Niko ne zna ko je postavio spomenik Titu u Skoplju

tačno.net
Autor 4.12.2013. u 18:54

Niko ne zna ko je postavio spomenik Titu u Skoplju

SKOPLJE – Ispred srednje škole “Josip Broz Tito” u Skoplju prošlog petka osvanuo je Titov spomenik. Vlast, međutim, ne zna ko je spomenik postavio. Kako se navodi na sajtu “Balkan Insajta”, vlasti u Skoplju su saopštile da Titov kip nema građevinsku dozvolu i da bi mogao biti nesiguran.

“Nemamo informaciju o tome ko je podigao spomenik. Naši inspektori na terenu utvrdili su da je spomenik postavljan na mestu koje nije predviđeno za tu namjenu”, izjavili su u ponedeljak za BIRN čelnici skopske općine Centar. Zvaničnici tvrde da, za sada, općina neće uklanjati kip, prenosi B92.net.

“Naši inspektori će utvrditi u kom se stanju nalazi spomenik”, izjavili su čelnici Centra, odgovarajući na opasku novinara da bi jak vjetar mogao da sruši kip budući da nije pravilno pričvršćen za postolje.

Bronzana statua pokojnog jugoslovenskog lidera podignuta je u petak ispred srednje škole “Josip Broz Tito” u Skoplju.

“Niko nas ništa nije pitao. Podnožje je podignuto prije dvije nedjelje, a kip je na njega postavljen preko noći… Ne nalazi se na zemljištu u našem vlasništvu, tako da to nije naš problem”, rekao je direktor škole Dragan Danev.

Spomenik je podignut 29. novembra, na sedamdesetogodišnjicu osnivanja bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, u čijem se sastavu nalazila Makedonija. Statua je replika dobro poznate verzije u Titovom rodnom mjestu u Kumrovcu, u Hrvatskoj, rada slavnog jugoslovenskog vajara Antuna Augustinčića.

Slobodan Ugrinovski, lider male stranke koja nema skupštinskog predstavnika, “Titove leve snage”, koji je sa stranačkim kolegama prisustvovao ceremoniji otkrivanja spomenika, tvrdi da oni nisu podigli kip. “Ne znam ko stoji iza ovog projekta… Kip su postavili građani Skoplja koji poštuju Maršala i kojih je svakog dana sve više”, kazao je Ugrinovski.

Insistirajući na tome da su za spomenik saznali “od naroda”, Ugrinovski navodi da spomenik ne smije da bude proglašen nelegalnom gradnjom. “Kome smeta Titov spomenik?” zapitao se Ugrinovski.

Opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), koji se smatra glavnim nasljednikom nekadašnjeg Saveza komunista Makedonije (SKM), također je negirao da je imao bilo kakve veze sa izgradnjom spomenika.

Glavna vladajuća stranka VMRO-DPMNE premijera Nikole Gruevskog isto se ogradila od ovog događaja, napomenuvši da statua ne spada u Vladin projekat renovacije glavnog grada poznat kao “Skopje 2014”.

Vijest o misterioznom spomeniku podijelio je javno mnijenje u Skoplju. “Bilo je krajnje vrijeme da se odužimo čovjeku koji je donio mir i blagostanje svim narodima Jugoslavije i u čije vrijeme nije bilo ratova ni nacionalizma”, rekla je za BIRN 53-godišnja Cena Bliznakova iz Skoplja.

Sa Bliznakovom se, međutim, ne slaže jedan drugi stariji građanin Skoplja.

“Skandalozno je odavati poštu čovjeku koji je zatvorio i ubio toliko makedonskih patriota”, kazao je on, podsjetivši na politička suđenja u bivšoj jednopartijskoj državi.

Međutim, Andrej Suljakovski, učenik srednje škole “Josip Broz” rođen poslije raspada Titove Jugoslavije, nije pretjerano zainteresovan za ovu temu.

“Kao prvo, ne znam mnogo o Titu. Čuo sam samo neke priče od roditelja. Potpuno mi je svejedno da li će zadržati spomenik ili će ga ukloniti”, zaključio je on.

Avaz

tačno.net
Autor 4.12.2013. u 18:54

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija