DRUGI RAT

tačno.net
Autor 28.7.2015. u 16:18

DRUGI RAT

Na 20. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluja,  u srijedu, 5. kolovoza 2015. u 20.00 sati, dok bude trajala središnja proslava u Kninu, u riječkom će HNK Ivana pl. Zajca pet protjeranih žena različite nacionalnosti, u razgovoru s moderatoricom Vesnom Janković,  ispričati svoja sjećanja na te ratne dane.

Kroz njihova sjećanja i životne priče pokušat će se ukazati da je rat ipak puno kompleksniji od onoga kako ga pokušavaju predstaviti službene politike. Njihova „kontrasjećanja“ koja nisu usmjerena „protiv“ već otvaraju drugu perspektivu, pokušaj su da se ispričaju i čuju one priče koje uvijek ostaju negdje na marginama ili nikad ispričane, priče što ih vjerojatno neće zabilježiti ni službena povijest/i. Upravo stoga, ovaj razgovor kao svojevrsna usmena povijest svjedokinja jednog vremena pomoći će da njihova iskustva ne ostanu tek osobna sjećanja.

Ovim događanjem pokušavamo otvoriti i javnu debatu o položaju žena u ratu, progovoriti o zamjeni ratnog nasilja nad ženskim subjektom “mirnodopskim” nasiljem kroz dominantne/muške narative o ratu, te mogućnosti emancipacije od njih kroz kreiranje prostora ženskog sjećanja.

Srpsko narodno vijeće u suradnji s Documentom – Centrom za suočavanje s prošlošću u petak, 31. srpnja 2015., s početkom u 11 sati, u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva (Perkovčeva 2, Zagreb) održat će konferenciju za medije na kojoj će, među ostalim aktivnostima povodom obilježavanja stradanja civila u akciji Oluja, biti riječ i o ovom programu čiji je suorganizator riječki HNK Ivana pl. Zajca.

tačno.net
Autor 28.7.2015. u 16:18

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija