Zoran Pusić: Ako krvoloke motiviraju propovijedi, nešto je dubinski krivo u djelovanju Crkve

Autor 14.6.2011. u 07:46

Zoran Pusić: Ako krvoloke motiviraju propovijedi, nešto je dubinski krivo u djelovanju Crkve

Reagirajući na izjave spitskog gradonačelnika Željka Keruma i umirovljenog profesora bibilijskih znanosti, dr. Adalberta Rebića, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava, prof. Zoran Pusić, kaže kako je stav

gradonačelnika Keruma odraz procjene, koja je za žaljenje, ali je vjerojatno točna. Naime, da je mnogo više njegovih birača među divljacima koji su urlali: ‘Ubij, ubij…’ nego među mirnim i dostojanstvenim prosvjednicima, mnogi od kojih nisu homoseksualci ali jesu uvjereni da se ljude ne bi smjelo diskriminirati i proganjati zbog njihove seksualne orijentacije.

‘Kad je splitski gradonačelnik izjavio da je napad na sudionike Gay Pridea u Splitu odraz činjenice da je Split ‘najkatoličkiji grad u Hrvatskoj’ činilo se da bi bilo teško zamisliti goru uvredu djelovanju Katoličke crkve. Jer ako sve propovijedi, svi vjeronauci, sva raspredanja o ‘istini’, izraz koji Katolička crkva koristi kao sinonim za svoje dogmatske stavove, imaju kao neto rezultat, u najkatoličkijem gradu u Hrvatskoj, gomilu krvoločnih nasilnika koji bi, i u njeno ime, ubijali mirne ljude zato jer su od njih ‘drugačiji’, onda je nešto dubinski krivo u tom djelovanju’, piše Pusić.

Duboko ga pak zabrinjava to što gotovo identičan stav zastupa istaknuti katolički teolog i umirovljeni profesor biblijskih znanosti, dr. Adalbert Rebić, koji jučer u Slobodnoj Dalmaciji u članku s naslovom ‘Žao mi je stradalih, ali dobili su što su tražili’, iznosi, osim tvrdnje izvučene u naslov, upravo nevjerojatne stvari za nekog iole obrazovanog: npr. tvrdnju da je ‘homoseksualizam izraz nekulture’.

Dr. Rebić također smatra eksploziju divljačkog, nekontroliranog nasilja nečim što se ‘moglo očekivati u sredini duboko ukorijenjenoj u tradicionalnoj kršćanskoj kulturi’. Pusić konstatira da jesu li ovakvi nazori u skladu sa stavovima današnje Katoličke crkve u Hrvatskoj bolje će znati njen istaknuti teolog, ali da se vidi da su ti nazori u neskladu s osnovnim kršćanskim vrijednostima, sa samom idejom ljudskog dostojanstva pa i sa zdravim razumom – dovoljna je i mala količina istog.

tportal

Tagovi:
Autor 14.6.2011. u 07:46