Zlatko, udari im pljusku!

Autor 11.1.2011. u 10:39

Zlatko, udari im pljusku!

Zanimljivo je to kako cjelovitu Bosnu i Hercegovinu iskrenije zagovaraju ljudi poput Stipe Mesića. Politički osviješćen čovjek kakav i jeste, Mesić je sasvim sigurno najzreliji diplomata i političar balkanske pozornice. Međutim, kao trn u oko upao je onima koji životom ˝ marioneta ˝ vječno sanjaju da postanu ono što je Mesić postao po rođenju, čovjek. Upravo zbog toga što ne pada pod uticaj megalomanskih nacionalnih ideja on predstavlja i političkog ˝ uljeza ˝ na političkoj pozornici gdje svoju amatersku karijeru već godinama razvijaju Milorad Dodik i Dragan Čović.

Dok se bošnjački politički korpus sporo budi iz noćne more zvane ˝ republika Srpska ˝, Stipe Mesić iako ne obnaša više tako ključnu funkciju za vrijeme svog nasljednika Ive Josipovića, najglasnije upozorava na razvijanje trenutne situacije u Bosni i Hercegovini. To nije bilo kakva situacija! Naime, težnje za uspostavu ˝ trećeg entiteta ˝ koji je isuviše iliuzoran, daju vremenu u kojem živimo sve više fašističke konotacije. Sve glasniji apel za ˝ ravnopravnost ˝ Hrvata u Bosni i Hercegovini koji su u svakom pogledu ravnopravniji od samih Bošnjaka, pokreće i zagovornika velikosrpske ideje Milorda Dodika. Upravo navedeni dvojac, kao Musollini i Hitler, koriste slijepe narodne mase i sebe istiću kao njihove dosljedne zaštitnike na putevima ravnopravnosti.

Da stvar bude još smiješnija, Dragan Čović je najmanje Hrvat, i kao takav koristi plasiranje priče o svome zalaganju za svoj hrvatski narod. Sa druge strane, svaki običan građanin u republici Srpskoj je veći Srbin od samog Milorada Dodika, koji to vješto prikriva svojim alavim porivima za novcem do kojeg dolazi isključivo gazeći svoje ˝ srpstvo ˝. Nije slučajno baš sada Stipe Mesić upozorio na približavanje stavova Čovića i Dodika, pogotovo ako uzmemo u obzir sličnosti njihovih političkih platformi. Sama smjelost iznošenja takvih separatističkih stavova dovoljno je alarmantna za bošnjački korpus od kojeg Bošnjaci očekuju pravovremenu intervenciju i jasan stav po ovome pitanju. Izabran je voljom građana i SDP Zlatka Lagumdžije.

Čini mi se da je to i pravi potez. To smatram iz prostoga razloga što se Zlatko Lagumdžija pokazuje sve više kao najzreliji i najozbiljniji političar iz bošnjačkog korpusa, kako svojim stavovima tako i ozbiljnijem pristupu riješavanja uspostave vlasti na državnoj razini. Koliko god bila podijeljena mišljenja o Lagumdžiji jedno je sigurno: nakon uzaludnih mandata Sulejmana Tihića koji je iz straha uzmicao pred nacionalističkom propagandom iz republike Srpske i Harisa Silajdžića koji je nedovoljno pokazivao patriotizam kojim je kupio izbore, svaka promjena pa i ova u vidu Zlatka Lagumdžije je dobro došla. Priroda politike je takva da se svi prihvataju s rezervom.

Stranke sa srpskim predznakom zanemaruju nedostatke međusobnih stranačkih programa na lokalnim razinama sve u zajedničkom im interesu da destabiliziraju Bosnu i Hercegovovinu i nakon eventualne secesije RS-a priključe se Srbiji. Za to vrijeme stranke sa bošnjačkim predznakom međusobnim opstrukcijama u Federaciji daju dovoljno vremena i prostora za planove Milorada Dodika i Dragana Čovića. Stoga, ostaje mi da poručim: Zlatko, udari im pljusku!

Autor 11.1.2011. u 10:39

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija