Zlatko Jelisavac: Politika feng šuija

Zlatko Jelisavac
Autor 5.2.2014. u 15:32

Zlatko Jelisavac: Politika feng šuija

Foto: Flickr

Ne veruj čoveku koji laže!

Piše: Zlatko Jelisavac

Knjige o feng šuiju i proricanju sudbine povučene su iz knjižara u okviru „kampanje protiv sujeverja“ koju je pokrenuo kineski predsednik Si Đinping, piše „South China Morning Post“. Ipak, Kinezi su i dalje zainteresovani za njihovu kupovinu, pa ih nabavljaju na crnom tržištu.
(Kineski predsednik zabranio prodaju knjiga o feng šuiju i proricanju sudbine, Blic, 5. februar 2014.)

Već sam vam pričao o horoskopskoj “aferi” Milana Kundere, ako već to niste znali, ali ponoviću opet jer je priča zanimljiva, šaljiva i poučna (kao i život i literatura ovog češkog pisca). Jedno vreme je Kundera, u doba komunističko-rusko-satelitskog režima, radio kao urednik horoskopa za neke praške novine; verovatno je bio prisiljen da radi tako nešto zbog svog nerešenog egzistencijalnog pitanja, tačnije nemaštine, a možda i zbog “nepodnošljive lakoće postojanja”… Elem, pisao Kundera “dobre” horoskope, toliko dobre da su ga čak potajno čitali i partijski funkcioneri, što će reći ljudi od vlasti. Saznao pisac da je njegovo astralno palamuđenje popularno u vladajućim strukturama, pa je počeo da sastavlje “ciljane” horoskope, tačnije direktno se svojim predviđanjima obraćao pojedinim ljudima na vlasti, ali naravno u zavijenoj formi kako to ovi ne bi razumeli. Tako je Kundera koristio horoskop kako bi širio liberalne ideje i direktno uticao na ljude koji su bili politički moćni i, ko zna, moguće da je tako uticao i na Praško proleće i događaje tog vremena. Šta ćeš, ne mogu Česi bez “šale i ludosti”(legendarni Hašekov vojnik Švejk) pa su tako uz osmeh i “zveckanje ključeva” ispratili rusku vojsku i ponovo vratili svoju slobodu i nezavisnost. Kundera je u međuvremenu otišao u Francusku i postao svetski poznat disident-književnik i borac za slobodnu tadašnju Čehoslovačku. Posle je ostao da živi u Francuskoj, pa ga je neki književni kritičar (Francuz) morao da podseti da je njegova država sada slobodna i da može da se vrati, ali Kundera je izgleda zavoleo francuski mentalitet i način života (a ko ga ne bi voleo).

Sad se vi verovatno pitate: Kakve veze imaju feng šui i njegova zabrana od strane kineskog predsednika sa Kunderom i njegovim horoskopom? Pa na prvi pogled nikakve, ali ipak možda ima sličnosti zbog “liberalnih ideja” koje su tu mogu provući u zavijenoj formi. Ova feng šui literatura je verovatno bila šund na razini popularne literature iz domena astrologije, parapsihologije i paranormalnih pojava koja se može naći kod nas, ali je bila popularna kod turista koji su je rado kupovali i onda je tu moglo doći i do neke “antidržavne i antiideološke” kampanje. A možda je kineski predsednik prosvetiteljski raspoložen pa želi da ukine predrasudu o Kinezima kao narodu sklonom misticizmu i ezoteričnoj literature i tako ih pokaže u svetlu racionalno-ekonomskog progresa i blago-liberalnog društvenog štimunga – đavo bi ga znao. Kroz tu tzv. ezoteriju može svašta da se provuče… Lično mi je “drag” primer rusko-carske tajne policije OHRAN-e koja je lansirala izmišljen pamflet “Protokoli sionskih mudraca”, želeći ovim “mističnim” spisom da (ne)posredno optuži Jevreje za “širenja komunizma u tradicionalno-carskoj Rusiji”. Ovaj antisemitski falsifikat je postao vrlo popularan, pa su ga čak i nemački nacisti voleli i koristili u svoje propagandne svrhe. I danas se može ova opasna žvrljotina naći na policama naših knjižara uz ostalu mistično-ezoterijsku literature koja često ne beži od antisemitskih izliva mržnje ili pak idolatrije sopstvenog naciona (Srbi kao nebeski narod –najstariji, najmudriji i najnapaćeniji, jer su nam svi zavideli na našoj superiornosti).

Ima kod Kiša u Grobnici za Borisa Davidoviča priča o revolucionaru, borcu u španskom građanskom ratu, koga na prevaru strpaju na brod i odvedu u SSSR… Tamo je provodio svoje vreme trunući u zatvoru, ali nisu smeli da ga ubiju tek tako jer je bio poznati borac i revolucionar. Zato su odlučili da ga nateraju, uz ucene i užasno mučenje, da napiše “javno” pismo gde bi priznao sva svoja “zlodela i izdajstva” i tako ga javno osramote i spreče njegovu heroizaciju postmortem… Onda počinje prava literarna igra jer revolucionar piše to pismo, a predstavnik vlasti – policajac to analizira i traži skrivena značenja i prikrivene forme koje bi mogle da miniraju njegovo “priznanje”.

Svaka vlast je jednako glupa i osiona jer veruje da je samodovoljna. Na to su se navukli, a kasnije i razbili mnogi vlastodršci, kako kod nas tako i u belom svetu, kako danas tako i nekad… Vlast je gadan porok i stvara zavisnost, a i uzročnik je svekolikih nevolja – i za sebe, a osobito za podanike nad kojima vlada. Ne verujte njihovim “feng šuijima”, pamfletima, mistično-ezoteričnim spisima; ne verujte njihovoj lažnoj humanosti i tobožnjoj zabrinutosti za svoj narod; ništa im ne verujte, ni kada vam darove donose; ni kada vam trinaestu platu ili penziju nude; ne verujte im ni kada se igraju “vlaka u snegu” i “družine Pere Kvržice”; ne verujte njihovim osmesima i obećanjima jer su nas već toliko puta prevarili; ili kako bi stara kineska poslovica rekla: Ne veruj čoveku koji laže!

Autonomija

Zlatko Jelisavac
Autor 5.2.2014. u 15:32

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija