Živko Budimir ostaje u pritvoru mjesec dana, njegov odvjetnik tvrdi da se radi o državnom udaru

tačno.net
Autor 28.4.2013. u 13:19

Živko Budimir ostaje u pritvoru mjesec dana, njegov odvjetnik tvrdi da se radi o državnom udaru

Prema prijedlogu Tužilaštva BiH, Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor predsjedniku FBiH Živku Budimiru te još četverici uhapšenih u akciji SIPA-e “Patriot”.

Sud je prihvatio prijedlog Tužilaštva da Budimir te Petar Barišić, Saud Kulosman, Hidajet Halilović i Ivan Jurčević ostanu u jednomjesečnom pritvoru.

“Pritvor je određen iz zakonskih osnova koje se tiču opasnosti od bjekstva u odnosu na osumnjičene Budimir Živka i Barišić Petra, te zbog mogućnosti ometanja istrage mogućim utjecajem na svjedoke i saučesnike u odnosu na sve osumnjičene”, potvrdila je danas glasnogovornica Suda BiH Asja Papo.

Sud nije prihvatio prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine da se pritvor odredi zbog stvarne prijetnje za narušavanje javnog reda.

Na ovu odluku suda moguće je podnijeti žalbu u roku od 24 sata.

Ovo je klasični državni udar tvrdi  Ragib Hadžić, advokat predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, nakon odluke Suda BiH o jednomjesečnom pritvoru Budimiru

Hadžić je rekao da će uložiti žalbu na odluku suda jer na osnovu dokaza koje je podnijelo Tužilaštvo BiH ima mnogo manjkavosti.

Radi se o presretnutim telefonskim razgovorima, koji upućuju na jednu sasvim drugu osobu, a ne na Budimira.

Interesantno je, dodao je Hadžić, da je i ta druga osoba nakon presretnutih telefonskih razgovora s ljudima s kojima je razgovarala davala negativan odgovor – “ne može se ništa uraditi”, “nema mogućnosti”…

Hadžić je rekao da je i zlonamjerno plasirana informacija o pet hiljada KM koje su nađene prilikom pretresa Budimirovog kabineta. Ta informacija je plasirana u javnost kao da se ne može objasniti odakle potiče pronađeni novac.

“To je pozajmica koju je Budimir uzeo s blagajne. Trebao je da vrati tu pozajmicu ali nije stigao”, rekao je njegov advokat.

tačno.net
Autor 28.4.2013. u 13:19

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija