PREDSTAVA “BRAŠNO U VENAMA“ GOST BUDVANSKOG FESTIVALA “GRAD TEATRA“

tačno.net
Autor 29.6.2015. u 14:25

PREDSTAVA “BRAŠNO U VENAMA“ GOST BUDVANSKOG FESTIVALA “GRAD TEATRA“

Predstava Borisa Liješevića rađena prema dramskom tekstu Igora Štiksa, “Brašno u venama“, u utorak, 30. juna u 20 sati, predstavit će se publici u Budvi na festivalu “Grad teatra“. Priča predstave govori o emocionalnom i ideološkom jazu generacija i suočavanjem sa prošlošću kao bitnim segmentom budućeg života, a porodica koju je rat rasuo po svijetu poslije više od 20 godina se susreće na jednom mjestu.

Ističući da je ova priča veoma aktuelna i da se mnoge porodice sa Balkana mogu poistovjetiti sa njom, režiser Boris Liješević je naveo da upravo zbog toga vjeruje da će i publiku u Crnoj Gori predstava navesti na razmišljanje. “Vjerujem da će se svako na određeni način pronaći u ovoj priči jer ona zapravo obuhvata sve generacije. Razumijevanje i pomirenje nikad nije jednostavan proces, ali je sigurno neophodan da bi se neke stvari u životima ljudi promijenila nabolje“, rekao je Liješević te pozvao građane Budve da pogledaju predstavu.

Predstava je nastala u produkciji Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Scena MESS i Sarajevskog ratnog teatra – SARTR, a ovim igranjem će se i zvanično završiti junski repertoar Scene MESS koji je posebno bio posvećen pozorišnoj režiji.

Uloge u predstavi “Brašno u venama“ ostvaruju Miki Trifunov, Kaća Dorić, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Selma Alispahić i Jasenko Pašić. Dramaturgiju predstave potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović, scenografiju Vedran Hrustanović, kostimografiju Lejla Hodžić, dok je autor muzike Duško Šegvić.

Festival “Grad teatar“ je kulturna manifestacija koja se svake godine održava u Budvi u toku ljetnjih mjeseci. Od svog osnivanja, 1987. godine, festival je zamišljen kao presjek savremenih ostvarenja prije svega pozorišnog, a potom i likovnog, muzičkog i književnog stvaralaštva, a do sada je bio domaćin brojnim trupama i stvaraocima, iz cijelog svijeta. Festival svake godine posjeti oko 15 hiljada ljudi.

Više o aktivnostima Scene MESS možete pronaći na www.mess.ba.

tačno.net
Autor 29.6.2015. u 14:25

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija