Zašto je Barcelona najbolji tim na svijetu

tačno.net
Autor 13.3.2013. u 14:13

Ko ne voli Messija i Barsu…

 

FC Barcelona je bez premca najbolji tim koji je ikada igrao fudbal. Evo razloga…

 

Lepota fudbala je, između ostalog, u tome što svako svakoga može da pobedi. Najveći autsajder može iznenaditi ekipu svetske klase ukoliko na klupi ima vrhunskog stručnjaka koji taktički perfektno zna postaviti igru.

Dobra taktika, međutim, nije neophodna samo slabijima. Treneri moćnih timova takođe pridaju veliku pažnju taktičkoj disciplini, pogotovo kada igraju jedni protiv drugih.

Ipak, postoji jedna momčad koja taktiku praktično nikad ne menja. Barsa, naime, uvek igra u istom stilu: ofanzivno, sa mnogo kreacije, vrhunskih kretnji bez lopte i bezbroj kratkih pasova nakon kojih obično usledi jedan ubitačan – u prazan prostor, iza leđa odbrane protivnika.

Ako i bude kakvih taktičkih alteracija u Barsinoj igri, one su mimimalne i svode se na nijanse. Nekad se malo ubrza ili uspori tempo, ili se malo više napada po boku nego kroz sredinu, ali suštinski se ništa bitnije ne menja.

U rubrici „Osam razloga“ pokušali smo istražiti šta to ima Barsa što nema nijedan drugi tim, a što katalonskom gigantu omogućava da uvek fura svoj fazon, bez obzira protiv koga bije bitku na travnatom tepihu.

Prvi razlog je očit. Radi se naprosto o fudbalskim „vanzemaljcima“. Pogledajte samo strukturu igračkog kadra, i sve vam je jasno.

  Koji ih trener ne bi poželeo?: Umetnici sa Kamp Noua

Drugi razlog ujedno objašnjava prvi. Tajna leži u jedinstvenom načinu rada Barsine fudbalske škole. Kostur budućeg prvog tima počinje se stvarati od najmlađih kategorija, pa sve do seniorske, pri čemu se kroz svaku od njih neguje isti, prepoznatljiv način igre, ali i formacijska postavka.

  Samo najbolji će postati novi Messi, Xavi, Iniesta…: Barsini “petlići”

Treći razlog nadovezuje se na drugi: izvanredan skauting. Barsa pažljivo bira svoje „lovce na talente“, a ovi onda još pažljivije regrutuju potencijalne zvezde momčadi sa „Kamp Nou“ stadiona.

   Svaki detalj može biti presudan: Lovci na talente

 

Četvrti razlog odnosi se na vrhunsku fizičku pripremu ekipe. Stil koji Barsa forsira zahteva dosta trčanja, ubacivanja u prostor, te pravilnog postavljanja u odbrani kako bi se maksimalno predupredila opasnost od kontranapada, s obzirom na generalno visoko pomerenu poslednju liniju tima. Na drugoj strani, i Barsa ne beži od kontri kada god se ukaže prilika, ili ukoliko nije moguće na drugi način slomiti bunker rivala. To zahteva igrače koji su izuzetno brzi i sa loptom i bez nje, ali takođe i sjajno fizički pripremljeni. Zbog toga se kvalitetan kondicioni trening nalazi među ključnim prioritetima svakog Barsinog trenera.

 “Nema odmora dok traje obnova”: Detalj sa treninga

A ti treneri uglavnom, što je inače naredni – peti razlog, dolaze iz Barsinog omladinskog tima. Zahvaljući toj okolnosti oni već odlično poznaju većinu igrača, to jest one koji će činiti jezgro prvog tima, budući da su upravo sa njima prethodno radili godinama.

 Nakon omladinskog, preuzeo prvi tim: Tito Viljanova, naslednik Pepa Guardiole

Zbog toga Barsini čudotvorci mogu igrati takoreći zatvorenih očiju, s obzirom da se savršeno kapiraju – kako između sebe, tako i sa trenerom. To je, dakle, šesti razlog.

 Tajming je najbitniji: Čarobnjaci napadaju

Sedmi razlog jeste kombinacija fantastično uvežbane zonske odbrane i visokog presinga baziranog na pravovremenom istrčavanju igrača. Premda zonu danas preferira većina ekipa, Barsa je i taj segment igre uspela dovesti skoro do perfekcije.

 Napad je najbolja odbrana…: Ko će prvi do lopte?

Konačno, osmi razlog (pitanje da li i zaista poslednji) jeste pobednički mentalitet. To, doduše, nije odlika samo Barse – postoji još dosta timova koji se ne predaju do poslednjeg sudijskog zvižduka – ali u kombinaciji sa prethodnih sedam faktora stvara nezaustavljivu fudbalsku mašinu.

 “Smrt” za svaku odbranu: Rođeni pobednici

Naravno, imaju i moćni katalonci svojih loših dana. Ne mislim samo na ovu poslednju seriju slabijih rezultata, otkako su prinuđeni igrati bez opravdano odsutnog prvog trenera – Tita Viljanove. Setimo se, na primer, kako ih je Inter pre nekoliko godina nadigrao u Ligi šampiona, nakon čega je i osvojio istu. Taktika koju je Murinjo postavio protiv Barse u te dve utakmice školski je primer kako se i „fudbalskim vanzemaljcima“ može očitati lekcija. A, uostalom, ko će ako ne The Special One.

tačno.net
Autor 13.3.2013. u 14:13

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija