Živko Budimir izašao iz pritvora

tačno.net
Autor 24.5.2013. u 18:41

Živko Budimir  izašao  iz pritvora

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir pušten je iz pritvora, javila je Federalna televizija.

Ispred zatvora su i članovi Budimirove porodice. Budimirov advokat Ragib Hadžić izjavio je ranije da je Sud BiH donio rješenje o puštanju na slobodu Budimira.

Ustavni sud BiH prihvatio je danas apelaciju Budimirovog advokatskog tima, kojom je zatraženo da Sud BiH preispita svoje rješenje o pritvoru pošto nisu postojali dokazi za Budimirovo pritvaranje.

Podsjećamo, Budimir je uhapšen 26. aprila pod sumnjom da je nekim odlukama o pomilovanju osuđenika prekršio zakon i zloupotrijebio ovlaštenja.

Sud BiH donio je rješenje o puštanju na slobodu predsjednika Federacije BiH Živka Budimira.

Prema navodima portala klix.ba, Ragib Hadžić, odvjetnik Živka Budimira je rekao: “Dobio sam potvrdu da se rješenje radi i da će vrlo brzo biti poslano u Mostar. Budimir bi za nekih sat-sat i pol trebao biti pušten iz pritvora”.

Ustavni sud BiH prihvatio je danas apelaciju advokatskog tima Živka Budimira, a kojom je zatraženo da Sud BiH preispita svoje rješenje o pritvoru pošto nisu postojali dokazi za Budimirovo pritvaranje.

Ustavni sud je danas našao da su povrijeđena Budimirova prava na slobodu i ukinuo rješenje kojim mu je određen pritvor te rješenje kojim je odbijena žalba na pritvor.

Živko Budimir uhapšen je 26. aprila pod sumnjom da je nekim odlukama o pomilovanju osuđenika prekršio zakon i zloupotrijebio ovlasti.

Po hapšenju mu je određen jednomjesečni pritvor, a Tužilaštvo BiH predlagalo je produženje pritvora za još dva mjeseca, međutim Sud BiH je večeras donio rješenje o njegovom oslobađanju.

Predsjednik FBiH proveo je mjesec dana u pritvoru u Mostaru.

tačno.net
Autor 24.5.2013. u 18:41