Zemun Polje i Trebinje

Gradimir Gojer
Autor 1.6.2017. u 16:46

Izdvajamo

  • Bude li drugačije pojava iz Trebinja identična onoj iz Zemun Polja, na koju ne reagira niti srbijanska niti bh. oficijalna vlast, postaće pravilo ponašanja u više nego infernalnoj svakodnevici nove fašizacije Balkana...

Povezani članci

Zemun Polje i Trebinje

Foto D. Milovanović

Treba konačno poraziti one koji negiraju stoljetni zajednički život, da se Zemun Polje i Trebinje ne ponove!

Nevjerojatna je mjera bujanja novih oblika fašizma na našim prostorima.

Rušenje džamije u Zemun polju nije samo rušenje i potpuno uništavanje dobrih odnosa pravoslavaca i muslimana u jednom dijelu negdanje zajedničke nam domovine. To je nešto mnogo stravičnije jer su beogradske vlasti srušile bogomolju u kojoj su vjeru ispovjedali pripadnici najnezaštićenije populacije, plemeniti i dobrodušni zemunski Romi. Tragičnom i ljudski do bola potresnom djelovala je objavljena fotografija na kojoj na seđdu padaju dobri Romi, odmah tu pokraj ostataka svoje srušene bogomolje…

212379_pjimage-13_ff

Foto: ESPRESO

Našao je režim Aleksandra Vučića, favorita europske i američke krajnje površne administracije, nad kime će trenirati strogoću temeljem svojih propisa i zakona!? To je novi dokaz istinske fašizacije, tek jedan u nizu…

Kad god se ponadam da će fašisti možda stati oni nastave svoj ples aveti prošlosti, izmišljajući sve nove forme i oblike zastrašivanja i najbrutalnijega terora nad građanima ove zemlje.

Za to je više nego zoran primjer dala općinska administracija Trebinja koja je nakon nedavno provedenog popisa u Bosni i Hercegovini odlučila ponovno popisivati samo i isključivo bošnjačke obitelji!??! Ima li većeg i snažnijeg signala segregacije i aparthejda od ovakvog postupka gradske administracije Trebinja? Sve ukazuje da je u drugom svjetskom ratu fašizam vojnički pobjeđen, ali ne i istrebljen! Fašistička logika i dalje je vrlo dejstveno prisutna u Bosni i Hercegovini.

Svima nama ne preostaje ništa drugo osim samoorganiziranja u zaštiti svojih komšija, prijatelja i nepoznatih sugrađana. I sam sam spreman otići u Trebinje i stanovati sa Bošnjacima, povratnicima u Trebinje, demonstirati sa njima, pa fašisti neka popisuju.

U Prijedoru svjesni građani ovih dana nose bijele trake u znak solidarnosti sa progonjenima, a očigledno je da ćemo ih morati nositi svi mi sutra i u Trebinju!!!

Sad mi je jasan i bol moga trebinjskog kolege po spisateljskoj nesanici koji je pokušao organizirati u gradu na Trebišnjici književno veče sa sudionicima koji bi bili multinacionalne strukture. I, naravno, nije uspio…

Svakome ostaje nalog osobne savjesti u suprotstavljanju ovoj nemani. Građani, na noge, istrijebimo je!!! Jer, došli smo do zida! Sad je pitanje: mi ili oni?

Fašiste treba konačno i za sva vremena sa centralne političke pozornice na kojoj odlučuju izgurati na margine društva, gdje im je i mjesto!

Treba konačno poraziti one koji negiraju stoljetni zajednički život, da se Zemun Polje i Trebinje ne ponove!

Gradimir Gojer
Autor 1.6.2017. u 16:46