Zdravstvo u KS – Stručnjaci upozoravaju: Imamo organizacijski raspad sistema

Elmedina Šabanović
Autor/ica 8.4.2020. u 17:58

Zdravstvo u KS – Stručnjaci upozoravaju: Imamo organizacijski raspad sistema

Foto: Slobodna Bosna

U Kantonu Sarajevo su od posljedica zaraze koronavirusom, prema posljednjim informacijama, preminule četiri osobe, od ukupno preminulih 35 na prostoru naše države. No, problem u ovom Kantonu jesu nedavni smrtni slučajevi oboljelih u njihovim kućama, koji nisu hospitalizirani na vrijeme, a koji su imali teže oblike zaraze koronavirusom.

Damir Mašić zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, nedavno je na svom Facebook profilu objavio informaciju da je u Sarajevu od posljedica zaraze koronavirusom preminuo muškarac čija je smrt zataškana.

 „U slučaju Sejfudina Gogića, po mojim informacijama, pet ili šest dana prije nego što je preminuo čovjeku je urađen RTG pluća i snimak je odmah pokazao da čovjek ima obostranu upalu pluća i sve ostale simptome Covida-19. On je tek nakon tri ili četiri dana testiran, a dva dana nakon testiranja je preminuo u svom domu. Što je još veći apsurd jeste da, dok ja nisam objavio na Facebook-u, slučaj Gogić uopšte nije bio zaveden u statistiku preminulih i zaraženih Covidom-19“, kazao je za naš portal Mašić.

U saopćenju JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, navode da su u vezi smrti Sejfudina Gogića urađeni su svi potrebni algoritmi u smislu ljekarskog postupanja u datim okolnostima. Iz ove institucije dodali su kako je kod Gogića ustanovljeno febrilno stanje, nakon čega su urađeni laboratorijski nalazi i RTG pluća, te na osnovu navedene anamneze, propisana je odgovarajuća terapija. Gogić je prema algoritmu testiran na COVID-19, pri čemu je bio rezultat pozitivan.

“U toku intervencije Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS pacijent je, na žalost, preminuo”, stoji u saopćenju.

No, slučaj Sejfudina Gogića nije jedini. Žena s Ilidže je također preminula uslijed pogoršanja zdravstvenog stanja, a preminula je na kućnom pragu. Kako tvrde njena djeca, koja su istupila u medije da bi razjasnili ovaj slučaj, iako je imala simptome Covida-19, nije odmah testirana, niti je zadržana u bolnici, već su je poslali kući kako bi, pomoću preporučene terapije, skidala temperaturu. Oni su tek nakon smrti njihove majke saznali da je bila pozitivna na koronavirus.

Kako navodi Damir Mašić osnovni problem u Kantonu Sarajevo, kada je u pitanju pandemija Covida-19, je potpuni izostanak organizacije sistema zdravstva Kantona Sarajevo, te je kazao kako Ministarstvo zdravstva KS-a uopće ne stoji iza cijele ove priče, niti rukovodi procesom.

„Klinički centar je prazan, izolatorij je prazan, oprema nije u funkciji, a ljudi umiru po kućama. Najodgovorniji u ovome svemu su Ministarstvo zdravstva KS-a, KCUS, ali i Vlada KS-a. Krizni štab se uspostavlja od strane Vlade i u toj Vladi sjedi ministar zdravstva Kantona, koji treba da rukovodi i kontroliše ovim procesima, a ne da pušta da se ti procesi vode od strane KCUS-a, jer svi ti protokoli su uspostavljeni gore i odgovornost se spušta na primarnu zdravstvenu zaštitu da se bore sa Covidom-19. Domovi zdravlja služe za pružanje, prije svega, primarne zdravstvene zaštite. Ovo su i više nego ozbiljni slučajevi da bi se domovi zdravlja bavili s tim“, dodao je.

Dr. Dragan Stevanović ističe da je ministar zdravstva Kantona Sarajevo jedan od ključnih faktora u ovakvim situacijama koji treba da drži pod kontrolom cijelu situaciju i reaguje svaki dan, svaki sat i svaku minutu, ali da takvog ministra u Kantonu Sarajevo već godinama nema.

Foto: N1

„Pet godina je tako, postavljaju se podobni i poslušni, a ne oni koji nešto govore o struci. Pet godina ministar ne upravlja sistemom u Kantonu Sarajevo, nego upravlja gospođa koja nikada nije preuzela direktnu odgovornost za upravljanje sistemom, ali bez nje se ništa ne može. I zbog toga mi sada imamo organizacijski djelimični raspad sistema. Ustanove funkcionišu manje ili više jedna za drugu, ali povezanost sistema u KS-u već pet godina nema.“

Elmedina Šabanović
Autor/ica 8.4.2020. u 17:58