju bi zbog toga mogla pretrpjeti stranka dok se neki kolege čini mi se više boje što će Sanader reći o njima osobno, rekao je za naš list jedan od ministara HDZ-a. 

Međutim, među zastupnicima HDZ-a ima i onih koji se nimalo ne boje Sanaderovog povratka. 

– Zašto bih se bojao što Sanader ima za reći. Neka kaže sve što zna, pa ako to znači da bi još netko iz vodstva stranke mogao nastradati – neka bude. Stranka se treba pročistiti, samo se tako može vratiti povjerenja birača u HDZ, ali i generalno u politiku.

Dosta mi je podjele na nas budale koji radimo i živimo od plaće i onih koji uzimaju sa strane. Pa što ako i izgubimo ove izbore, HDZ ima budućnost samo ako se očisti od svih koji su se ogriješili o zakon, rekao je jedan od zastupnika HDZ-a

Tagovi:
Autor 11.6.2011. u 10:19