AMBASADOR REPUBLIKE KOSOVO POSJETIO IFIMES

tačno.net
Autor 21.3.2014. u 13:28

AMBASADOR REPUBLIKE KOSOVO POSJETIO IFIMES

LJUBLJANA, 20. mart/ožujak 2014 – Direktori Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Bakhtyar Aljaf i mr.sc. Zijad Bećirović, primili su danas ambasadora Republike Kosovo Nexhmia Rexhepia u pratnji zamjenika Nasera Idrizija.

U razgovoru su sugovornici razmijenili stajališta o aktualnim događanjima na Kosovu i regiji zapadnog Balkana. Posebnu pozornost namijenili su implementaciji Briselskog sporazuma kojeg su postigli zvanični Beograd i Priština.

Direktor Bećirović predstavio je djelovanje instituta i nove projekte u tekućoj godini sa naglaskom na zapadnom Balkanu, gdje će institut biti posebno aktivan u projektima, koji se odnose na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Također, direktori su u vezi inicijative za osnivanja ah hock suda za procesuiranje ratnih zločina, koji bi imao sjedište izvan Kosova izrazili mišljenje, da je potrebna šira rasprave na tu temu u okviru međunarodne zajednice. Na Kosovu već djeluje civilna misija EU Eulex, koja je upravo zadužena za vladavinu i potrebno je se pobrinuti, da ne bi došlo do nepotrebnog prepletanja nadležnosti pojedinih institucija. Prije svega, potrebno je osposobiti domaće pravosuđe da procesuira počinitelje zločina, jer bez utvrđivanje istine, nema pravde, a posljedično ni pomirenja na Kosovu i regiji.

Međunarodni institut IFIMES će posebnu pažnju posvetiti najavljenim parlamentarnim izborima na Kosovu, koji bi se prema najavama trebali održati u prvoj polovini ove godine.

Na kraju razgovora direktori instituta, Aljaf i Bećirović, izrazilu su potrebu za ukidanjem viza za građane Kosova kako bi se omogućila sloboda kretanja za sve građane Kosovo u državama EU, a Kosovo još više integriralo u regiji i EU.

Ljubljana, 20. mart/ožujak 2014

tačno.net
Autor 21.3.2014. u 13:28