Završen 14. Festival srednjoškolskog teatra u Travniku

tačno.net
Autor 27.4.2015. u 10:03

Završen 14. Festival srednjoškolskog teatra u Travniku

Sinoć je u Travniku završen 14. Festival srednjoškolskog teatra Bosne i Hercegovine koji je trajao od 24. do 26. aprila 2015. godine. Na ovom završnom dijelu Festivala izvedeno je 12 predstava sa oko 200 učesnika koji su iz Tuzle, Sarajeva, Bugojna, Prnjavora, Novog grada, Lukavca, Mostara, Gradačca i Ilidže došli u Travnik da pokažu svoje kreativne domete, ali i da upoznaju druge i razmijene iskustva. Festival su organizovali Centar za dramski odgoj iz Mostara i Centar za kulturu iz Travnika uz pokroviteljstvo Načelnika općine Travnik i tehničku podršku Teatra Fedra iz Bugojna. U lijepom ambijentu Travnika i optimalne uslove što ih je pružio Centar za kulturu bilo je to istinsko stvaralačko druženje mladih zaljubljenika teatra koji su pokazali da su istinska budućnost teatarskog stvaralaštva BiH.

Festivalski žiri u sastavu Anela Križanac, dramaturginja, Novica Bogdanović, reditelj i Ivan Sajević, dramski pedagog, sa zadovoljstvom je konstatovao da je na festival prikazan visok kvalitet odigranih predstava, te je donio  jednoglasnu odluku o dodijeli slijedećih nagrada:

* Nagrada za sveukupnost scenskog doživljaja predstavi “Mimar” Omladinskog studija Mostarskog teatra mladih 1974,

* Nagrada Ivani Milosavljević za umjetničko – pedagoško vodstvo, u predstavi “DNA” JU Katolički školski centar “Sv. Franjo” Opća gimnazija Tuzla,

* Nagrada ansamblu Omladinske scene eMTeeM – a 1974 za kolektivnu dramsku igru u predstavi “Mimar”,

*Nagrada za partnersku igru Asji Grabić i Luki Spasojeviću u predstavi “DNA” JU Katolički školski centar “Sv. Franjo” Opća gimnazija Tuzla,

*Nagrada Ines Jusufbašić za iskazani glumački talenat i uvjerljivo odigranu ulogu Tare u predstavi “To ti je lajf” Omladinske scene Teatra FEDRA Bugojno.

 *Nagrada Leili Tagić za iskazani glumački talenat i uvjerljivo odigranu ulogu Hasan-agine majke u predstavi “Hasanaginica” Behram-begove medrese Tuzla.

*Nagrada Benjaminu Konjiciji za originalan autorski pristup u radu na predstavi “Crvena vrpca (Pobuna jednoumlja) “, JU Četvrta gimnazija Ilidža,

* Nagrada dramskoj sekciji Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn Sarajevo za koreografsku igru u predstavi “Grozdanin kikot”,
* Nagrada SCENI Novi Grad za autentični scenski govor u predstavi “Doživljaji Mačka Toše”,

* Nagrada Ansamblu predstave “Prvi put” Dramske scene SPKD „Prosvjeta“ Prnjavor za angažirano istraživanje teme iz života mladih.

Moramo još reći da su razgovori za okruglim stolom bili otvoreni, konkretni, nadasve poučni, a kvalitet izvedenih predstava potvrdio je da razgovori značajno utiču na daljnji rad sudionika. Na kraju je izneseno mnoštvo sugestija i prijedloga za buduće festivale koje je organizator sa zadovoljstvom prihvatio. Dogovorene su i mnoge razmijene gostovanja i daljnjih susreta što i jeste jedan od ciljeva festivala.

tačno.net
Autor 27.4.2015. u 10:03