PETOKRAKA POBEDILA NA EVROPSKOM SUDU: Ne sme da se zabrani, svako može da je nosi!

tačno.net
Autor 12.6.2019. u 13:46

PETOKRAKA POBEDILA NA EVROPSKOM SUDU: Ne sme da se zabrani, svako može da je nosi!

Prema mišljenju Suda, zvijezda se ne može promatrati kao simbol koji predstavlja isključivo komunističku totalitarnu vladavinu, kao što to implicira mađarska Vlada. Jasno je da zvijezda još uvijek simbolizira i međunarodni radnički pokret, boru za pravednije društvo, kao i određene zakonske političke stranke aktivne u različitim državama.

Inicijativa za zabranom crvene zvijezde teško može proći u Hrvatskoj, bez obzira i na potencijalnu vruću želju zakonodavca. Naime, po presudi Europskog suda za ljudska prava iz 2008. godine , crvena zvijezda se ne može tretirati isključivo kao simbol totalitarnog režima, a njeno isticanje je zaštićeno kao sloboda izražavanja, piše Novi list.

Slučaj iz 2003.

Slučaj je pokrenuo mađarski političar Attila Vajnai koji je dospio pred sud jer je 2003. godine na jednom političkom skupu, održanom inače na mjestu u centru Budimpešte gdje se nekada nalazio spomenik Karla Marxa, na reveru jakne imao crvenu petokraku. Dobio je uvjetnu kaznu na godinu dana za kazneno djelo isticanja komunističkog simbola u javnosti. Nakon što se Vajnai žalio Europskom sudu za ljudska prava, mađarska Vlada je na procesu u Strasborgu argumentirala kako je nošenje crvene zvijezde u javnosti “neprimjereno u odnosu na žrtve komunističkog režima”, te kako sve ideologije totalitarne prirode treba tretirati ravnopravno.

Simbol – zakonitog ljevičarskog pokreta

Europski sud za ljudska prava je, međutim, zaključio da nošenje crvene zvijezde u javnosti nije bilo namijenjeno propagiranju totalitarne ideologije. “To je bio samo simbol zakonitog ljevičarskog pokreta”, kaže se u presudi.

Štoviše, u pogledu samo crvene zvijezde i kršenja ljudskih prava počinjenih pod tim znakom, Europski sud za ljudska prava zauzeo je vrlo jasan stav.

“Simbol ne može se promatrati kao nešto što predstavlja isključivo komunističku totalitarnu vladavinu, kao što to implicira mađarska Vlada, navedeno je u presudi a prenosi Novi list.

Tagovi:
tačno.net
Autor 12.6.2019. u 13:46