„U Bibliji ima više nasilja nego u Kuranu“

Ešref Zaimbegović
Autor 31.10.2016. u 11:23

„U Bibliji ima više nasilja nego u Kuranu“

foto: Peter Macdiarmid/Getty Images

Istraživač usporedio obje knjige analitičkim programom

Piše: Kryštof Penas
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Britanski softverovski inženjer odlučio se korištenjem analitičkog programa ispitati da li je nasilje češće u Bibliji ili u Kuranu. Za istraživanje je koristio svoj program Odin Text i za dvije minute usporedba je bila gotova. Biblija nadmašuje Kuran prikazivanjem nasilja a manjim naglaskom na „povjerenje“.

Tom Anderson je napravio softver koji se zove Odin Text i služi za analizu tekstova. Korištenjem ovoga softvera analizirao je aktuelna izdanja Starog i Novog zavjeta i usporedio njihov sadržaj sa Kuranom, pisao je Independent.

Na svome blogu Anderson navodi da je “projekt bio inspirisan aktuelnom društvenom debatom. Naime da li je terorizam povezan sa islamskom fundamentalizmom inspiriran nečim što iz Kurana iz osnove čini djelo nasilja”.

Za usporedbu je koristio međunarodnu verziju Novog i Starog zavjeta i englesku verziju Kurana iz 1957. godine.

Prema emocionalnom sadržaju podijelio je riječi u osam kategorija: radost, očekivanje, bijes, gađenje, tuga, iznenađenje, strah/nesigurnost i povjerenje. Prema analizi u Bibliji je više riječi u kategriji “bijes” a mnogo manje u kategoriji “povjerenje” nego u Kuranu.

Dalja analiza utvrdila je da je nasilje češće u Bibliji nego u Kuranu.

 “Ubijanje i nasilje je u Novom zavjetu (2,8%) nešto češće nego u Kuranu ali Stari zavjet (5,3%) je u tome u vođstvu,” piše Anderson.

On međutim dodaje da analiza nije trebala služiti da bi se potvrdilo ili negiralo mišljenje da je islam više okrenut nasilju nego druge religije.

“Osim toga svjesni smo da Stari i Novi zavjet a također i Kuran nisu jedina literatura u judaizmu, kršćanstvu i islamu” dodaje ovaj istraživač i upozorava da se ne radi o dubinskoj analizi

lidovky.cz

Ešref Zaimbegović
Autor 31.10.2016. u 11:23

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija