Nasip na Savi u mjestu Batkovići popustio, počinje evakuacija 10.000 osoba

tačno.net
Autor 17.5.2014. u 09:05

Nasip na Savi u mjestu Batkovići popustio, počinje evakuacija 10.000 osoba

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je da je nasip na Batkoviću na rijeci Savi u blizini Bijeljine popustio i da počinje evakuacija stanovništva.

“Bit će osigurana mjesta za evakuaciju stanovništva, a bit će evakuisano oko 10.000 ljudi. Sava je viša od devet metara i viša je za 1,35 metara u odnosu na 2010. godinu. Bujica ne bi trebala doći do grada, jer će je zaustaviti kanali”, rekao je Mićić za RTRS.

On je istakao da je UNHCR poslao dva helikoptera sa hranom, ali je apelovao da se Bijeljini na neki način dobace ostale potrepštine.

“Nama sve treba, posebno ćebad. Čitav grad je pod vodom. Nema struje, ne rade pekare”, dodao je Mićić.

Nakon sjednice Štaba za vanredne situacije Mićić je rekao da će biti evakuisani stanovnici iz četiri sela, Batkovići, Ostojićeva, Velinog sela i Brodac. Mjesta za evakuaciju su osigurana.

Očekuju se, kaže, velike količine vode, ali uvjerava da grad nije u opasnosti.

Bijeljini treba pomoć u hrani za evakuisane, mašinama, raznoj opremi i robi za vrijeme poplava.

Zbog velikih poplava ali i opasnosti od klizišta mještani sela u Željeznom Polju čitavu noć su proveli u neizvjesnosti, a od jutros je počela evakuacija i mještana sela Biljevina, potvrdio je za Klix.ba imam iz sela Balačići u Željeznom Polju Zuhdija Ridžal.

Podsjećamo, mještani sela Balačići jučer su bježali prema svojim komšijama u selo Biljevina koji su im pružili pomoć. Međutim, zbog velikih količina padavina sada je ugroženo i ovo selo, te mještani nastoje da prebace žene i djecu preko planina, do Žepča.

“Svi koji su radno sposobni uključeni su na osposobljavanju puteva kako bi smo mogli traktorima, multikultivatorima i drugim sredstvima prebaciti žene i djecu do Gornje Golubinje. Iz tog mjesta oni treba da nastave prema Žepču, kao što su neki prije njih već učinili”, rekao je Ridžal.

On je istakao da je do sada sa područja ove regije evakuirano barem 2.000 osoba.

“Biljevina ima oko 1.100 mještana i mi želimo da sklonimo ljude jer se bojimo i klizišta. Ne znam šta da vam kažem, ovdje je sve sama voda, kiša i dalje pada”, kaže Ridžal.

On posebno naglašava nevjerovatnu hrabrost oružanih snaga, pješadije koja je na terenu i pomaže mještanima.

“Vozač helikoptera Stipe je slijetao na nemoguća mjesta kako bi pokupio žene i djecu. Moram reći da su naše ljude građani Žepča, bez obzira na vjeru, dočekali raširenih ruku i pružili im sve što im je trebalo”, rekao je Ridžal.

Mještani sela Kolići i Bistrica u blizini Bistričaka u Zenici, koji su jučer bili u očaju i tražili spasavanje, evakuirani su jutros helikopterima koji nastavljaju nadlijetati ovu regiju, potvrđeno je za Klix.ba Operativnom centru Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona.

U jutarnjim satima nastavljeno je izvlačenje stanovnika zeničke regije, i to u selu Šerići.

“Do sada je sa ovih područja izvučeno oko 300 osoba, oni se nalaze ovdje u Zenici, a većina ih je smještena na Mašinskom fakultetu”, istakli su za Klix.ba u Operativnom centru Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona.

Podsjećamo u selu Kolići, Bistrica i susjednom selu Smajići situacija je sinoć bila kritična. Bježeći od vodene bujice i klizišta mještani su potražili spas na jednoj livadi. Tamo su postavili šatore i čekali pomoć, koja je, srećom, stigla.

klix.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor 17.5.2014. u 09:05

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija