ZAŠTO TEK SADA: Konačno smijenjen najdugovječniji direktor s najviše afera u ovom dijelu svijeta!

tačno.net
Autor/ica 26.7.2014. u 10:41

ZAŠTO TEK SADA: Konačno smijenjen najdugovječniji direktor s najviše afera u ovom dijelu svijeta!

Iz Nikšićevog kabineta stalno su me zvali, tražili su pet miliona za privatnu firmu iz Tuzle i mnoge druge. Ove pritiske trpio sam od SDA 2012., a iz SDP-a 2014. godine, nema tu razlike – rekao je nakon jutrošnje smjene sa mjesta direktora Razvojne banke FBiH Ramiz Džaferović

Priredila: Branka Mrkić-Radević, žurnal.ba

Ramiz Džaferović, direktor Razvojne banke Federacije BiH, smijenjen je na jutrošnjoj sjednici Nadzornog odbora. Ova smjena je obrazložena činjenicom da je njemu istekao mandat još u novembru 2012., a na pitanje zašto nije smijenjen ranije odgovoreno je da je ovaj nadzorni odbor formiran tek 5. jula ove godine. Konkurs za imenovanje nove uprave bit će raspisan početkom naredne sedmice, a procedura imenovanja trebala bi biti okončana u roku 30 dana, javlja Fena.

Na mjesto predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH privremeno je postavljen Borislav Trlin, a članovi Nadzornog odbora istakli su da će biti ispitani navodi o iznošenju dokumentacije iz Razvoje banke u noći sa 24. na 25. juli ove godine, o čemu će biti sačinjena informacija.

Džaferović je rekao novinarima da će nakon što dobije napismeno odluku o smjeni od suda zatražiti da takvu odluku stavi van snage jer smatra da je sjednica NO sazvana nelegalno, te da on po Zakonu o bankama ne može biti smijenjen, već samo razriješen.

Istakao je da je Federalnoj upravi policije danas uputio zahtjev za izlazak na lice mjesta i izuzimanje orginalne dokumentacije po predmetima: kreditni zahtjev društva SAZ Monting d.o.o Maglaj, kreditini zahtjev društva Kera steel team , kreditni zahtjev društva Krivaja Zavidovići , kreditni zahtjev društva Pretis d.d. Vogošća, kreditni zahtjev duuštva GIKIL, a tu su i i još neki predmeti, jer postoji sumnja da bi originalna dokumentacija mogala biti otuđena ili uništena.

U izjavi za medije Džaferović je rekao kako se radi o “pohodu” Nermina Nikšića u pljačku Banke jer je trenutno na računu 92 miliona KM:

– „Pretisu“ je dato 20 miliona KM, a ni jedan projekt nije urađen, „Hidrogradnji“ pet miliona maraka, 36 miliona „Krivaji“, privatnim firmama bliskim Nikšiću i drugima desetine miliona… Radi se o više od 70 miliona KM teškom kriminalu. Posljednja dva mjeseca trpio sam ogromne pritiske. Iz Nikšićevog kabineta stalno su me zvali, tražili su pet miliona za privatnu firmu iz Tuzle i mnoge druge. Ove pritiske trpio sam od SDA 2012., a iz SDP-a 2014. godine, nema tu razlike.”

NIKŠIĆ: Džaferović laže i obmanjuje

Na Džaferoviće izjave reagirao je premijer Nermin Nikšić, koji je za Fenu rekao se radi o “lažima i obmanama”:

– Sve tvrdnje Ramiza Džaferovića koje iznosi i koje će, bez sumnje, nastaviti iznositi u vezi sa mojim navodnim postupcima prema njemu i Razvojnoj banci FBiH su laž i obmana na koje je Džaferović, nažalost, već navikao javnost.

Neka se ne brine za bilo kakvu dokumentaciju banke i ovim ga putem ohrabrujem da je što prije ustupi tužilaštvu i policiji, da se slučajno ne bi izgubila ili da slučajno ne bi došlo do nestanka orginala, o čemu Džaferović ima itekakvog iskustva. Nisam očekivao da će pokazati barem malo dostojanstva i napustiti funkciju sa koje je davno trebao otići zbog isteka mandata, ali sa ovim što radi i izjavljuje je definitivno prešao granicu dobrog ukusa – kaže Nikšić.

Istaknuo je da nikada nije krio da je kao premijer učinio sve što je bilo u njegovoj moći da sredstva Razvojne banke dođu do firmi poput Hidrogradnje, Krivaje, Konjuha, Pretisa, Terminala ili drugih državnih firmi koje su bačene na koljena upravo zbog toga što ranije vlasti nisu stvorile mogućnosti da im se odobravaju krediti Razvojne banke, koja valjda treba da služi i za finansiranje ovakvih projekata:

– Na to sam bio i ostat ću ponosan. Drago mi je što će i radnici ovih firmi sada uvidjeti koliko je mukotrpno bilo doći do tih sredstava zbog raznih Džaferovića, ali je došlo vrijeme da oni odu i da prestane praksa privatizacije državnih institucija.

Večer prije smjene vozač i saradnici Ramiza Džaferovića iz prostorija razvojne banke iznijeli određenu dokumentaciju, što je, prema pisanju Dnevnog avaza, pokušao spriječiti zaštitar Dragan Azinović:

 Nisam dozvolio iznošenje dokumenata. Nazvao me je direktor i rekao ko sam ja da zabranjujem iznošenje dokumentacije. Završio sam u Hitnoj i evo zbog toga dobio otkaz..

GRATZ: BiH od Dejtona nije imala goru vlast

Zašto je do smjene Ramiza Džaferovića došlo sada, nakon što je godinama uživao zaštitu stranaka na vlasti? Ima li sa tim veze njegovo nedavno prozivanje političara iz reda SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak, što se pokazuje prilično nezgodnim u trenutku kada mu SDP okreće leđa? i Iz opozicije nemaju jasno objašnjenje – zašto baš sada? Tek jasan stav da je sve politički motivirano:

 Kao ni većini građana ni meni nije jasno zašto se ova smjena dešava upravo sada – kaže za Žurnal Dennis Gratz, predsjednik Naše stranke:

 U svakom slučaju, po meni je to pozitivan događaj, s obzirom da se radi o vrlo kontroverznoj osobi koja je više puta bila sudski istraživana i procesuirana. Teško je komentarisati zašto se to dogodilo baš sada, ali je sigurno da ništa u ovoj zemlji nije slučaju i da u ovome itekako ima politike. Od 2010. godine naovamo, kada je SDP došao na vlast i pravio razne rokade sa strankama desnog političkog spektra bilo je jasno da će biti različitih, pa i ovakvih situacija. BiH od Dejtona naovamo nikada nije imala goru vlast. Moj osjećaj da je ovo itekako politički motivisano i da će naša tužilaštva ovdje imati mnogo posla.

Na brojne nepravilnosti u poslovanju ustanova na čijem je čelu bio Ramiz Džaferović upozoravao je i Transparency International. Ivana Korajlić iz TI za Žurnal kaže kako se smjena Ramiza Džaferovića trebala dogoditi davno, s obzirom na to da je njegova revizorska kuća radila revizije firmi koje su dobijale kredite Razvojne banke:

 Također,  zanimljivo je i da gospodin Džaferović sada iznosi tvrdnje i optužbe na račun Vlade za kriminalne radnje prilikom dodjele kredita, koje mogu biti opravdane, ali je on kao direktor Razvojne banke je bio taj koji te kredite odobrava, i svakako i on snosi odgovornost za eventualne zloupotrebe. Iznošenje dokumentacije iz Razvojne banke bi trebalo biti predmet istrage istražnih organa kako bi se utvrdilo da li je cilj ovoga bio prikrivanje eventualnih dokaza o krivičnim djelima – kaže Korajlić.

KARIJERA VJEČNOG DIREKTORA

Protiv Ramiza Džaferovića vodio se sudski proces pred Kantonalnim sudom u Sarajevu za zloupotrebu položaja u vrijeme dok je bio direktor Poreske uprave FBiH. Prije tri godine Džaferović je oslobođen optužbi a ove godine kantonalno tužilaštvo podnijelo je žalbu na ovu presudu i to Vrhovnom sudu FBiH.

Džaferović je optužen da je oštetio budžete više kantona za oko tri miliona KM, i to tako što je omogućio Zavodu za platni promet nezakonito sticanje koristi. Oslobođen je i optužbi da je 1999. godine rješenjem naložio Energopetrolu da uplati 800 hiljada eura putarine na račun budžeta Bosansko-podrinjskog kantona.

Ovo suđenje Džaferović je prokomentirao riječima:

„Pošto ništa u Razvojnoj banci se nije moglo naći, onda su oni pokrenuli novu istragu, a vezano je za Poreznu upravu gdje sam ja obavljao dužnost generalnog direktora od 1997. do 2000. godine, i onda su podigli optužnicu, koja je bila apsolutno neutemeljena.“

Zbog navedenog ga je 2000. godine sa mjesta direktora Poreske uprave FBiH smijenio tadašnji visoki predstavnik Volfgang Petrič. Bez obzira na optužbe koje su pljuštale i smjenu, Džaferović je nakon toga postavljen za direktora Razvojne banke FBiH, iako je ranije bio osuđen za utaju poreza kao direktor zeničkog preduzeća KIMO. Uslijedile su afere sa dodjelom ultrabrzog kredita Fahrudinu Radončiću.

Potpuno nezakonito, Džaferović daje Radončiću iz kase Razvojne banke 22 miliona maraka, dok Fahrudin Radončić na račun revizorske kuće “Džaferović”, čiji je vlasnik Ramiz Džaferović, uplaćuje 150.000 KM. Revizorska kuća Džaferović kontrolirala je klijente sa kojima je poslovala Razvojna banka, ali ni taj sukob interesa nije doveo do smjene direktora Banke.

Džaferović je u jednom periodu otvoreno optuživao brojne političke zvaničnike SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak, kako vrše pritisak na Razvojnu banku u namjeri da iznude dodjelu kredita određenim firmama:

„Vi ste tražili da dam i odobrim Lijanoviću pet miliona maraka kako bi Lijanovići ostali u vlasti. Je li to tačno ili nije? Drugo pitanje: došli ste sa stranačkim kolegom i tražili od mene da kupim zgradu ispod Importanea, koja košta 20 miliona maraka, koja ima četiri sprata garaža i da se vi uklapate u dva miliona KM? Možda će to neko istraživati. Za to postoje svjedoci i postoji dokumentacija. Tražili ste od mene – i sve je činjeno da se to uradi preko predsjednika Nadzornog odbora gospodina Jurčića – da se odobri kredit Selimovićima 20 miliona maraka i reprogram 10 miliona maraka.“

Premijer Federacije Nermin Nikšić pozvao je tada pravosudne organe na istragu ali reakcije nije bilo.

Prozvani ministri najavili su krivičnu prijavu protiv Džaferovića i premijera Nikšića jer je nezakonito produžio mandat predsjedniku i potpredsjedniku Uprave Razvojne banke.

 

 

 

tačno.net
Autor/ica 26.7.2014. u 10:41