Đokaj: Bolje je bilo za vrijeme Tita

tačno.net
Autor 3.4.2014. u 08:04

Đokaj: Bolje je bilo za vrijeme Tita

Predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića “dočekaće” 8. aprila, prilikom njegove zvanične posjete Sjedinjenim Američkim Državama i sastanka sa potpredsjednikom Džozefom Bajdenom, protesti albanskih iseljenika iz Crne Gore.

Predsjednik Udruženja “Malesija” iz Njujorka Paško Đokaj rekao je u izjavi za Dnevne novine da će osam udruženja Albanaca iz Crne Gore organizovati protest 8. aprila, prilikom posjete premijera Mila Đukanovića SAD, prvo ispred Bijele kuće u Vašingtonu, a zatim ispred crnogorske ambasade.

Đokaj je kao razloge protesta naveo Đukanovićev nemaran odnos prema Albancima u Crnoj Gori, kojima se, kako je naveo, konstantno umanjuju njihova osnovna ljudska i manjinska prava.

On je poručio da je šef najjače crnogorske partije za 25 godina, koliko je na čelu Vlade i države, Albancima samo davao obećanja pred izbore, ali nikada ništa konkretno nije i uradio. Đokaj je dodao da su Albanci imali bolji status u Jugoslaviji, za vrijeme Josipa Broza Tita.

“Đukanović nije ispunio obećanja da će Malesija moći sama da odlučuje o sebi tako što će dobiti status samostalne opštine. Svaki put kada su bili izbori dobijali smo obećanja, ali nakon izbora sve bi ostalo samo na riječima. Albanci nemaju nikakvih prava. Mi činimo šest odsto stanovništva Crne Gore, ali nigdje u državnoj upravi i administraciji nema toliko Albanaca, čak ni 0,5 odsto, iako je predviđeno drugačije Ustavom i zakonom. Nemamo ni svoje dnevne novine ili časopis na albanskom. Prekjuče je čak usvojen zakon koji brani manjinskim zajednicama da ističu svoje simbole. Mi ovdje u Americi možemo slobodno da ističemo svoje simbole iako smo ovdje tek 30-40 godina, a tamo gdje smo na svojim ognjištima i na svojoj zemlji 1.000 godina ne možemo ništa. Znači treba da se plašimo da kažemo da smo Albanci, da se plašimo da istaknemo svoje simbole i svoju zastavu. Gdje to ima? Samo u diktaturama. Nama je bilo bolje za vrijeme Jugoslavije”, poručio je predsjednik Udruženja Malesija.

Osim toga, Đokaj je naveo da ne podržavaju evroatlantske integracije Crne Gore i njeno priključenje NATO-u, dodavši da takve integracije ne mogu da postoje dok Albanci ne dobiju puna prava na svojim ognjištima.

CDM

tačno.net
Autor 3.4.2014. u 08:04