Žestoke reakcije na sporazum Tihića i Dodika: Lagumdžija: Da nije tragično, bilo bi smiješno – SDA i HDZ dijele BiH na tri dijela

tačno.net
Autor 18.9.2013. u 09:52

Žestoke reakcije na sporazum Tihića i Dodika: Lagumdžija: Da nije tragično, bilo bi smiješno – SDA i HDZ dijele BiH na tri dijela

“Ako je uopšte ovo tačno, radi se očigledno o nastavku prudskog procesa tupim i glupim sredstvima. Dakle, očigledno je da se umjesto rješavanja suštine odluke Sejdić-Finci ide na podjelu zemlje na tri dijela i praktično se dovršavaju ratni projekti mirnim putem”, kazao je  Zlatko Lagumdžija komentarišući dogovor Tihić-  Čović

Mislim, dodao je on, da je savršeno jasno da je to nešto što ne može imati podršku SDP-a BiH.

“I koliko se radi o prijedlogu koji je, da ga ne karakterišem ponovo, govori u prilog činjenica da primijenite rezultate iz 2006. tada bi u Predsjedništvo ušao Haris Silajdžić, Ivo Miro Jović, ako primijenite rezultate iz 2010. ušao bi gospodin Komšić i Ibrahim Đedović”, kazao je Lagumdžija.

To vam, dodao je on, dovoljno govori u prilog tome koliko se radi o jednoj manipulaciji, inženjeringu iza kojeg se kriju nove nepravde, a ustvari se vodi ka podjeli zemlje.

“To je nešto što apsolutno nema partnera u SDP-u BiH i učinit ćemo sve, svim demokratskim sredstvima, da to zaustavimo ukoliko uopšte to doživi svjetlo dana. Odbrana da je to nešto što je podložno promjenama i nekim dopunama je potpuno besmislena, jer ne možete popravljati drveni šporet sa novim sulunarima”, kazao je Lagumdžija.

Dakle, dodao je on, ovdje se radi o nečemu što je potpuno suprotno svim principima iza kojih SDP BiH može stati, a i suprotno svim evropskim standardima u koje se toliko zaklinju.

Upitan da li vjeruje da će do 1. oktobra, kada bi u Briselu trebao biti održan sastanak bh. lidera sa evropskim predstavnicima, mogao biti postignut dogovor u vezi s presudom „Sejdić-Finci“, Lagumdžija je kazao da ne bi htio da špekuliše.

“Izgubili smo praktično skoro mjesec dana u najavama Tihića i Čovića da će napraviti dogovor. Svi su njih čekali i ne mogu da prosto vjerujem da oni zaista ovo ozbiljno misle i da imaju podršku za ovo. Jedino onda što ostaje kao realna sumnja je da su oni ovo sve radili zato što ih dogovor nikad ne interesuje i po principu što gore, to bolje žele da nam ponovo pojedu vrijeme ne bi li stvar ostala na svom mjestu. Mislim da je ovo potpuno neodgovorno od autora ovog prijedloga i na neki način ovaj prijedlog djeluje kao da su ga pravili neki doktor i pacijent sa izmijenjenim ulogama”, kazao je Lagumdžija.

”Sve što je konstruktivno mi podržavamo, ali ne bismo u bilo kojem smjeru htjeli utjecati na ovaj proces”, kratko je kazao Inzko, najavivši da će Ured visokog predstavnika (OHR) tokom dana izaći s detaljnijim stavom u vezi s dogovorom Tihić-Čović.

Inzko je dodao da se danas nalazi u Hercegovini gdje će se, uz ostalo, susresti i sa Čovićem, ali dogovor Tihić-Čović, kako je rekao, neće, ipak, biti centralna tema sastanka, već problemi sa kojima se BiH suočava, između ostalog, i zbog problema neimplementacije presude Evropskog suda.

Tako Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) izražava duboku zabrinutost navodnim dogovorom Tihić-Čović.

”Ovaj dogovor je protiv interesa države BiH i njezinih naroda i građana, jer se  produbljuje nacionalističko cijepanje jedinstvenog državnog i društvenog bosanskohercegovačkog tkiva.  Federacija BiH bi se ovim dogovorom podijelila na dvije izborne jedinice gdje bi se direktno birali politički predstavnici, ali se te izborne jedinice kreiraju da bi se osiguralo da Hrvati mogu birati svog člana Predsjedništva bez uticaja bošnjačkih birača. Ovo tzv. “rješenje” samo produbljuje podjelu BiH na etničke oblasti i vodi ka daljnjoj getoizaciji Bošnjaka unutar FBiH”, navodi se u dopisu KBSA.

”Očito je da Zlatko Lagumdžija nije pročitao sadržaj rješenja. Zbog toga što nije uspio da nađe neko rješenje koje bi odgovaralo svim onim principima, sada paušalno iznosi te ocjene. Mi smo u ovom rješenju uspjeli da ispoštujemo sve principe, počevši od presude suda u Strazburu, potom da nema treće izborne jedinice, da nema asimetrije, to jeste da su rješenja simetrična u potpunosti i da jedan narod drugom narodu ne bira člana Predsjedništva BiH. Nema govora ni o kakvim podjelama Federacije BiH, nema treće izborne jedinice, dakle, imamo jedinu izbornu jedinicu, a svi građani imaju isto pravo glasa i da glasaju za sve kandidate. Također, kada se utvrđuju rezultati glasanja imamo dva područja koja su multietnička. Istina je i da su u oba područja Bošnjaci većina”, kazao je Tihić za Anadolu Agency.

Prema njegovim riječima, ne može se govoriti o koraku prema uspostavi trećeg entiteta i podjeli BiH.

”Područja su privremenog karaktera i služe za izračunavanje rezultata glasanja, i to samo za članove Predsjedništva BiH. Sve druge Lagumdžijine ocjene su stvarno paušalne i politikanske, zlonamjerne, izgovorene sa željom da se ne riješi problem i da BiH ne aplicira za kandidatski status u Evropskoj uniji (EU)”, dodao je Tihić.

Vjeruje da se jedan od razloga zašto Lagumdžaija ne želi dogovor o implementaciji presude u slučaju ”Sejdić-Finci” treba  tražiti i u činjenici da on želi odgađanje općih izbora 2014. godine.

”Stranke koje su pobijedile na prošlim izborima, ostvarile su loše rezultate. Umjesto naprijed, išli su nazad. Svjesni su da će na izborima 2014. godine izgubiti pa im sigurno odgovara prolongiranje tih izbora”, ocijenio je Tihić za AA.

Najavio je da će se delegacije SDA i HDZ-a BiH najvjerovatnije u ponedjeljak, 23. septembra, sastati kako bi pokušali definitivno postići sporazum o implementaciji presude u slučaju ”Sjedić-Finci”.

”Ja sam sa Čovićem razgovarao u prošli četvrtak u četiri oka. Postignut je visok stepen saglasnosti, no sačekat ćemo i konačan dogovor”, kazao je Tihić.

Iako kazao da će analizirati ponuđeni prijedlog, zanimljivo je da je i Lagumdžijin koalicioni partner, lider Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić izjavio kako je Tihićev prijedlog ”politički zanimljiv”.

On je, također, izjavio kako ”ne misli da SBB treba biti među populističkim trkačima koji će svaku ideju bez ozbiljne analize dočekati na nož i držati patriotske triade svakome ko pokuša naći rješenje”.

Integralni tekst sporazuma:

1. U Ustavu Bosne i Hercegovine briše se etničko određenje biranih članova Predsjedništva BiH tako da član V stav 1. Ustava glasi: “Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se satoji od tri člana: dva člana koji se neposredno biraju sa teritorija Federacije i jednog člana koji se neposredno bira sa teritorija Republike Srpske. Iz istog naroda ili iz ostalih ne može biti izabran više od jednog člana Predsjedništva”.

Izmjene Izbornog zakona:

2. U Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine mijenjanju se relevantne odredbe tako da se izbor članova Predsjedništva BiH sa teritorija Federacije propisuje na slijedeći način:

2.1. Svi birači sa terirorija Federacije mogu glasati za sve kandidate za člana Predsjedništva BiH predložene iz Federacije. (Izborna jedinica je FBiH).

2.2. Samo za potrebe izračunavanja izbora članova Predsjedništva sa teritorija Federacija formiraju se dva izborna područja koja su geografske cjeline sa približno jednakim brojem stanovništva:

Izborno područje 1 (Posavski, Unsko-sanski, Livanjski, Zapadnohercegovački, Hercegovačko-neretvanski i Srednjobosanski kanton);

Izborno područje 2 ( Tuzlanski,  Zeničko-dobojski, Sarajevski i Bosansko-podrinjski kanton, Brčko distrikt BiH-opcija za FBiH).

2.3. Nakon izbora prvo se utvrđuje Genaralna rang-lista svih kandidata za Predsjedništvo BiH sa teritorija Federacije. Svi kandidati se rangiraju na osnovu ukupno dobijenih glasova sa cijelog teritorija Federacije.

2.4. Prvorangirani kandidat na Generalnoj rang-listi (znači dobio je največi broj glasova sa cijelog teritorija Federecija) je prvi izabrani član Predsjedništva BiH sa teritorija Federacije.

2.5. Drugi izabrani član Predsjedništva BiH sa područja F BiH je slijedeči kandidat sa Generalne rang-liste koji nije iz iste etničke kategorije i nije dobio dominantan broj glasova iz istog izbornog područja kao prvorangirani kandidat

(Dominantan broj glasova je natpolovičan broj glasova od ukupnog broja glasova koje je kandidat dobio sa cijelog područja FBiH)

“Neke detalje modela je potrebno doraditi”, stoji na kraju sporazuma Tihića i Čovića o načinu rješavanja odluke u slučaju Sejdić-Finci.

tačno.net
Autor 18.9.2013. u 09:52